Страници

Ароматите на Близкия изток: Печени картофи със За'атар


За'атар ( زَعْتَر) е ароматна смес от подправки, характерна за Близкия Изток, която придава неповторим вкус и аромат на различни ястия. Основните съставки на За'атар са  билката За'атар (Origanum syriacum), сусамови семена и сол. Срещат се различни варианти с подправки от рода на ригана, босилека и мащерката и  добавяне на сумак, смрадлика, кимион, кориандър.
В тази рецепта използвам зелен микс За'атар.

Печени картофи със За'атар



Необходими продукти:
1 кг картофи
50 мл зехтин
1 ч.л. сол
2 с.л. зелен микс За'атар
1 лимон, разрязан на половина
Пресен магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200°C.
Картофите се обелват, ако са пресни се оставят с ципата и се нарязват на едри кубчета.
В голяма купа се смесват картофите, зехтина, солта и зеления микс За'атар. 
Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене и картофите се подреждат върху нея. Между тях се поставят двете половинки лимон, за свежест.
Картофите със  За'атар се пекат  в предварително загрята фурна за около 30-35 минути или докато картофите станат златисти и хрупкави.


Картофите се сервират топли, гарнирани с магданоз. Идеални са като гарнитура към месо или риба, но също така могат да се консумират и самостоятелно като леко и ароматно лятно ястие.








Няма коментари:

Публикуване на коментар