събота, 18 август 2012 г.

Меню: салата, пиле "Чаламичка" с гарнитура, палачинки



Салата
домати, краставици, сол, зехтин и настъргано сирене




Пиле "Чаламичка"
Това е вкусното пиле по рецепта на Пеп-чо.
По нейни препоръки го поднесох с картофено пюре и също така си харесах карамелизиран лук от нейна рецепта.
Пепчо, благодаря ти за рецептата, пилето е разкошно!

Продукти:
около 1 кг пиле или пилешко месо / крилца, бутчета и т.н. /
50 гр краве масло + 50 мл олио
сол
черен пипер
50 мл оцет
1 глава чесън
200 мл бульон

Приготвяне:
Ако използвате пиле, го нарежете на порции.
Бутчетата и по-едрите меса начукайте леко.
Посолете ги и поръсете с черен пипер.
В дълбок тиган сипете олиото и маслото и подредете месото.
Изпържете месото от двете страни до зачервяване.
Добавете около 1/3 от бульона, намалете котлона и покрийте с капак.
Когато течността изври, добавете още малко от бульона и обърнете месото.
Отново покрийте с капак и оставете да изври.
Излейте последното количество бульон, покрийте с капак и оставете отново да изври течността.
Добавете оцета и пресования чесън. Покрийте с капак и оставете тигана на изключен котлон.

карамелизиран лук

1/2 кг лук
сол
70 гр краве масло
1 с.л. мед
сока на 1/2 лимон
25 мл бяло вино


Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Посолете.
Изсипете го в тиган и добавете полувината масло.
Когато лука поеме маслото добавете и останалото количество масло.
Когато се зачерви добавете виното и лимона.
Разбъркайте и добавете меда.
Оставете за кратко на котлона.

картофено пюре

Продуктите са на око. Може да променяте количеството според желаната гъстота.
Сварете няколко картофа, около 1 кг. Обелете ги.
Добавете към тях краве масло, около 50 гр.
Посолете.
Добавете прясно мляко, около 1 ч.ч.
Пасирайте всичко с пасатор.


Сервирайте пилето с картофено пюре и карамелизиран лук.



Палачинки със сладко
Разбийте с миксер 4 яйца с щипка сол и 4 с.л. захар.
Добавете 1 ч.ч. брашно, разбийте с миксер.
Добавете 1 ч.ч. прясно мляко. Разбийте отново.
Загрейте тефлонов тиган на котлон, намаслете го леко с краве масло или олио и изсипете по 1 черпак от сместа. Изпечете палачинките от двете страни.
Поднесете със сладко, конфитюр или течен шоколад.





5 коментара:

  1. Кате,ударник си ти,гледай какви менюта,какво нещо!Искам палачинка!
    Прегръдки и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Мале, че вкусотии пак!
    И аз като Роси си взимам палачинка че още не съм закусвала,
    а пиленцето оставям за по късничко!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно меню!Интересно и вкусно пиле!

    ОтговорИзтриване
  4. Последно и тук да се разпиша днес, докато не си пуснала и вечерята, Кате :))
    Много апетитно меню! Дръпвам си една палачинка и ти пожелавам хубав и спокон ден :))

    ОтговорИзтриване
  5. Щом е месо и по Пепчовски, значи е невероятно вкусно:)
    Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване