Световноизвестен десерт от турската кухня. За пръв път го опитах в къщи:)), така че не мога да кажа дали рецептата ми е както трябва да бъде, но е вкусно, така че ако намерите суров кадаиф – опитайте и вие. Общо взето рецептата е много лесна. Доколкото се информирах от нета, в нея се използва специално сирене, но успешно се заменя с Моцарела. Съотношението е колкото кадаиф – толкова и сирене и наполовина масло.
Първият път го приготвих на фурна, но след коментарите на Мария, и след като го опитах в Турски ресторант в Грац, видях съществената разлика във вида, вкуса и начина на приготвяне. Оставям в публикацията и двете рецепти, защото са вкусни.
Класическо Кюнефе
Продукти:
за тиган, с размер около 15/20 см
200 гр кадаиф (суров)
200 гр Моцарела
100 гр краве масло
за сиропа:
250 мл вода
250 гр захар
1 с.л. розова вода (за хранителни цели)
* шам фъстък за поръсване
Приготвяне:
Сиропа се приготвя като водата, розовата вода и захарта се изсипват в тенджерка и се варят на котлон за няколко минути. Сиропът се оставя да се охлади.
Кравето масло се разтопява, без да се загрява много. 1-2 с.л. от него се отделят за намазване на тигана.
Кадаифът се разделя на нишки, доколкото е възможно:) и се разбърква добре с кравето масло.
Тиган с незалепващо покритие се намазва обилно с разтопено масло и в него се разстила половината от кадаифа. Притиска се много добре, аз използвам дъска, върху която прилагам тежестта си:). Върху него се разпределя накъсаната на парченца Моцарела и отгоре се разстила останалия кадаиф, като отново се притиска много добре.
Тиганът се поставя на загрят котлон на висока степен( но не на последната) и кюнефето се пече от двете страни до зачервяване.
Проверява се дали се е изпекло, като в края се навдигне леко с лопатка или нож. Обръща се като тиганът се похлупи с чиния, обръща се в чинията, след което се приплъзва отново в тигана.
Когато кюнефето се изпече се залива с леко охладеният сироп, поръсва се с натрошен шамфъстък и се поднася топло.
Пухкаво Кюнефе с моцарела на фурна
Продукти:
за малка правоъгълна тавичка, с размер около 15/20 см
200 гр кадаиф (суров)
200 гр Моцарела
100 гр краве масло
за сиропа:
250 мл вода
250 гр захар
* шам фъстък за поръсване
Приготвяне:
Кравето масло се разтопява, без да се загрява много. 1 с.л. от него се отделя за намазване на тавата.
Кадаифът се разделя на нишки, доколкото е възможно:) и се разбърква добре с кравето масло.
Тава се намазва с разтопено масло и в нея се застила половината от кадаифа. Върху него се разпределя накъсаната на парченца Моцарела и отгоре се разстила останалия кадаиф.
Кюнефето се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, до златисто – за около 20-30 минути.
През това време се приготвя сиропа като водата и захарта се изсипват в тенджерка и се варят на котлон за няколко минути. Сиропът се оставя да се охлади.
Когато кюнефето се изпече се залива с охладеният сироп и се покрива с капак, алуминиево фолио или фолио за свежо съхранение за около 10 минути. По желание може да се поръси с натрошен шамфъстък.