Страници

Скоунс с левурда, коприва и чедар

Пролетта е вълшебно време, когато природата се събужда и ни дарява с изобилие от свежи съставки. Когато слънцето започне да грее по-топло, няма нищо по-приятно от разходка из гори и ливади, събирайки диви съкровища като див чесън и коприва. Тези естествени дарове, съчетани с богатия вкус на чедар, създават невероятно вкусни скоунс, които ще зарадват всяка трапеза. Днес ще споделя как  приготвям тези ароматни и питателни скоунс, които са идеални за закуска, обяд или следобеден чай. 


Скоунс с левурда, коприва и чедър


Продукти:
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 ч.л. черен пипер
100 гр студено масло, настъргано
1 яйце
1/2 ч.ч. бътърмилк или гъст айрян
1 ч.ч. настърган чедър
1/2 ч.ч. нарязани левурда и коприва
Настърган чедър за поръсване.

Начин на приготвяне:
Брашното и содата се пресяват в купа.
Добавят се захарта, солта и пипера, разбърква се.
Добавя се настърганото масло и с помощта на нож за тесто за пай, вилица или бързи движения на пръстите започва да се мачка или претрива. Целта не е да се получи еднородно тесто, а смес, наподобяваща мокър пясък.
Добавят се яйцето и бътърмилка. Разбърква се. Тестото е лепнещо.
Добавят се настърганият чедър, нарязаните коприва и левурда и се омесва, докато се разпределят развномерно и добре в цялото тесто.

Тестото се оформя на дебел диск, върху хартия за печене и се завива с хартията. Прибира се във фризер за 15 мин. Изважда се, нарязва се като пица на 8 равни части, които се поръсват с настърган чедър.

Подреждат се през 5 см върху тава, застлана с хартия за печене.

Пекат се за 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна или до златисто.

От същото тесто правя и соленки. Времето за печене е съкратено, тъй като са по-малки, но се пекат до златисто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар