Страници

Руло с кайсии и маскарпоне

 


Това руло е много лесно и бързо за приготвяне. Блата отнема 10 мин. за приготвяне и 10 мин. за печене, а крема е просто разбъркано с пудра захар маскарпоне и слой от сварени за няколко минути кайсии. Въпреки простотата си, рулото е една чудесна симфония между нежната текстура на крема и киселата нотка на кайсиите, което го прави много подходящ летен десерт. 




Руло с кайсии и маскарпоне


Блат:
4 яйца
100 гр захар
100 гр брашно
60 гр масло
пакетче бурбонска ванилова захар(8 гр)

Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 200 градуса. Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Маслото се нарязва на парченца и се разтопява. Оставя се настрани.
Брашното се пресява в купа.
В друга купа се поставят яйцата, ваниловата захар и захарта и се разбиват с миксер за около 10 минути, докато се получи хубав гъст крем.
Към сместа внимателно се добавят на няколко етапа, като се редуват, маслото и брашното. Разбърква се много внимателно с шпатула (или с миксер на най-ниска степен), като се внимава да не спада обема.
Сместа се изсипва в приготвената тава, заравнява се и се пече за 10 минути, в предвартелно загрятата фурна.
Блатът се изважда, след 1-2 минути се навива на руло, заедно с хартията и се оставя да престои на стайна температура, до охлаждането му.



Крем:
400 гр маскарпоне
3-4 с. л. пудра захар
Разбъркват се с лъжица или телена бъркалка, колкото да се получи крем. Не се прекалява, за да не се втечни маскарпонето.


Бързо сладко от кайсии:
4-5 кайсии, нарязани на полумесеци
3 с. л. захар
Сваряват се в касерола на слаба температура, за около 5 минути.
През това време 1 ч.л. желатин се разтваря в 1 с.л. вода и се оставя да набъбне. След това се затопля, да се втечни(не трябва да завира!) и се изсипва при кайсиите. Разбърква се добре и се охлажда, след което се прибира в хладилник докато започне да стяга.



Блатът се развива, хартията се отстранява. Намазва се с крем, разпределят се кайсиите ( част от тях може да се запазят за декорация) и се навива на руло. Рулото се измазва небрежно с крем и се прибира в хладилник до пълното му охлаждане. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар