Страници

Бюрек с турски кори


Колкото и баници да направи човек, винаги ще има още някоя рецепта, която да не е опитал. 
Интересното при тази тук е, че корите се потапят в млечно-яйчна смес, а плънката е само от сирене. Широко популярна рецепта в Турция, която опитах за пръв път миналата година и тогава споделих снимки в социалните мрежи, а ето, че сега намерих време да запиша рецептата и в блога. 


Бюрек с турски кори


Продукти:
*5 бр турски кори за бюрек

2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. зехтин ( олио или разтопено масло)
щипка сол

200 гр натрошено сирене

около 60 гр масло


*Използвам меки, еластични кори от типа на кори на сач, пещ. Yufka Ekmek.




Приготвяне:
Яйцата, млякото, зехтина и солта се разбъркват в голяма купа.
В намаслена или застлана с хартия за печене тава, се поставя една кора, като краищата стърчат извън тавата.
Изсипват се 2-3 с.л. от сместа.
Три кори се потапят последователно в купата със сместа и отцеждат. Подреждат се намачкани една до друга в тавата върху първата кора. 



Върху тях се разпределя натрошеното сирене и няколко малки парченца от маслото. 



Петата кора се потапя в сместа и се поставя върху другите кори. Поръсват се парченца масло. 


Краищата на най-долната кора се затварят върху й. Останалото масло се разтопява и намазва цялата повърхност.



Бюрекът се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса, за около 30 мин, до златисто.
Изважда се, намазва се с масло и се покрива с кърпа. 



2 коментара:

  1. Обичам много бюрек и със сигурност ще опитам и по този начин!
    Твоят изглежда чудесно, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! На мен много ми хареса по този начин, надявам се да се хареса и на теб!

      Изтриване