Страници

Семолина и грис: Основни различия



Ако сте като мен и обичате да прекарвате време в кухнята, вероятно сте се натъквали на продукта семолина в множество рецепти. За някои от вас може би е ясно какво точно е това, но съм сигурна, че има и такива, които не са запознати с думата, както и такива, които биха искали да научат малко повече. В тази публикация ще разгледаме какво представлява семолината и каква е разликата ѝ с гриса. Надявам се тази информация да ви бъде полезна!

Каква е разликата между Семолина и грис


Семолината и грисът са свързани, но не са напълно едно и също нещо. Нека ги разгледаме поотделно:

Грис

Грисът е общо наименование за продукти, които представляват едри частици смляно зърно. Грисът може да бъде произведен от различни видове зърно като пшеница, царевица, ориз и др.

Основни видове грис:

• Пшеничен грис: Може да бъде направен от мека или твърда пшеница. Този от твърда пшеница всъщност е семолина.
• Царевичен грис: Познат също като полента, използва се най-често в италианската и румънската кухня.
• Оризов грис: Използва се най-често в азиатските кухни.
• Грис от ечемик, спелта, лимец.

Семолина

Семолината е вид грис, произведен от твърда пшеница (Triticum durum). Това е грубо смляно брашно, което се използва основно за производството на паста и някои видове хляб. Семолината има високо съдържание на протеини и глутен, което я прави идеална за изработване на тесто с добра текстура и структура.

Грис и Семолина по света


Названията за грис и семолина могат да варират на различните езици. Ето как се наричат тези продукти на някои от основните езици:

Английски
• Грис: Grits (особено когато е направен от царевица), Groats (за други зърна)
• Семолина: Semolina

Френски
• Грис: Semoule ( използва се и за двата вида грис, включително и семолината, но за конкретизиране на царевичен грис, използват “polenta”)
• Семолина: Semoule de blé dur (буквално означава “грис от твърда пшеница”)

Италиански
• Грис: Semolino (обикновено се отнася до грис от мека пшеница или други зърнени култури)
• Семолина: Semola или Semola di grano duro (посочва специфично грис от твърда пшеница)

Немски
• Грис: Grieß (това може да означава грис от всякакъв вид зърнени култури, с допълнение дали е пшеничен, царевичен и т.н.,)
• Семолина: Hartweizengrieß (буквално означава “грис от твърда пшеница”)

Заключение

Семолината е специфичен вид грис, произведен от твърда пшеница, докато грисът може да бъде направен от различни видове зърно. Затова, когато говорим за семолина, имаме предвид точно определен вид грис, докато грисът е по-общо понятие. В рецептите, в които се използва точно този продукт, той се записва или като семолина - познатото му наименование навсякъде по света, или  се добавя, че това е грис от твърда пшеница. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар