Страници

Слънчеви целувки от Далмация


Първото ми влюбване в Хърватия, бе когато посетихме Ровин. Макар да бяхме преминавали през друга част от страната, при нашите пътувания до България, крайбрежието ни беше непознато. Не предполагахме колко красота се крие на разстояние, близко до Австрия, колкото е нашето Черноморие от София например.
Ровин бе първото ни морско приключение, очарова ни и стана повод да се върнем през есента, като посетихме райони от Истрия. А ето, че това лято стигнахме и до Далмация.




Плажовете на Сплит

Избрахме да отседнем в Сплит. Градът е добра изходна точка за много места по крайбрежието и островите. Искаше ни се да бяхме стигнали и до Дубровник, но за него се преминава през границата с Босна и Херцеговина, а по това време заради Ковид 19 имаше ограничения към някои Балкански страни. Но това пък остава като повод за ново пътешествие, което надявам се ще споделим с още един специален за нас човек.



На Сплит отделих специално внимание в предишната публикация, затова сега ще спомена само за плажната зона в района. Ježinac, Kasjuni, Kastelet, Znjan, Bene, Ovcice, Firule, Trstenik, Znjan са сред най-популярните плажове в града. Зависимост от предпочитанията, всеки би могъл да избере своят фаворит в района. Силно препоръчително е да се носят обувки за плуване, тъй като освен каменистото дъно, има и много морски таралежи.

В по-голямата част от ваканцията си плажувахме извън Сплит и плажовете, които посетихме в града бяха:

Ježinac е един от плажовете в подножието на хълма Marjan. Разделен е на два залива, а в близост до него и отделен като трети залив е плажа Kastelet. На плажа има едно заведение.



Bacvice
С оживени плажни барове, плитка вода и пясъчен бряг този плаж е най-популярният сред туристите. Това, с което също е известен плажа е играта на Picigin във водата.



Омишка ривиера

Един от дните посветихме на Омишка ривиера. Простира се от Омиш до Писак и определено заслужава много повече време, тъй като района е наситен с прекрасни плажове, красиви селища, а покрай каньона на р. Cetina природата е много живописна. Ние посетихме някои от плажовете, а също и традиционната коноба Кременко(Orline 29, 21208, Svinišć), по път за която пред очите ни се откриваха красиви гледки, както и старинни каменни къщи, които могат да се видят при шофиране в каньона на реката между Задварйе и Омиш.











Макарска ривиера

Брела е селце, което се определя като началната точка на Макарска ривиера. Характерни тук са белите каменисти плажове и боровите дървета, а камъкът, наподобяващ островче е една от емблемите на Брела. Друго любопитно са подводните извори, идващи от Биоково и вливащи се в морето, които завихрят повърхността на водата. Най-популярният плаж на брела е Пунта Рата със символа си Камен.




Остров Хвар

Островът (Стари град на Хвар) е на два часа път с ферибот от Сплит. Ние го посетихме с автомобил, тъй като искахме да разгледаме повече местности в близост, като успяхме да обиколим половината от острова, да направим плаж и да обядваме в традиционна коноба. Маршрутът ни представляваше последователна обиколка с начална точка Стари град – крепост Наполеон – гр. Хвар – Мало Граблйе – Плаж Дубовица – и крайна точка отново Стари град. Една от целта ни беше крепостта на Наполеон, но за съжаление точно този ден бяха асфалтирали единственият път, водещ до нея и нямаше достъп.
Като повечето острови и този е много живописен. Природата му е непокътната, а това, което силно привлече любопитството ни бяха каменните зидарии, които бяха разпростряни по целият остров. Първоначално мислехме, че са част от древни градове, но бяха толкова много, че информацията, която прочетох по-късно, за това, че когато земите на Хвар били населявани от древните гърци, те ги обработили, като разделяли с каменни зидове вече даде логично обяснение на картината. Oтглеждането на тераси тук запазва дъждовната вода, която иначе бързо би се оттичала през варовиковия карст в долините.


Наричат Хвар “Островът на лавандулата”, заради мащабното отглеждане на растението, а нейните цветове се появяваха изненадващо навсякъде, абсолютно диво растяща.


Крепостта Фортика( Španjola ) в гр. Хвар
Строителството на крепостта започнало през 1282 г. като защита на венецианците от пирати. По-късно, през XIV в. испанци участват в проекта, така, че от там получава името си Španjola. Крепостта е имала дълга история, като е заела толкова голямо значение за град Хвар, че днес е герб на града.


Мало Граблйе е старинно историческо селище, което макар и изоставено, носи духа и придава атмосферата на отминалите времена. Чрез него се добива представа за живота по онова време. Селото е било изоставено заради евакуация през 60-те години. Интересното е, че всички жители са носели фамилно име Тюдор.










Плаж Дубовица
Невъзможно е за ден да обиколиш целият остров, още повече да обърнеш внимание на всичките му плажове, населени места, природа и забележителности. Плажът, който избрахме за нашата морска пауза бе Дубовица. Препоръчван като един от най-красивите плажове на остров Хвар и определено затвърди позициите си и в нашите очи. До Дубовица се стига по пътека, слизането по която отнема около 15 минути пеша. Автомобилите се оставят горе, на оформен паркинг до пътя.













Стари град, о. Хвар
Стари Град (Pharos) е от най-стариите градове в Хърватия. Районът около днешния Стари Град е бил заселен от неолитните племена, окупирали острова между 3500 и 2500 г. пр. н. е. и търгували с други селища около Средиземноморието. Открити са останки от тяхната керамика и други артефакти, заедно с тези на илирийското племе, което ги е наследило. Селището е лежало в долния край на залива Стари Град, защитен от две крепости на северния и южния хълм с изглед към пристанището.
През 384 г. пр.н.е., годината в която гръцкият философ Аристотел се е родил в Тракия, гърците от остров Парос в Египетско море са заселили града на остров Хвар и го нарекли Фарос, независима държава, на която е разрешено да сече собствените си пари. Близката равнина била маркирана с пътища под прав ъгъл и разделена на полета със стандартен размер. Полето на Стари Град днес представлява един от най-добре запазените примери за древногръцко земеделие в цялото Средиземноморие. Градът е историческото сърце на острова. Поради перфектното си положение, в средата на острова, заливът на Стари град дълги години е бил безопасно пристанище за моряци.


В сравнение с другите градове, тук се усеща типичната спокойна, някак мързелива гръцка атмосфера. Каменните къщи, тесните улички, изобилието от цветя, вкусната храна и приятелското гостоприемство няма как да не направят впечатление, а разликата с контитененталната част на Хърватия е осезаема.


















Остров Брач

Имахме планове да обиколим и този остров, но първата ни спирка беше Златни рат и прекарахме деня си на плажа. До него стигнахме с автомобил ot Supetar (преди това естествено с ферибот). В близост до плажа има платен паркинг. За тези които пък са достигнали до острова като пешеходни туристи, варианта е с автобус от пристанището до Бол и след това пеша, по крайбрежна алея или пък с лодка от Бол, което е чудесен вариант, за да се види носът от водата, има и опция с влакче, което тръгва също от Бол. Със сигурност всеки е виждал снимка на това място, а за мен вече е сбъдната мечта. За прочутият кадър е нужен дрон или хеликоптер:), а аз не притежавам нито едното от двете, ще ви представя нещата така, както ги видях здраво стъпила на земята.


Много световно известни списания за бизнес и пътувания като New York Times, National Geographic, Insider Travel го изброяват много пъти в своите статии като един от най-зрелищните плажове в света. Елегантността и привлекателността на Златни рат са го превърнали в символ както на град Бол, така и на Хърватия и е защитен от правителството на Хърватия като геоморфологичен паметник. Но не само формата му го прави толкова красив и уникален. Той е заобиколен от кристално чисто море, което преминава от тюркоазено синьо до тъмно синьо само на 10 до 20 метра, граничещо с десетилетни борове, засадени от местните жители, за да създадат естествена сянка.


Този завладяващ 500 метра дълъг камъчен плаж има уникална форма, като малък полуостров, който се простира в морето, като двете страни заедно създават почти 900 метра плажна морска линия. Любопитното за Златни рат е, че той променя формата и положението си, в зависимост от вятъра, прилива и течението, а понякога и върхът на плажа се върти толкова значително, че образува малък басейн. Обикновено сутрините няма вятър, а следобед се появява, но от едната страна на плажа винаги има спокойна вода и предлага перфектни условия за семейства с малки деца.


Плажът от двете страни:



Продължение на едната страна на плажа е нудистки плаж.


В последствие се отбихме в Бол, заради коноба Млин, но за съжаление отваряше само вечер, до тогава имаше час, а ние вече бяхме гладни.


Късният ни обяд/вечеря бе в Konoba Kopačina, в Донйи Хумац.


Едно от най-полезните неща на снимките е, че те карат да преживееш отново всички емоции и да си спомниш с подробности местата, които си видял, храната, която си опитал. Макар понякога в повече, или пък с не толкова добро качество, колкото би ни се искало, запечатаните спомени са ценни за всеки техен притежател. Не успяхме да открием камъкът на щастието на Златни Рат, но пък си взехме усмивка, която може би е много по-уникална, отколкото сходните камъчета с раковина.


Желая на всички весело, зареждащо и незабравимо лято, което да изпълните само с положителни емоции. Защото колкото и да е трудно, човек винаги трябва да намира начин да презареди батериите.

5 коментара:

  1. Кате, благодаря ти за чудесната разходка и информацията за местностите, които сте посетили!
    Беше ми много интересно и вълнуващо да се разходя заедно с вас из тези непознати местности и плажове (поне за мен).
    Прекрасно сте заредили ,,батериите" :)
    Слънчеви усмивки и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Радвам се, че съм донесла положителни емоции и на теб, така както аз ги намирам в твоя блог. Прегръдки от мен и прекрасно лято ти желая!

      Изтриване
  2. Кате,
    не съм посещавала нито едно от тези места.Но ми харесаха плажовете.Радвам се,че си запечатала в красиви снимки тази държава и нейните забележителности.За съжаление поради КОВИД 19 вече едва ли ще е толкова лесно да се минават граници както беше до сега.Затова именно много се радвам,че виртуално преживявам заедно с теб всичко, наслаждавам се на красива природа и добре уредени градове и плажове.
    Весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Двоумях се дали да споделя тази публикация и снимките, тъй като поради обстоятелствата, които споменаваш много хора не могат да пътуват. Ние също отменихме наши планове, а дори и в България това лято няма да можем да си дойдем точно по същите причини. Хърватия обаче бе от страните, за които Австрия нямаше забрани и предупреждения. Колкото до сигурността и безопасността, ние пътуваме семейно, не се събираме с други хора, спазваме дистанция, дори и без да е наложително, не се събираме по клубове и партита, в заведения избягваме пренаселените такива, изобщо сме си изолирани, не само заради КОВИД 19.
      В крайна сметка реших да оформя публикация, най-вече като спомени за мен и идея за хората, които се интересуват. Аз също намирам много такива в интернет и съм благодарна на всички, които ни показват красиви места.
      Искрено се надявам нещата да вървят към по-добро и скоро всичко да бъде по старому. Поздрави и вълшебно лято ти желая!

      Изтриване
  3. Чудесно пътуване, интересно ми бе.

    ОтговорИзтриване