Страници

Ориз Джолоф

Ориз Джолоф е едно от най-популярните и обичани ястия в Западна Африка, представляващо перфектната хармония между прости съставки и наситени вкусове. Произходът му най-често се свързва с региона на Сенегал и Гамбия, където е известен като “Thieboudienne” или “Ceebu Jën”. Въпреки че това често се обсъжда, Сенегал обикновено се счита за мястото, където Джолоф е възникнал.
Това ястие се приготвя в едно гърне и основните му съставки включват ориз, домати, доматена паста, лук и разнообразие от подправки като червен пипер, чесън и джинджифил. Въпреки че тези базови компоненти са универсални, всяка страна и всяко домакинство има свой уникален начин на приготвяне, често добавяйки зеленчуци, месо или риба, за да създадат своята версия на ориз Джолоф.
Дебатът за това коя държава прави най-вкусния ориз Джолоф също е ожесточен и продължава от десетилетия, като Гана и Нигерия са водещите участници в тази кулинарна битка. Всяка от тези страни твърди, че техният начин на приготвяне е най-добрият, с характерни различия в използваните подправки и техники на готвене.
Разглеждайки достатъчно рецепти, проучвайки съставки и начин на приготвяне, ето как приготвих нашият:



Ориз Джолоф

Продукти:
1 ч.ч. дългозърнест ориз Басмати, измит и отцеден
30 мл зехтин
1 глава лук, на полумесеци
2 с.л. доматена паста
*печени смлени зеленчуци
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. микс смлян черен, бял, червен пипер
1/2 ч.л. кайенски пипер
сол
1 и 1/3 ч.ч. пилешки бульон
2 дафинови листа




*Печени смлени зеленчуци:
1-2 червени чушки, почистени
1 глава лук, почистена, разрязана на две
1-2 домата ( по възможност тип Рома) , разрязани на две
1/2 люто чушле, по възможност сорт Scotch bonnet
1 глава чесън, разрязана на две

Зеленчуците се поставят в тава, застлана с хартия за печене или намаслена със зехтин. Пекат се на 200 градуса за около 30 мин. или докато омекнат. Белят се и се пасират.




Приготвяне:

Необходим е съд за готвене с капак - дълбок тиган или тенджера. 

В тиган се загрява зехтина и се добавя лука. Готви се на ниска степен, до карамелизиране, приятно оцветяване в златисто. 
Добавя се ориза, разбърква се една- две минути, следва доматената паста, след минута пасираните зеленчуци, подправките и солта (внимателно, ако бульона е солен). Разбърква се 1-2 минути, налива се бульона, разбърква се отново и с дръжка на дървена лъжица се правят няколко дупки ( това помага за доброто варене на ориза. 
Степента на котлона се увеличава в началото до завирането, след което съдът се похлупва и котлона се намалява на най-ниска степен. Вари се докато ориза поеме течността и до готовност. За моят ориз - 15 минути. 

! Обикновено съотношението ориз: течност е това, но все пак съобразете с препоръките на  ориза, който използвате и наблюдавайте по време на варенето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар