Но какво му е толкова специално?
Популярният дубайски шоколад се отличава с характерния си пълнеж от хрупкав кадаиф и крем от шам фъстък. Арт версиите често се декорират с бял шоколад или цветни акценти.
Обикновено се приготвя в голяма форма за шоколад или в правоъгълна силиконова форма за кекс, но тъй като аз нямам никоя от двете, направих малки шоколадчета във форма за барчета.
Няма да записвам точна рецепта и количество на продукти, а по-скоро ще споделя самата идея и изпълнението:
1. Кадаиф
2. Крем от шам фъстък
Както споменах и в началото има различни варианти на декориране, като във формите предварително се рисува с бял или цветен шоколад. Аз реших да използвам сушени розови цветчета( от ядлива роза Дамасцена) и натрошен шам фъстък.
Резултатът е не само вкусен, но и впечатляващ на вид десерт, който със сигурност ще ви донесе много харесвания не само в социалните мрежи.
Популярният дубайски шоколад се отличава с характерния си пълнеж от хрупкав кадаиф и крем от шам фъстък. Арт версиите често се декорират с бял шоколад или цветни акценти.
Обикновено се приготвя в голяма форма за шоколад или в правоъгълна силиконова форма за кекс, но тъй като аз нямам никоя от двете, направих малки шоколадчета във форма за барчета.
Продукти
1. Кадаиф
Аз използвам суров кадаиф, който нарязвам и запичам в тиган с масло до златисто. Хрупкав печен кадаиф може да се намери и готов в магазините.
2. Крем от шам фъстък
Използвам готов крем от шам фъстък, но може да се приготви и в домашни условия. Аз самата не съм приготвяла все още такъв, но съм срещала доста рецепти, включващи:
суров шам фъстък и пудра захар, които се смилат до консистенция на тахан в мощен блендер. Вкусът на моя крем наподобява шам фъстък тахан с разтопен бял шоколад и това е друг вариант за направа на такъв крем, като просто се смесят.
3. Шоколад
Използва се млечен или тъмен шоколад, който се разтопява на водна баня.
Сглобяване
В избраните форми се изсипва и разнася по дъното и стените разтопен шоколад. Прибира се във фризер да стегне. По желание това може да се повтори, за да се получат по-дебели стени на шоколадите.
След като шоколадовите "гнезда" са стегнали, в тях се изсипва и заравнява от пълнежа с кадаиф и шам фъстък. Прибира се отново да стегне.
На финал се добавя слой шоколад и се прибира в хладилник до пълно стягане на шоколада.
Резултатът е не само вкусен, но и впечатляващ на вид десерт, който със сигурност ще ви донесе много харесвания не само в социалните мрежи.
Изпуснала съм го този шоколад в инстаграм, но сега специално ще го потърся, пробуди ми любопитството🙂. Още повече, че при теб изглежда толкова изкушаващ, че няма как да не го пробвам! Чудесен е, Кате!
ОтговорИзтриване