Страници

Дракон суши рол

руло суши, оформено като дракон

Онази вечер планирахме да ядем суши и всъщност вечеряхме суши, но така ми бе омръзнало да навивам едни и същи ролца с филаделфия, сьомга и авокадо( просто са ни любим вкус), затова си поставих едно предизвикателство и на масата ни се появи дракон. Нещо като послание носи моят дракон, а то е, като ви омръзне да готвите, просто разчупете ястието и тогава задължението ще се превърне в забава и удоволствие.
Като човек, който готви ежедневно у дома си и стремящ се да поднася разнообразна храна, както вкусово, така и пълноценно, мога да кажа, че обичам да си поставям кулинарни предизвикателства. Колко добре се получават на визия, не бих могла да оценя, тъй като оценката на собствените ни произведения е просто невъзможна, но пък за вкус, гарантирано знам и потвърдено от хората, които са опитали тази храна, че винаги е била апетитна.


В търсене на нови идеи за суши вечерята ни, една снимка привлече погледа ми. Дракон суши рол. Веднага потърсих повече информация, изисквания и характерни неща за атрактивните ролца и макар като всяка храна и тази да има различни интерпретации, според вижданията на своя готвач, достигнах до следните заключения: – Суши рулото се навива с ориза навън. Покрива се с авокадо или риба змиорка в унаги сос. – Плънката е от скариди темпура, авокадо или краставица и по желание Тобико. – Топинг: японска майонеза, сос унаги, тобико( вид хайвер) – Декорация: различни зеленчуци и морски дарове, от които се оформят перките, мустачките и очите на дракона.

От всички продукти, мисля че Тобико(японски хайвер от летяща риба), японска майонеза и сос Унаги са малко по-трудно откриваеми. За пазаруващите онлайн, това не би било проблем. Останалите могат да направят сушито и без тях. За соса ще споделя рецепта, но тя съдържа саке и мирин, които напоследък все по-често виждам в големите търговски вериги при нас, а в азиатските магазини ги има със сигурност.

Скариди темпура, споделени накратко: смес за Темпура: 500 мл студена вода, 1 жълтък, 300 гр брашно за потапяне: нишесте или брашно

Всички съставки се разбъркват с тел в купа. Скаридите се почистват от обвивката и “вената”. Потапят се първо в нишесте или брашно, след което в паниращата смес, като се държат за опашката. Пържат се в горещо олио, за около 2 минути, или до златисто. Може да проверите по следният начин: Капнете от сместа за паниране в олиото. -ако сместа потъне до дъното – трябва още да загрява -ако сместа стигне до средата и изплува нагоре – значи олиото е идеално за пържене -ако сместа остане само отгоре, значи е прегряло.

Дракон суши рол
Една от консултациите, които направих бе с блога на Нами – Just one cookbook. Тя ми е нещо като кулинарна енциклопедия за японска храна, за което й благодаря. От там е и рецептата за сосът Унаги.




Продукти: 1/2 ч.ч. сварен и овкусен ориз за суши
1/2 лист нори
3-4 скариди темпура
няколко тънки ленти краставица
тобико( хайвер)
1/2 авокадо
сос Унаги
черен сусам
японска майонеза

Начин на приготвяне:
Бамбукова рогозка се завива със стреч фолио. Върху нея се поставя половинката лист нори, върху нори се разпределя ориза, като пръстите на ръцете се потапят във вода( за улеснение).
Листа се обръща, така, че ориза да остане отдолу. В единият край по дължина се подреждат скаридите, като опашката на едната остава да стърчи( тя ще е опашката на дракона), лентичките краставици и 1 ч.л. Тобико( хайвера).

Навиването започва от страната на плънката, стегнато, докато се срещнат двата края на нори. Бамбуковата рогозка се изтегля, поставя се върху рулото и много добре се притиска.

Авокадото се бели и нарязва на тънки филийки. С помощта на нож се пренася върху рулото. Увива се със стреч фолио и отново с помощта на рогозката се притиска добре, след което тя се отстранява и рулото се нарязва заедно със стреч фолиото( при рула с ориз навън това се прави за улеснение).

Фолиото се отстранява и нарязаните рулца се подреждат в чиния, имитиращи извито тяло на дракон. Последната част е с опашката на скаридата.

Тук идва ред на въображението или пък на следването на нечия идея. Аз използвах моркови, за да направя мустачките, както и рогата. Очите направих от вендузи на пипала на октопод (идея за които видях тук), а страничните “перки” направих от краставица, по същото видео. Върху всяко ролце поставих японска майонеза, сос унаги и тобико.

Със сигурност това няма да единственият ми дракон, впоследствие ще добавям и още, но този държах да се доближи до най-популярните варианти като вкус.
Сос Унаги
Макар да бях купила Унаги сос(втората снимка горе, тъмната бутилка до сакето), реших да направя и домашен. Сосът е много вкусен, сладникав, подходящ за топинг за суши и различни ястия, като омлети, купички с ориз и т.н.




Продукти:
1 и 1/2 с.л. саке
5 с.л. мирин
2 и 1/2 с.л. Мусковадо захар
5 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:
Сакето, мирина и захарта се изсипват в съд на котлон и оставят да кипнат. Степента се намалява на минимум, добавя се соевият сос и се разбърква. Вари се за около 10 минути, до сгъстяване. Когато е готов, се наблюдават множество мехурчета. Имайте предвид, че когато се охлади, сосът се сгъстява още.

2 коментара:

  1. Това драконче е прекрасно, Кате! Разкошно, останаха ми очите в него! Суши обожаваме и често правим и ние у дома, но стандартни хапки. Ще си поиграя и аз, нека яденето да е забавно! Да ви е сладко хапването на дракончето! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    много оригинално и красиво се е получило това суши.Не съм правила, но е наистина много красиво за поднасяне сушито.И аз не обичам да поднасям едно и също и винаги разнообразявам рецептите по свое усмотрение.Чудесно е това суши и за гости, и за празници, и за делници !
    Поздрави, лека седмица !

    ОтговорИзтриване