Страници

Ябълково Креамису - Щирийско Тирамису

Т

ирамису е известен италиански десерт, който приготвям често вкъщи. Вариантите на сладкиша са много, като това най-често става като в крема се добавят различни плодови пюрета, между пластовете се подреждат плодове, а разнообразието на формите също е голямо. Ябълково Тирамису е популярен вариант, но в Австрия, Щирия се приготвя една много интересна и с изключително есенно-зимен вкус версия. Характерно за нея е, че липсват алкохол, кафе и какао, а вместо тях бишкотите се напояват в ябълков сок, в крема се добавя ябълков мус и се завършва като се поръсва с канела. Това Тирамису е много вкусно и подходящо за деца.
Преди да пристъпя към рецептата, ще направя някои уточнения:
Маскарино е австрийският вариант на Маскарпоне, с нежна креместа консистенция. Може да се замени с Маскарпоне.
Ябълков мус може да се приготви като ябълки се белят, нарязват на дребни кубчета и сваряват до омекване на пара или във вода, след което се отцеждат и пюрират.
Бишкотите, които използвам са пълнозърнести и са тънки, което налага да използвам повече бройки, но ако използвате стандартни бишкоти(„Савоярди“), съобразете количеството, според големината на тавата. В крайна сметка от вида на тавата зависи сладкиша на колко пласта ще бъде.
Тавата ми е с размер: 30 см х 19 см.


Ябълково Тирамису - Щирийско Тирамису / Steirisches Tiramisu / Apfeltiramisu



Продукти:
500 гр Mascarino (Mascarpone)
250 гр млечна сметана (Schlagobers)
350 гр Ябълков мус (или 4 ябълки)
80 гр пудра захар
1/2 ч.л. канела
200 мл прясно изцеден ябълков сок + 1 ч.л. канела
60 бр пълнозърнести бишкоти( 1 и 1/2 пакет, общо 300 гр)

канела, за поръсване


Приготвяне:
В случай, че мусът ще се приготвя на момента, то, за целта ябълките се беля, нарязват на кубчета и сваряват до омекване на пара, или пък в малко вода, отцеждат се, охлаждат се, пасират се и се охлаждат.
В купа с телена бъркалка се разбиват Маскарино, мусът, пудрата захар, канелата, не се прекалява, а просто да се получи хомогенна смес. Към тях се добавя разбитата на сняг сметана и се бърка по метода загребване-обръщане, за да не спадне обема. (Сметаната винаги се разбива студена!).
Бишкотите се потапят в ябълковият сок, ароматизиран с канелата и от тях се подрежда един ред в избраната тава. Нанася се крем и се процедира по същият начин докато свършат продуктите. Завършва се с крем. Тавата се завива със стреч фолио или се затваря с капак и сладкишът се охлажда в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ. Преди поднасяне се поръсва с канела.



2 коментара:

  1. Кате,
    лично на мен това тирамису ми допадна много.Не обичам кафе, имам алергия към него и тирамисуто класика не е за мен.Това тирамису е чудесно за всеки дори и по здравословно за такива като мен.А снимките от Австрия са разкошни, само съм минавала от там.Така,че се насладих с голямо удоволствие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно тирамису, вече му преглъщах във ФБ. Чудесни снимки, а мозайката е вълшебна!

    ОтговорИзтриване