Страници

Адана кебап в домашни условия

 


Адана кебап е едно от най-емблематичните ястия в турската кухня, което съчетава богати аромати и традиционни техники на приготвяне. Произходът на този кебап идва от град Адана в южна Турция, известен със своите пикантни и ароматни месни ястия. В тази публикация ще ви запозная с рецептата, по която приготвяме вкъщи адана кебап и ще споделя някои хитрини за направа на шишчета с подръчни материали, като алуминиево фолио и обикновени шишчета, които се намират почти във всяка кухня.




Приготвянето на адана кебап изисква специално внимание към подправките и техниката на смилане на месото, което трябва да бъде добре овкусено и фино смляно. За традиционното печене обикновено се използват дълги и широки метални шишчета, но не всеки има достъп до такива у дома. За това ще ви предложа практична алтернатива, която ще ви позволи да се насладите на този вкусен кебап и у дома.


Как да си направим шишчета за Адана кебап 

Много лесно: Върху парче алуминиево фолио се подреждат 6 обикновени дървени шишчета и се увиват стегнато и добре, като от острата страна на шишчета също се поддържа остра форма, сходно на триъгълник. При използване не ги мажа с олио, тъй като каймата съдържа мазнина.




Адана кебап

Продукти:
1 кг смляно телешко месо / може агнешко или микс
1 глава лук, на ситно
1 червена чушка, на ситно
2 скилидки чесън, на ситно
1 ч.ч. нарязан магданоз
1 с.л. сумак
2 с.л. сол
1 с.л. чили флейкс
1/2 с.л. чесън на прах
смлян кориандър
смлян кимион




Приготвяне:
Всичко се поставя в чопър и се смила добре, след което се меси продължително, докато каймата побелее.  След като кайма за адана кебап е приготвена, следва важният момент на оформянето върху шиша. За целта:




1. Взима се част от каймата с размер приблизително колкото голямо кюфте.
2. Оформя се издължена форма, с ръце, така че да прилича на дълго и тънко руло.
3. Увива се около шиша, като издължената кайма внимателно се поставя върху металния шиш, и се разпределя равномерно по неговата дължина. Притиска се леко, за да прилепне добре.
4. Фиксира се с пръсти, като шиша се придържа с четирите пръста на едната ръка, а с палеца на същата ръка се натиска леко върху каймата, като се движи по дължината на шиша. Така се оформят характерните оребрения на адана кебап.

Тази техника не само придава традиционния вид на адана кебап, но и спомага за равномерното му печене, като увеличава повърхностната площ, която се запича.

Шишовете се подреждат в тава, така, че двата върха да са подпрени на стените на тавата, а средната част, с каймата да виси във въздуха.




Печене:
Печенето може да стане на скара или във фурна. Правили сме и двата варианта.
Във фурна се пекат както са подредени върху тавата, но тавата може да се облече с алуминиево фолио. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, за около 25 минути, като по време на печенето може да се обърнат веднъж. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар