Страници

Пиле Биряни


Пиле Биряни е ястие, което вълнува сетивата с богатството на своите аромати и вкусове. С произход от Индийския субконтинент, това ястие съчетава в себе си традиции и разнообразие от различни кулинарни влияния. Биряни се е утвърдило като едно от най-популярните ястия в Индия, Пакистан и Бангладеш, но също така е намерило своето място в сърцата на кулинарните ентусиасти по целия свят.

Историята на Биряни датира от периода на моголите, които донесли със себе си персийски и централноазиатски кулинарни техники и съставки. Името “биряни” произлиза от персийската дума “бирин”, която означава ориз, основният компонент на това ястие. В различните региони на Индия и съседните страни, биряни се приготвя с различни видове месо, риба, зеленчуци и дори яйца, което прави всяка версия уникална и специална.

В тази публикация споделям нашата любима рецепта за пиле Биряни – вкусно съчетание от мариновано пиле, дългозърнест басмати ориз, хрупкав лук и богата палитра от подправки, които създават едно истинско кулинарно изживяване. И както написах в Инстаграм преди време това е нашето Бест Пиле Биряни евър:)



Пиле Биряни

Продукти:


Хрупкав лук:
1 голяма глава лук( по възможност продълговат)
1 ч.ч. Гхи

Ориз:
1 ч.ч. Басмати ориз
1 и 1/2 ч.ч. пилешки бульон ( или според указанията на опаковката)
2 карамфилчета
2 зърна кардамон
парче канела
сол 
1 с.л. шафран
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. Гхи


Пилешко месо:
2 пилешки бутчета, нарязани на малки кубчета
1 пилешко двойно филе( тип Пеперуда), нарязано на малки кубчета
5 с.л. Гхи
1 глава лук
1 ч.л. сух кимион
2 скилидки смлян чесън
2 тънки резена смлян джинджифил
1 с.л. *подправка за Биряни
1 с.л. доматена паста
4 с.л. лимонов сок
йогурт

Магданоз

*подправка за Биряни
1 с.л. Гарам Масала
1/2 с.л. куркума
2 с.л. кимион
1 с.л. кориандър
1 ч.л. чили




Начин на приготвяне:

Хрупкав пържен лук:
Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Разделят се с ръка.
В дълбок уок или друг тиган се загрява мазнината(трябва да се получи маслена баня) и лукът се изсипва в тигана. Работи се на предпоследна степен на котлона, като се разбърква често и ако е необходимо към края на пърженето температурата се намалява. Лукът се изважда с решетъчна лъжица и се изсипва върху домакинска хартия, за да се отцеди от мазнината.

Ориз:
Всички продукти без шафрана, млякото и Гхи се изсипват в касерола и се сваряват под капак за определеното време, според указанията на използвания ориз. Канелата, карамфила и кардамона се отстраняват.
Шафрана се разбърква с млякото и се оставя да престои.

Пилешко месо:
Работи се на средна степен на котлона.
В тиган се загрява маслото Гхи и се добавя лука, нарязан на ситно. При непрекъснато разбъркване и в следната последователност се добавят подправките, след 1 минута  доматената паста, след нея йогурта, лимоновия сок, разбърква се добре и се добавя пилешкото месо. Готви се до готовност.

Сглобяване на Пиле Биряни:

Ориза се разбърква с прецеденото шафраново мляко и маслото Гхи.

В тенджера се изсипва половината ориз. Върху него се разпределя пилешкото месо, магданоз, част от хрупкавия лук. Изсипва се останалият ориз. Леко се притиска(Внимава се да не се сплескат съставките) . Върху тенджерата се поставя голяма чиния или тава за сервиране и тенджерата се обръща заедно с чинията. Поръсва се магданоз, пържен лук и към всяка порция се добавят йогурт и мента по желание. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар