Ако сте като мен и обичате да прекарвате време в кухнята, вероятно сте се натъквали на продукта семолина в множество рецепти. За някои от вас може би е ясно какво точно е това, но съм сигурна, че има и такива, които не са запознати с думата, както и такива, които биха искали да научат малко повече. В тази публикация ще разгледаме какво представлява семолината и каква е разликата ѝ с гриса. Надявам се тази информация да ви бъде полезна!
Каква е разликата между Семолина и грис
Грис
Грисът е общо наименование за продукти, които представляват едри частици смляно зърно. Грисът може да бъде произведен от различни видове зърно като пшеница, царевица, ориз и др.Основни видове грис:
• Пшеничен грис: Може да бъде направен от мека или твърда пшеница. Този от твърда пшеница всъщност е семолина.
• Царевичен грис: Познат също като полента, използва се най-често в италианската и румънската кухня.
• Оризов грис: Използва се най-често в азиатските кухни.
• Грис от ечемик, спелта, лимец.
Семолина
Семолината е вид грис, произведен от твърда пшеница (Triticum durum). Това е грубо смляно брашно, което се използва основно за производството на паста и някои видове хляб. Семолината има високо съдържание на протеини и глутен, което я прави идеална за изработване на тесто с добра текстура и структура.Грис и Семолина по света
Названията за грис и семолина могат да варират на различните езици. Ето как се наричат тези продукти на някои от основните езици:
Английски
• Грис: Grits (особено когато е направен от царевица), Groats (за други зърна)
• Семолина: Semolina
Френски
• Грис: Semoule ( използва се и за двата вида грис, включително и семолината, но за конкретизиране на царевичен грис, използват “polenta”)
• Семолина: Semoule de blé dur (буквално означава “грис от твърда пшеница”)
Италиански
• Грис: Semolino (обикновено се отнася до грис от мека пшеница или други зърнени култури)
• Семолина: Semola или Semola di grano duro (посочва специфично грис от твърда пшеница)
Немски
• Грис: Grieß (това може да означава грис от всякакъв вид зърнени култури, с допълнение дали е пшеничен, царевичен и т.н.,)
• Семолина: Hartweizengrieß (буквално означава “грис от твърда пшеница”)
Английски
• Грис: Grits (особено когато е направен от царевица), Groats (за други зърна)
• Семолина: Semolina
Френски
• Грис: Semoule ( използва се и за двата вида грис, включително и семолината, но за конкретизиране на царевичен грис, използват “polenta”)
• Семолина: Semoule de blé dur (буквално означава “грис от твърда пшеница”)
Италиански
• Грис: Semolino (обикновено се отнася до грис от мека пшеница или други зърнени култури)
• Семолина: Semola или Semola di grano duro (посочва специфично грис от твърда пшеница)
Немски
• Грис: Grieß (това може да означава грис от всякакъв вид зърнени култури, с допълнение дали е пшеничен, царевичен и т.н.,)
• Семолина: Hartweizengrieß (буквално означава “грис от твърда пшеница”)
Няма коментари:
Публикуване на коментар