Страници

Домашни сухи пасти

След всички сладкиши, торти и десерти, които приготвям вкъщи, дойде ред и на сухите пасти. Трудно би било да се направи десерт по описание от кутията им, тъй като то съдържа съставки, които аз няма къде да открия, а и за домашен сладкиш, комуто не е нужен дълъг срок на годност, това не е необходимо. По тази причина и съхранението на моите домашни сухи пастички става във хладилник.
За да се доближа максимално до вкуса им, се наложи да предизвикам спомените си:), тъй като в момента такива пасти няма откъде да си купя. Предположението ми бе, че блатът на пастите е пандишпан, а за крем избрах един любим ретро крем с орехи и масло. Полях ги с натурален шоколад, но точно тук много повече би си подхождал млечен. Тогава със сигурност вкусът щеше да бъде почти същия.
Макар от доста време да се стремя да използвам единствено захар мусковадо в сладкишите си, както и пълнозърнесто брашно, то просто в този случай нямаше как, заради търсеният ефект на бял блат.
Относно визията, има какво още да се желае, но това е първият ми опит, в който целях по-скоро да открия подходяща рецепта, а в последствие ще усъвършенствам елегантността им:).


Домашни сухи пасти


Продукти, за около 10 броя:
блат:
5 яйца
150 гр захар кристал
150 гр брашно

крем:
250 гр меко масло
200 мл млечна сметана(животинска или сладкарска)
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1 пакетче бурбонска ванилова захар

глазура:
300 гр шоколад( по възможност млечен)



Начин на приготвяне:
Пандишпанов блат:
Яйцата, заедно със захарта се разбиват, докато се получи гъст бял крем. Това трае около 10 минути.
Към тях се добавя пресятото брашно, на етапи, като се разбърква с шпатула и се внимава да не спадне обема. Сместа за блата изглежда по този начин:



Сместа се изсипва в голямата правоъгълна тава на фурната, застлана с хартия за печене. Заравнява се. По принцип пандишпановият блат се пече за 10 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна, но аз оставих този за 13, за да стане малко по-сух. Изпеченият блат се изважда и оставя да се охлади заедно с хартията първоначално върху тавата, след което се премества върху решетка.

Маслен крем с орехи:
Мекото масло се нарязва на малки кубчета и се разбива с миксер с пудрата захар и бурбонската ванилова захар на крем. Към маслената смес се добавят смлените орехови ядки, разбива се. Добавя се млечната сметана(налива се в течно състояние) и крема се разбива до хомогеност.
* От количеството на крема е възможно да остане малко, но пък половин доза би била недостатъчна. Може би ако се нанася на по-тънък слой е възможно и да стигне.


След като блата се охлади се разрязва на две части, които се слепват с крем. Притискат се внимателно, но добре и полученият сладкиш се прибира в хладилник да стегне. За да се получи прецизна правоъгълна форма, може да се използва или такава форма с падащ борд.
Нарязва се на правоъгълни пастички( моите са с размер около 2,5 см х 12 см).
Задължителен е престоят в хладилник, тъй като иначе би било много трудно да се нареже този блат, тъй като е лепкав. Използвам назъбен нож( с който режа хляб), но при добро стягане може и обикновен, остър нож.
Нарязаните пастички се поливат с разтопен шоколад и се връщат в хладилник, до пълното им стягане. Сухите пасти се съхраняват в хладилник.


8 коментара:

  1. Кате,направо си ги заковала като визия.От години не съм купувала заради съдържанието в тях, но бих се предизвикала да ги направя.Какво винаги си уникална с идеите и реализациите.Поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :), абе трябваше да се постарая, да ги изгладя, да им придам една магазинна визия, дето се казва "под конец":), ама като бързам да видя резултата от вкуса, така става. Важното е, че ще има друг път. Прегръдки, Светле!

      Изтриване
  2. Я, къде ме връщаш, ако знаеш, с тези сухи пасти! :) И с любимият ми орехов крем. Неустоими са, Кате!
    А сега, понеже искам да съм полезна :), да те светна от първа ръка, да знаеш за следващият път: да, с пандишпан се правят, познала си. Кремът може да е какъвто обичате, стига да държи форма. Слепваш двата блата (или повече, ако са по-тънки), които е добре да са изпечени по отделно, за да са тънки и задължително престояват покрити минимум 4-5 часа. А глазурата - ползвай кувертюр (има и млечен, но пък можеш и да комбинираш с битер), защото той бързо стяга. За още по-бързо стягане се добавя твърда кокосова мазнина (10гр.кокосова мазнина/100гр. кувертюр - просто ги сложи заедно да се топят и разбърквай). И се залива с леко охладена глазура, за да се е уплътнила малко и да не изтича, а да полепне повечко по пастите. Ако не ти е проблем, разтопи по-голямо количество в дълбока купа, топвай с два пръста пастите и ги реди директно на скара - така по-малко количество от кувертюра ще се губи, а и можеш след като стегнат да ги тункваш повторно, което е препоръчително. Чак след това се декорират. Останалият кувертюр можеш да прехвърлиш в бурканче и да пазиш в хладилника за друг сладкиш - издържа дълго време, ако е добре затворено. После само го слагаш на водна баня заедно с бурканчето и си готова. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усещам как следващите ми ще са перфектни <3. Благодаря, че се отби, Ирме! На кафе и пастички, с приятелки, няма как да не е приятно. Поздрави!

      Изтриване
  3. Идвам и аз на кафе с пастички. Неустоими са, Кате! Да си призная, тази визия много ми харесва. Изглеждат ми съвршени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) много си мила, Ил, но за съвършена визия има още какво да се желае, макар, че съвършенството е относително понятие и за всеки то приема различни образи. Така, че аз приемам комплимента ти и за мен е удоволствие, че си видяла това в моите пастички. В крайна сметка малко хора могат да погледнат зад външността и да оценят вкуса. На мен в твоя блог всичко ми изглежда така:). Прегръдки!

      Изтриване
  4. Кате,
    не съм правила никога пасти, но ти ме върна в старите времена когато моята баба ги продаваше в един пенсионерски селски клуб и редовно ги консумирахме.Консумирахме и онази риба - консервата РОПОТАМО с грах, пиперки и кисели краставички.Но днес дори и не купувам пасти.Няма го онзи вкус, всичко вече е много променено.Вкл. и рибите консерви.
    Та да се върна на пастите.Имам някои рецепти от чешката кухня, правила съм много отдавна .Но днес - не.Прекрасна идея е обаче за настъпващите празници да се направят.Твоите изглеждат добре, може би е обаче е трябвало хубаво да се изглади глазурата и да престоят повече, за да стегнат.
    Поздрави, лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, каква пореста структура само!

    ОтговорИзтриване