Страници

Линцер торта с ябълки


Линцер торта е доказано най-старата известна торта в света. Още през 1653 г. тя се споменава поименно в готварската книга на графиня Anna Margarita Sagramosa от Верона, която се съхранява в библиотеката на абатството Адмонт и дори става популярна в Америка в средата на 19 век. Тогава за тестото са използвани масло, бадеми, захар, брашно и фини подправки – съставки, които и днес съставляват по-голямата част. Кой е дал името ѝ и е измислил тази торта, това винаги ще остане тайна. Както много известни рецепти и тази има спекулации относно произхода, но при всички случаи името на Линцер тортата е здраво свързано със столицата на Горна Австрия Линц. Макар и на пръв поглед тази торта да изглежда обикновена, Линцер торта всъщност е класически представител на бароковото пекарско изкуство и е изключително популярна по света. Повече за нейната история може да се прочете на сайта на Кulinarisches Еrbe Österreich.

 

Ябълкова Линцер торта

Класическата Линцер торта се прави със сладко от червен касис, но в тази публикация споделям един любим есенен вариант с ябълки, тематичен за сезона.

Продукти:

за форма с падащ борд ø20 см

150 гр лешници
180 гр масло
150 гр пудра захар
280 гр брашно(griffig)
1/2 ч.л. бакпулвер
1 яйце
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с.л. цейлонска канела на прах
щипка индийско орехче на прах
щипка джинджифил на прах
щипка сол
1 кг ябълки( леко кисел сорт)
200 гр кайсиев мармалад



Начин на приготвяне:


Ядките се запичат във фурна или на тиган на среден огън, като се разбъркват (за около 10 минути) до леко златисто. Охлаждат се и се смилат на брашно.
Маслото и пудрата захар се разбъркват с миксер с приставка за тесто. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера, 100 гр от лешниковото брашно, яйцето, ванилова захар, подправките и солта.
Замесва се гладко тесто, оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за поне 1 час. Фурната се загрява на 180 ° C с вентилатор.
Ябълките се белят, семенниците се отстраняват, чистата част се нарязва на филийки с дебелина 1 см и се разбъркват със сладкото от кайсии.

1/2 от тестото се поръсва с малко лешниково брашно и се разточва върху хартия за печене, на кръг с големината на формата(20 см). Внимателно се прехвърля в намаслената форма.

Останалото тесто се разделя на две части. Едната част се разточва на лента с ширина 2 см и дължина, достатъчна да обиколи борда на формата. Притиска се добре по стените на формата, както и към основата. В горната част се изравнява/изрязва с остър нож.
Останалите смлени ядки се поръсват върху основата на тортата и върху тях се разпределят ябълките.


Останалата част от тестото се премесва и разточва върху набрашнена повърхност, на кора с дебелина около 3 мм. Нарязва се на ленти с ширина 1 см, които се подреждат върху плънката, под формата на решетка.
*По желание може да се глазират като се намажат с жълтък, разбит с малко вода.

Линцер тортата се пече в предварително загрятата фурна, до златисто( за около 50 мин.). Изважда се и се охлажда. Поднася се със сладолед или сметана.

2 коментара:

  1. Ще ти призная нещо - не обичам ябълки..., но много оичам сладкиши с ябълки...зимата! Твоят е божествен! Записвам си!

    ОтговорИзтриване