Страници

Harissa: сладко изкушение или пикантна паста? Всичко, което трябва да знаете + Рецепта за сладкиша Хариса


Много хора свързват думата “Харѝса” с пикантната паста от люти чушки, но тя има и друго значение. В различни култури “Харѝса” означава вкусен сладкиш, приготвен със семолина.  В тази публикация ще споделя с вас рецептата за него, но преди това искам да направя малко разяснение, за да няма объркване.



Хариса: Сладко Изкушение или Пикантна Паста?

Когато чуят думата “Харѝса”, много хора си представят пикантната паста, направена от люти чушки, но в арабския език тази дума има още едно сладко значение. Думата “Харѝса” (на арабски: هريسة) се използва както за обозначаване на пикантна паста от люти чушки, така и за сладкиш, приготвен със семолина. И в двата случая думата произлиза от арабската „هرس“ (harasa), което означава “разтривам” или “стривам”, отразявайки метода на приготвяне на тези две различни ястия.

Хариса като пикантна паста

Тази версия на Харѝса е добре позната в северноафриканската кухня, особено в Тунис, Алжир и Мароко. Пастата се приготвя от червени люти чушки, чесън, кориандър, кимион и зехтин, придавайки пикантен и ароматен вкус на различни ястия.

Хариса като сладкиш

В същото време, сладкишът Харѝса , известен също като Басбу̀са (بسبوسة), Намо̀ура (نمورة) или Рева̀ни (ρεβάνι), е популярен в Близкия изток, Северна Африка, Средиземноморието и Балканите. Приготвя се от семолина, захар, кисело мляко и понякога кокосови стърготини, и се сиропира със сладък сироп от захар и розова вода или портокалов цвят.

Тези имена могат да варират в зависимост от региона, но най-често:

• Харѝса е често срещано име в Северна Африка.
• Басбу̀са  се използва в Египет, Судан и Йордания.
• Намо̀ура е популярно в Ливан и Сирия.
• Рева̀ни е името на този сладкиш в Гърция и Турция.

Ето защо, следващия път когато чуете “Харѝса”, помнете, че може да става дума не само за пикантна паста, но и за вкусен сладкиш.



Harissa (Сладкиш със семолина)

*1 ч.ч. = 200 мл

Продукти за блата:
3 ч.ч. семолина (средно смляна)
1/2 ч.ч. разтопено Гхи

1 и 1/2 ч.ч. йогурт
1 ч.ч. захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 пакет ванилова захар (по желание)

Приготвяне на блата:
Семолината и Гхи се разбъркват и претриват с ръце, за да се образува нещо като мокър пясък.

В друга купа се разбъркват йогурта, захарта, ваниловата захар (ако се ползва), содата и бакпулвера и сместа се оставя да шупне. Добавят се към смесената семолина с Гхи  и се разбъркват добре с ръка.

Сместа се изсипва в намаслена тава (кръгла, правоъгълна). Височината на сместа е около 1- 1,5 см. Заглажда се и се притиска с ръка. Тук използвам две тави (едната е 24 см, другата 16 см.), но мисля, че една 30 см тава би свършила чудесна работа. Аз просто нямаше как да я пъхна във фризера, затова избрах опция с две по-малки тави.
Покрива се със стреч фолио и се прибира във фризер за 1 час. През това време се приготвя сиропа.

Продукти за сиропа:
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сок от 1/2 лимон ( около 2 с.л.) 
1 с.л. розова или портокалова вода

Приготвяне на сиропа:
Водата и захарта се изсипват в касерола и поставят на котлон. Вари се на средна степен на котлона, докато се  разтопи захарта,  добавя се лимоновия сок и 1 с.л. розова или портокалова вода. Сиропа се вари 5 минути. Охлажда се.



Сладкиша се вади от фризера, фолиото се отстранява и се нарязва на квадрати или ромбове. Декорира се с бадеми, които леко се натискат с пръст.



Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто(около 30 мин.)
Изважда се и след 2-3 минути се полива с охладения сироп.



Сладкиша престоява в стаята, докато се охлади добре и се сервира като се нарязва по предварително нарязаните линии.


1 коментар:

  1. Кате, изглежда много вкусно! Колко красива шарка си направила! Задължително ще го направя.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване