Страници

Проя с тиквички и сирене


Проя с тиквички приготвих, след връщането ни от Хърватия, през юли. Сезонът на изобилието от цветове предполагам вече е преминал, но пък тиквички има все още, а и престоят и други лета, в които можем да си приготвим проята по този начин. Рецептата е класическа(линк за Проя), позната в районите на Хърватия и Сърбия, но с добавяне на тиквички. И понеже е вдъхновение от лятната ни ваканция и пресните тиквички и цветове, както и сирене, които си купихме от пазара в Сплит, записвам в категория "Хърватска кухня". Отново ще поясня, че за съотношението на течност/брашно, има значение кой тип брашно се използва. Фино смляното царевично брашно поема много течност, а едросмляното, тип грис - обратното. Може да се използва смес от царевичен и пшеничен грис, или смес за качамак, като трябва да се следи при добавяне на течността, да се достигне консистенция, наподобяваща гъсто кексово тесто. Просто си подгответе допълнително йогурт, вода и брашно и направете подходящата консистенция тесто.

Проя със сирене и тиквички


 

Продукти:
250 гр фино смляно царевично брашно( може и едро смляно или смес)
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
300 мл Йогурт
*100 мл вода (при едро брашно, не е нужно)
100 мл олио
1 ч.ч. натрошено прясно сирене или моцарела
1 тиквичка


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и към него се добавят бакпулвера и солта. Разбъркват се.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка в купа и към тях се добавят олиото, йогурта и евентуално водата, отново се разбива добре. Към яйчната смес се добавя брашното и се разбива с телена бъркалка много добре. Прибавя се натрошеното сирене сместа се разбърква финално. Тестото наподобява гъсто кексово. ( Зависимост от вида на използваното брашно може да се наложи добавяне на още кисело мляко или пък брашно.)
Тиквичката се нарязва на фини лентички, с белачка за зеленчуци, или със специално ренде. Навиват се на розички.
Кръгла 18-20 см тава се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея. Отгоре се подреждат цветовете от тиквички и розичките от тиквички.
Питката се пече на средна скара, в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути( до готовност). Изважда се, оставя се за 5 минути да се охлади и се нарязва на кубчета или се разчупва. Проя се поднася топла, приготвена с тиквички е малко "по-сочна" от класическата.

1 коментар:

  1. Кате,
    прекрасна сезонна рецепта.Чудесно лятно предложение с любимите ни тиквички.Обичам ги много и правя с тяхно участие много неща.Ще опитам и проята по твоята рецепта.
    Весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване