Страници

Млечна баница

 

Млечната баница е един от най-харесваните и популярни десерти в българската кухня. Приготвя се от хрупкави кори или юфка и смес за крем-карамел. В тази млечна баница използвам много вкусни кори Yfka ekmek, които открих в турски магазин, големи са, приличат на печени на сач или пещ, но са много меки и еластични, разбира се може да се използват и други. Декорирах с пресни горски плодове за свежест. 


Млечна баница 

Използвам правоъгълна тава с размер 16 х 28 см, но тава със сходни размери в правоъгълна, квадратна и дори кръгла форма също е подходяща. От размера на тавата зависи дали баницата ще е по-висока или по-ниска. Важното е да има достатъчно смес, която да покрие добре корите. 

Продукти: 
3 кори за баница от всякакъв вид
3 с.л. разтопено масло


карамел:
200 гр захар

крем смес:
3 яйца
100 гр захар
500 мл прясно мляко
1 ванилия



Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене. Върху нея се поставя една от  корите, намазва се с четка с разтопено масло, Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. По средата на печенето се обръща. Горе-долу за 5-10 минути е готова. Изважда се и се оставя да се охлади.  Същата процедура се прилага и на останалите кори. След охлаждане се натрошават на едри парчета с големината на юфка.





Карамел: В малка тенджера( касерола) на котлон се поставя захарта и се загрява до образуването на карамел. Веднага се изсипва във формата за печене.

*В случай, че тавата е подходяща за котлон, то карамела може да се направи директно в нея.

Крем: Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Към тях се добавят млякото и ванилията и се разбъркват до хомогенност.

В тавата върху карамела се разпределят корите, а върху тях се изсипва сместа. 
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност( за около 45 -50  мин.).
За сладкиши от този тип се препоръчва печенето да става на водна баня, но точно тази млечна баница изпекох без и пак се получи. Важното е температурата да не е висока.

Охлажда се преди консумация и се поднася с горски плодове. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар