Страници

Шоколадова торта с пудинг за рожден ден

вкусна шоколадова торта, торта с четири блата, шоколадова торта с пудинг

Като повечето майки и аз, вълнуваща се от престоящия празник се опитвах да организирам семейното ни тържество. Всъщност “тържество” е силна дума, тъй като празниците у дома са семпли и не толкова крещящи и показни. Докато синовете ми бяха малки, детските партита бяха наситени с цвят, забавления и игри. Сега е различно. Попитах Христо каква торта иска за рождения си ден, каква вечеря, навън ли да излезем или да приготвя някакво меню, а той простичко ми отговори: “Шоколадова торта с пудинг и пълнено пиле с ориз“.
За кулинарен блогър, който чака повод да се развихри в кухнята:), подобен отговор е леко стресиращ, но пък желанията на рожденика са важни, а менюто може да се степенува по всяко време и без причина.
Смисълът на празнуването на рожден ден не е основно нито в храната, нито в подаръците, а в това, да покажем на рожденика колко специален и важен е за нас. Независимо дали празникът е пищен или семпъл, важно е да е споделен с любими хора, хора, които са винаги до нас.

Честит празник на детето с амбиции и мечти, които следва, докато не му се получат. Детето, което вече е във възрастта на сменящите се настроения, промяната и порастването. Детето, което непрекъснато ме учи на любов и търпение. Детето, което пожела пълнено пиле с ориз и семпла шоколадова торта с пудинг за рождения си ден. Честит да си, Христо! Жив, здрав и много щастлив бъди!

Шоколадова торта с ванилов пудинг



*Думата “пудинг”, често се свързва с някакви готови, недолюбвани от кулинарните гурута “прахчета”. Двете съставки на моят пудинг(Alnatura) са царевично нишесте на прах и бурбонска ванилия, точно същото, което бих забъркала и аз, за да го направя “домашен”. Разбира се, ако целя по-различен крем, бих добавила жълтък, разбит белтък, масло и т.н., но тогава вече няма да е с вкуса на пудинга, който поръча рожденика, а ще се получат някакви видове сладкарски крем.
*Блатовете на тортата са по рецептата на “Най-вкусната шоколадова торта” на Ирина, но с малки промени. Използвам пълнозърнесто лимецово брашно, изцяло захар Мусковадо и както разбрахте, кремът е пудинг:). Учудващо за мен, комбинацията на този крем със сочните, наситено какаови блатове се оказа много вкусна.

 

Продукти:
180 гр пълнозърнесто лимецово брашно
250 гр захар Мусковадо
60 гр натурално какао на прах
1 ч.л. сода на прах
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл разбит йогурт
75 мл олио
140 мл горещо кафе

1 пакетче суха смес за пудинг бурбонска ванилия
500 мл прясно мляко(според указанията на опаковката)
захар Мусковадо, на вкус

100 мл млечна сметана
130 гр шоколадов кувертюр(използвам 70 % на Цотер)

Начин на приготвяне:
Брашното, какаото, бакпулвера и содата се пресяват в купа. Към тях се добавят захарта и солта, разбърква се.
В купа с телена бъркалка се разбъркват (не се разбиват) яйцата, олиото и йогурта и се изсипват към сухата смес. Разбърква се на ръка с телена бъркалка(не се разбива). Налива се горещото кафе, отново се рабърква до хомогеност.
Изсипва се във форма, застлана на дъното с хартия за печене и стени, намазани с масло и поръсени с какао.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, до суха клечка( за 40-45 минути).
*Формата трябва да е висока, или да се изпекат 3 блата. Аз използвам форма с диаметър 17 см. Изпекох сместа на два пъти, като разрязах всеки блат на две и така получих общо 4 блата.
Блатовете се охлаждат, разрязват напречно, ако е необходимо и се слепват с крем, приготвен, според указанията на опаковката.
Заготовката на тортата се прибира в хладилник да стегне за 1-2 часа.
Приготвя се ганаша, като за целта сметаната се загрява, но без да завира, отстранява се от котлона и към нея се добавя нарязаният на дребно шоколад. Разбърква се, докато се разтопи. Прибира се за десетина минути в хладилник, да постигне консистенция, подходяща за мазане. Тортата се измазва небрежно и се прибира в хладилник, до момента на поднасянето ѝ.


4 коментара:

  1. Честит да е Христо! Да е здрав, щастлив, успешен, все така амбициозен и оценяващ уюта на малките радости! А тортата е великолепна! Весело изкарване и много целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    да ти е жив и здрав рожденника.Той е и добър готвач в кухнята.Не се съмнявам,че с каквото се захване ще успее.Нека следва мечтите си.Стига да е здрав човек всичко се постига.Менюто наистина е семпло, но пък какво от това.Важно е повече това да сме обградени от любов и грижа един за друг.Наздраве и още много да те радва Христо !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви! Здрави бъдете вие и близките ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Здрав да е малкия пораснал Ицко!

    ОтговорИзтриване