Млечната баница е един от най-харесваните и популярни десерти в българската кухня. Приготвя се от хрупкави кори или юфка и смес за крем-карамел. В тази млечна баница използвам много вкусни кори Yfka ekmek, които открих в турски магазин, големи са, приличат на печени на сач или пещ, но са много меки и еластични, разбира се може да се използват и други. Декорирах с пресни горски плодове за свежест.
Млечна баница
Използвам правоъгълна тава с размер 16 х 28 см, но тава със сходни размери в правоъгълна, квадратна и дори кръгла форма също е подходяща. От размера на тавата зависи дали баницата ще е по-висока или по-ниска. Важното е да има достатъчно смес, която да покрие добре корите.
Продукти:
3 кори за баница от всякакъв вид
3 с.л. разтопено масло
карамел:
200 гр захар
крем смес:
3 яйца
100 гр захар
500 мл прясно мляко
1 ванилия
Карамел: В малка тенджера( касерола) на котлон се поставя захарта и се загрява до образуването на карамел. Веднага се изсипва във формата за печене.
*В случай, че тавата е подходяща за котлон, то карамела може да се направи директно в нея.
Крем: Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Към тях се добавят млякото и ванилията и се разбъркват до хомогенност.
В тавата върху карамела се разпределят корите, а върху тях се изсипва сместа.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност( за около 45 -50 мин.).
За сладкиши от този тип се препоръчва печенето да става на водна баня, но точно тази млечна баница изпекох без и пак се получи. Важното е температурата да не е висока.
Охлажда се преди консумация и се поднася с горски плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар