Проя със сирене и тиквички
250 гр фино смляно царевично брашно( може и едро смляно или смес)
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
300 мл Йогурт
*100 мл вода (при едро брашно, не е нужно)
100 мл олио
1 ч.ч. натрошено прясно сирене или моцарела
1 тиквичка
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и към него се добавят бакпулвера и солта. Разбъркват се.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка в купа и към тях се добавят олиото, йогурта и евентуално водата, отново се разбива добре. Към яйчната смес се добавя брашното и се разбива с телена бъркалка много добре. Прибавя се натрошеното сирене сместа се разбърква финално. Тестото наподобява гъсто кексово. ( Зависимост от вида на използваното брашно може да се наложи добавяне на още кисело мляко или пък брашно.)
Тиквичката се нарязва на фини лентички, с белачка за зеленчуци, или със специално ренде. Навиват се на розички.
Кръгла 18-20 см тава се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея. Отгоре се подреждат цветовете от тиквички и розичките от тиквички.
Питката се пече на средна скара, в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути( до готовност). Изважда се, оставя се за 5 минути да се охлади и се нарязва на кубчета или се разчупва. Проя се поднася топла, приготвена с тиквички е малко "по-сочна" от класическата.
Кате,
ОтговорИзтриванепрекрасна сезонна рецепта.Чудесно лятно предложение с любимите ни тиквички.Обичам ги много и правя с тяхно участие много неща.Ще опитам и проята по твоята рецепта.
Весело и прохладно лято !