Страници

Баклава "Хармоника"

 

В последните месеци в Инстаграм се завъртя рецепта с кори за баница, оформени като ветрило / хармоника, със заливка и малини. Напомни ми за една баница Хармоника, която беше хит преди години в блоговете, което пък стана предпоставка да оформя поредната си баклава по различен начин. 

Не мисля дори, че има нужда от рецепта, макар, че ще посоча продуктите на моята баклава, но накратко всеки може да използва своята любима плънка за баклава, просто да я оформи като ветрило / хармоника.


Баклава Хармоника

Продукти:

Сироп:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 с.л. сок от лимон
пръчка канела
ванилова шушулка

Вари се за 5 минути и се охлажда.

Плънка:
200 гр смлени орехи
2 с.л. галета
пакетче ванилова захар

250 гр  (1 / 2 пакет)  кори за баница / баклава
около 70 гр разтопено масло 

*Моят пакет с кори за баница е 500 гр, използвам половината, като заради ширината на тавата  разрязах корите както са навити,  на две части. Идеята е размерът на късата или дългата част на тавата да съответства на една от дължините на корите.



Приготвяне:
За всяко ветрило са необходими 2 кори(ленти), като всяка се намазва с разтопено масло.
Корите се поставят една върху друга, нанасят се 2 с.л. плънка нагъват се  като хармоника и се подреждат "изправени" в тавата. С останалите кори се процедира по същият начин, като тавата се запълва докрай.  Подредената баклава се намазва с разтопено масло и се поставя да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса до светло златисто( за около 30 мин.).

 

След като се извади се полива внимателно с охладения сироп. Баклавата се сервира охладена, като може да се декорира с натрошени ядки и розови листенца, а също да се поднесе със сладолед.



Няма коментари:

Публикуване на коментар