Страници

Свинско филе Миньон / Filet mignon de porc


В

ъпреки че Филе Миньон е класическо ястие от френската кухня, то вариантите за неговото приготвяне са различни. Независимо дали ще бъде с телешко или свинско месо, то се характеризира с изключителна нежност и великолепни вкусови усещания. Техниките варират през различни топлинни обработки, може да се пече на скара, във фурна, тиган, или да се готви в тенджера. Продуктите също се променят и по този начин се получават наистина безброй все вкусни версии на класиката. Приготвих моето филе по може би най-разпространеният начин с Прошуто( Шварцвалдска шунка), със сметаново-горчичен сос с гъби, с предварително запечатване и допичане във фурна. Получи се наистина великолепно ястие.






Свинско филе Миньон / Filet mignon de porc



Продукти:
1 свинско бон филе
2 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
черен пипер
сол
200 гр гъби печурки
1 глава лук( шалот)
250 мл млечна готварска сметана
1 с.л. коняк( ром)
1 ч.л. едрозърнеста горчица
1 ч.л. фина горчица
няколко тънки резена Прошуто (Шварцвалдска шунка)


Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Филето се нарязва на медальони, по 3 см. Всеки се увива в прошуто и се връзва с конец за готвене. В тиган се загряват мазнините и медальоните се запечатват от всички страни до златисто. Поръсват се със сол и черен пипер и се подреждат в тава. Пекат се за 10 минути в предваритело загрята фурна. Времето може да се намали, зависимост колко изпечено желаете да е филето. Оставя се за няколко минути да почине.
По време на печенето на филето се подготвя гъбеният сос.
Гъбите и лука се режат и задушават в мазнината до готовност. Добавя се коняка, след 1 минута се добавят сметаната и горчиците, разбърква се и след 2-3 минути се оттегля от котлона.
Месото се сервира със соса.




4 коментара:

  1. Кате,
    разкошно ястие при това много лесно за приготвяне.А този сос е наистина чудесен особено за посрещане на гости.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са, Кате! Особено с това сосче. Поздрави!

    ОтговорИзтриване