Страници

Хрупкав патладжан по азиатски в пикантен сос


Криспи патладжан по азиатски е поредния инста тренд в кулинарните среди.
Характерното за този начин е изпържването на патладжани до хрупкавост, след което се поднасят с различни азиатски сосове, като с лютия е най-добрия вариант за мен. 
Може да се нареже на филийки, на жулиени или на дебели медальони, които се разрязват, но не до края,  сходно на лучено цвете. 
Ако патладжаните са големи е добре средната част да се отстрани. Това може да стане или както е цял, да се издълбае с нож за отстраняване на семенници, след което да се нареже на филийки, наподобяващи рингове или като се разреже на четири по дължина и да се изреже средната част. 
Според мен най-подходящи за тази рецепта са белите патладжани, заради по-фината кора.    

 Хрупкав патладжан по азиатски в пиканен сос

Продукти:

2 патладжана
5 с.л. вода
3 с.л. натурално нишесте

1 ч.л. ситно нарязан чесън
1 ч.л. ситно нарязан джинджифил
1 ч.л. ситно нарязано чили

30 мл соев сос
30 мл ябълков оцет
1 с.л. захар
30 мл вода
1 с.л. сусам


Патладжаните се нарязват по желания начин. Аз разрязах всеки патладжан по дължина на 4 и премахнах средната част.

Парчетата се поставят в купа и се поливат с водата, разбъркват се, добавя се нишестето. Разбъркват се много добре и се пържат на части в загрято олио, до златисто. Отцеждат се върху домакинска хартия. 
*Патладжана може да се разбърка със соса, или да се поднесат отделно, за да се запази хрупкавостта на парчетата. 

В тиган се загрява малко олио и се добавят чесъна, джинджифила и чилито. Когато чесъна започне да се запича леко, се добавят соевия сос, оцета, захарта и водата. Разбърква се и се вари за 1-2 мин, за да се редуцира част от течността. Добавят се изпържените патладжанени парчета и сусама. Разбърква се на котлона за 1-2 минути и се сервира.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар