Колкото и баници да направи човек, винаги ще има още някоя рецепта, която да не е опитал.
Интересното при тази тук е, че корите се потапят в млечно-яйчна смес, а плънката е само от сирене. Широко популярна рецепта в Турция, която опитах за пръв път миналата година и тогава споделих снимки в социалните мрежи, а ето, че сега намерих време да запиша рецептата и в блога.
Бюрек с турски кори
Продукти:
*5 бр турски кори за бюрек
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. зехтин ( олио или разтопено масло)
щипка сол
200 гр натрошено сирене
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. зехтин ( олио или разтопено масло)
щипка сол
200 гр натрошено сирене
около 60 гр масло
*Използвам меки, еластични кори от типа на кори на сач, пещ. Yufka Ekmek.
Приготвяне:
Яйцата, млякото, зехтина и солта се разбъркват в голяма купа.
В намаслена или застлана с хартия за печене тава, се поставя една кора, като краищата стърчат извън тавата.
Изсипват се 2-3 с.л. от сместа.
Три кори се потапят последователно в купата със сместа и отцеждат. Подреждат се намачкани една до друга в тавата върху първата кора.
Изсипват се 2-3 с.л. от сместа.
Три кори се потапят последователно в купата със сместа и отцеждат. Подреждат се намачкани една до друга в тавата върху първата кора.
Върху тях се разпределя натрошеното сирене и няколко малки парченца от маслото.
Краищата на най-долната кора се затварят върху й. Останалото масло се разтопява и намазва цялата повърхност.
Бюрекът се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса, за около 30 мин, до златисто.
Изважда се, намазва се с масло и се покрива с кърпа.
Изважда се, намазва се с масло и се покрива с кърпа.
Обичам много бюрек и със сигурност ще опитам и по този начин!
ОтговорИзтриванеТвоят изглежда чудесно, Кате!
Благодаря, Дани! На мен много ми хареса по този начин, надявам се да се хареса и на теб!
Изтриване