Страници

Мухалабия - ароматен и освежаващ летен десерт от Близкия изток



Мухалабия (Muhallabia на арабски: مهلبية) е традиционен десерт от Близкия изток и Северна Африка. Той е особено популярен в страни като Ливан, Сирия, Египет, Палестина, Турция и Иран. Този десерт е известен също и под други имена в различни региони.



Основните съставки на мухалабия са: мляко, захар, оризово брашно, царевично или пшенично нишесте, вода от портокалов цвят или розова вода (за ароматизиране), ядки (например шамфъстък или бадеми) за украса. Срещат се варианти и с какао, шоколад, кокос и т.н. 
На пръв поглед наподобява познатите ни пудинги и нишестета, но ароматите и декорациите са типични за районите от Близкия Изток. Интересното е, че до скоро смятах този десерт, познат у нас като малеби, за рецепта от българската кухня, а се оказа, че произхожда от арабския свят. С времето рецептата се е разпространила и адаптирала в различни култури, включително на Балканите, където е позната като малеби. Въпреки различните имена и леки вариации в съставките и приготвянето, основната идея и вкус  остават същите. Мухалабия е лек и освежаващ десерт, който се сервира студен и е особено приятен в горещите летни дни.


Моята базова рецепта за всяка порция е в следното съотношение: 1 ч.ч. мляко, 2 с.л. нишесте, 2  с.л. захар, 1 ч.л. вода от портокалов цвят или розова вода. А ето и рецептата за 3 -4 дози, зависи от големината на чашите за сервиране.



Мухалабия 


Продукти:
3 ч.ч. прясно мляко
6 с.л. захар
6 с.л. пшенично нишесте 
1 с.л. вода от портокалов цвят или розова вода

ядки (шамфъстък или бадеми) за декорация
сушени листенца от ядлива роза Дамасцена за декорация

*1 ч.ч. = 200 мл




Приготвяне:
Млякото се изсипва в касерола и към него се добавя нишестето и захарта. Разбърква се с телена бъркалка до пълното разтваряне. Касеролата се поставя на котлон, отначало на висока температура, след което се намалява на средна до ниска степен. В началото се разбърква от време на време, след което се разбърква непрекъснато, за да се избегне образуването на бучки.
Когато се сгъсти се добавя портокаловата или розова вода и се разбърква.
Сместа се изсипва в купички и се оставя да изстине първоначално в стая, след което в хладилник. 
Десертът се украсява с нарязани ядки преди сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар