Страници

Бадемови ричиарели

Тези рошави топчета, с италианското име Ричиарели, видях при Лоис, в Инстаграм, привлякоха вниманието ми и станаха част от тазгодишната ми сладка празнична селeкция. Много свежи, ароматни и с типично коледен вкус. Направих ги със съвсем леки изменени, изключих бадемовият екстракт, и настъргах портокалова кора вместо лимонова.  



 

Бадемови ричиарели

по рецепта на Salted lemons.

Продукти:

180 гр бадемово брашно(смлени бадеми)
100 гр фина кристална захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
щипка сол
60 гр кандирани портокалови корички
2 белтъка, на тайна температура
2 ч.л. мед

за оформяне:
1 белтък
150 гр филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса.
В купа се смесват бадемовото брашно, захарта, портокаловата кора, солта и се разбъркват. Добавят се портокаловите корички и отново се разбърква. 
Белтъците се разбиват с меда до меки върхове. Смесват се със сухата смес, като се разбърква внимателно с шпатула, до получаването на хомогенна смес.

Белтъка за оформянето се разбива в купа, съвсем леко с вилица, до образуването на пяна.

С ръце се оформят топчета, с големина 2 / 2,5 см, които се потапят в разбития белтък и се овалват в смлените бадеми. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние.
Пекат се в предварително загрятата фурна за около 12-15 мин., до приятен златист загар на бадемите. 

Изваждат се, охлаждат се и се поръсват с пудра захар. Могат да се съхраняват в хартиени кошнички, или между хартия за печене, в  затворени кутии, за около седмица, за по-дълго не знам. 



3 коментара:

  1. Много ми хареса рецептата, Кате! Може да се осъществи и в кето вариант. Само да ми остане време и ще я направя задължително. Благодаря ти за споделеното!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, Катенце, как съм пропуснала това, чудни са, и много лесни за направа.

    ОтговорИзтриване