Страници

Креамису с шам фъстък




Тирамису е един от любимите ми десерти, които приготвям често вкъщи, особено през летните месеци. Понякога добавям свежи плодове или плодови пюрета за разнообразие, споделяла съм няколко рецепти тук, но днес ще стане дума за една наистина различна версия, която включва шам фъстък. 
Видях идеята в Инстаграм профила на Kausar Raja( Kauscooks). Тази комбинация от традиционния италиански десерт с богатия и наситен вкус на крем от шам фъстък е истинско удоволствие. Тъй като използвам само Маскарпоне, а не крем Забайон, както се изисква за оригиналното Тирамису, то реших да нарека този сладкиш Креамису, но съм сигурна, че би харесал на всички любители на  италианската класика.


Креамису с шам фъстък


Продукти:
500 гр (Кутия Маскарпоне)
1-2 с.л. пудра захар
100 гр Крем от шам фъстък
шам фъстък за декорация
20 бр. Савоярди бишкоти
2-3 ч.ч. готово еспресо


Начин на приготвяне:

Записвам количеството на продуктите, които аз използвам, но тази рецепта е от типа, в които всичко е относително. Може да се направи по-голям или по-малък сладкиш, на два или три реда, въпрос на желание. Моят е на два реда в правоъгълна чиния. Следващият път бих използвала повече крем от шам фъстък, тъй като наистина придава изключителен вкус. 

Маскарпонето се разбърква с крема от шам фъстък и пудрата захар до хомогенна смес.
Бишкотите се потапят за кратко в кафето и се подреждат на един ред една до друга в подготвена правоъгълна или квадратна форма. 
Върху тях се нанася половината крем.
Подрежда се втори ред бишкоти и се нанася останалият крем.
Отгоре се декорира по желание, с  малко крем от шам фъстък и смлян шам фъстък. 
Креамисуто се прибира в хладилник да престои няколко часа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар