Страници

2015 в снимки: Септември

Започнахме септември с разходки:




Срещи с любими хора и не само:)


Готвихме с мама:


И правехме зимнина:

Месецът бе изпълен с фестивали:



И училищни трепети:


И празници:


Дръвчетата се отрупаха с плодове



А ние си похапвахме така:


Настъпи и есента:





Благодарим ти Септември!

Шоколадов кейк с круши и вино


Комбинацията на вино и круши е много популярна, а в съчетание с шоколад вече и неустоима:). В интернет има много рецепти за сладкиши с вино и круши, ето вече и в моят блог:). Кейка направих по тази рецепта, като замених айрана с вино, лешниците с орехи и крушите са нарязани, вместо цели:).





Продукти:
125 гр. краве масло
1 ч.ч. кафява захар / може и бяла/
2 яйца
50 гр. черен шоколад
1 шушулка ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. натурално какао
1 ч.л. Бакпулвер
около 5 с.л. червено вино Мерло
шепа счукани орехови ядки
1 круша



Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата едно по едно, като всяко следващо се добавя, след като предишното се е усвоило добре.
Шоколада се разтопява в микровълнова за общо 90 сек. на макс, като се отваря на всеки 30 сек. и се разбърква. В зависимост от вида на шоколада, може да са необходими по-малко минути, затова трябва да се наглежда:)
Изчаква се за 1 минута да се охлади малко и се добавя към яйчната смес. Разбърква се добре, добавя се ванилията.
Пресятото с бакпулвер и какао брашно се добавя на етапи, като се разбива непрекъснато с тел или миксер. Може да се редуват вино и брашно. След като се добавят всичкото вино и брашно, се добавят и натрошените орехи и нарязаните на кубчета круши. Разбърква се внимателно.



Кръгла форма за кекс с диаметър 18 см се намаслява и набрашнява.
Сместа се изсипва в нея.
Кейка се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Аз пека на долна скара , тъй като сладкиша е висок, за да не изгори. Изважда се и се оставя да се охлади в тавата.
Поръсва се с пудра захар.






Кюнефе


Световноизвестен десерт от турската кухня. За пръв път го опитах в къщи:)), така че не мога да кажа дали рецептата ми е както трябва да бъде, но е вкусно, така че ако намерите суров кадаиф – опитайте и вие. Общо взето рецептата е много лесна. Доколкото се информирах от нета, в нея се използва специално сирене, но успешно се заменя с Моцарела. Съотношението е колкото кадаиф – толкова и сирене и наполовина масло.

Първият път го приготвих на фурна, но след коментарите на Мария, и след като го опитах в Турски ресторант в Грац, видях съществената разлика във вида, вкуса и начина на приготвяне. Оставям в публикацията и двете рецепти, защото са вкусни.



Класическо Кюнефе

Продукти:
за тиган, с размер около 15/20 см
200 гр кадаиф (суров)
200 гр Моцарела
100 гр краве масло
за сиропа:
250 мл вода
250 гр захар
1 с.л. розова вода (за хранителни цели)
* шам фъстък за поръсване


Приготвяне:
Сиропа се приготвя като водата, розовата вода и захарта се изсипват в тенджерка и се варят на котлон за няколко минути. Сиропът се оставя да се охлади.

Кравето масло се разтопява, без да се загрява много. 1-2 с.л. от него се отделят за намазване на тигана.
Кадаифът се разделя на нишки, доколкото е възможно:) и се разбърква добре с кравето масло.
Тиган с незалепващо покритие се намазва обилно с разтопено масло и в него се разстила половината от кадаифа. Притиска се много добре, аз използвам дъска, върху която прилагам тежестта си:). Върху него се разпределя накъсаната на парченца Моцарела и отгоре се разстила останалия кадаиф, като отново се притиска много добре.
Тиганът се поставя на загрят котлон на висока степен( но не на последната) и кюнефето се пече от двете страни до зачервяване.
Проверява се дали се е изпекло, като в края се навдигне леко с лопатка или нож. Обръща се като тиганът се похлупи с чиния, обръща се в чинията, след което се приплъзва отново в тигана.

Когато кюнефето се изпече се залива с леко охладеният сироп, поръсва се с натрошен шамфъстък и се поднася топло.


Пухкаво Кюнефе с моцарела на фурна


Продукти:
за малка правоъгълна тавичка, с размер около 15/20 см
200 гр кадаиф (суров)
200 гр Моцарела
100 гр краве масло
за сиропа:
250 мл вода
250 гр захар
* шам фъстък за поръсване


Приготвяне:
Кравето масло се разтопява, без да се загрява много. 1 с.л. от него се отделя за намазване на тавата.
Кадаифът се разделя на нишки, доколкото е възможно:) и се разбърква добре с кравето масло.
Тава се намазва с разтопено масло и в нея се застила половината от кадаифа. Върху него се разпределя накъсаната на парченца Моцарела и отгоре се разстила останалия кадаиф.
Кюнефето се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, до златисто – за около 20-30 минути.
През това време се приготвя сиропа като водата и захарта се изсипват в тенджерка и се варят на котлон за няколко минути. Сиропът се оставя да се охлади.
Когато кюнефето се изпече се залива с охладеният сироп и се покрива с капак, алуминиево фолио или фолио за свежо съхранение за около 10 минути. По желание може да се поръси с натрошен шамфъстък.