неделя, 12 август 2012 г.

Банани и сладолед темпура

Дата на публикуване: 12.08.2012г.
Дата на обновяване: 18.03.2019г.


Д
ълго време се чудех каква е магията на панираният сладолед, как се запазва при пърженето без да се разтопи. Първият път пробвах само паниране на топка сладолед, резултата бе катастрофален:) Всичко се разтече в олиото.След това открих тази рецепта, която изисква замразяване на предварително оформени топки сладолед и бързо паниране и пържене. По този начин донякъде отново имах проблеми с разтичането на сладоледа. На няколко места бях виждала, че овалват всяка топка сладолед в натрошени бисквитки, завиват ги в меденки, с цел да се изолира. Пробвах и така, но в последствие на времето и при многото опити мисля, че открих за себе си най-перфектната рецепта за паниран сладолед. Относно бананите, за тях е достатъчно само паниране, при тях риск да се разтопят няма. По-надолу в публикацията ще споделя как панирам Банани и Сладолед Темпура.





Панирани банани темпура




Продукти:
3 банана

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. леденостудена вода
1 яйце
1 ванилия




Приготвяне:
От сместа за паниране може и да ви остане, тя може да се използва за паниране на други плодове или сладолед. Но заради използването на 1 яйце, просто няма как да се намали на 1/2.

Пресейте брашното със содата в купа.
В друга купа разбийте яйцето с вилица, колкото да се размешат белтъка със жълтъка и да започне да се образува пяна.
Добавете ванилията и водата. Разбийте с вилица.
Изсипете течната смес към брашното и разбивайте с вилица.
Не се притеснявайте ако останат малки бучки.
Загрейте олио в дълбок съд на максимална степен.
Нарежете бананите на колелца и ги потопете в сместа и пуснете в загрятото олио.
След 30-40 секунди те изплуват отгоре.
Извадете ги и ги сервирайте поръсени с пудра захар, мед или топка сладолед.





Паниран сладолед темпура




В опитите си да панирам сладолед съм овалвала топките в смлени бисквити, меденки( без шоколад), а последното ми откритие е Бриош( козуначен хляб). Това е и най-сполучливият вариант за мен. В рецептата оставям и другите опции, тъй като са добра алтернатива. Друго важно нещо е след всяка дейност сладоледа да се замразява, но това ще напиша в самата рецепта.



Продукти:

1 кутия ванилов сладолед(трябва да е много стегнат, не се препоръчва тип Джелато!)
Бриош, натрошени бисквити или меденки, без шоколад (меденките прилепват по-добре от бисквитите)

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. леденостудена вода
1 яйце
1 ванилия

Приготвяне:
От сладоледа се оформят по-големи топки, ако са много малки, бързо ще се разтопят. Завиват се всяка поотделно в стреч фолио и се замразяват от 1 до няколко часа.
Бриошът се нарязва на тънки филийки, по две се поставят една до друга, разточват се тънко, в тях се поставя по една топка сладолед( без фолио!) и се завива много добре, не трябва да има пролуки, защото ако се вижда сладоледа, при пърженето ще се разтопи. Ако се използват меденки или бисквити те се натрошават и всяка топка сладолед се овалва много добре.
Добре покритите топки с меденки, бисквитки или бриош се завиват всяка поотделно в стреч фолио и се замразяват за няколко часа, най-добре за 12 ч., а така могат да преседят доста дълго време и да си имате под ръка сладолед, готов за паниране.


Пресейте брашното със содата в купа.
В друга купа разбийте яйцето с вилица, колкото да се размешат белтъка със жълтъка и да започне да се образува пяна.
Добавете ванилията и водата. Разбийте с вилица.
Изсипете течната смес към брашното и разбивайте с вилица.
Не се притеснявайте ако останат малки бучки.
Загрейте олио в дълбок съд на максимална степен.
Извадете сладоледените топки, отстранете фолиото, потопете ги в сместа и веднага пуснете в загрятото олио. Внимавайте да не се изгорите, възможно е да пръска! Все пак в гореща мазнина се поставя студен продукт.
След 30-40 секунди сладоледените топки изплуват отгоре, ако е нужно завъртете ги, за да се изпържат от всички страни.
Извадете ги и ги сервирайте поръсени с пудра захар и поляти с мед.


Сладолед, паниран с бисквитки:

 

 

  






8 коментара:

  1. Да се разпиша и тук :))
    Кате, Драго има фритиран сладолед. Много е лесен и ужасно вкусен е, виж го, ако не намираш, ще ти дам линка да пробваш и него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ако може линк, Пепи, че не знам къде да търся, въпреки, че този страшно ни допадна, ще пробвам и на Драго, само да го открия!

      Изтриване
  2. Кате, само изкушаваш и съблазняваш! Днес се отказах от правенето нa сладкиш в името на запазването на "добрата линия", но ти така ме подстрекаваш, че вече се чувствам като на старт линията на бягане на 100 м. :))))

    Прегръдки и една прекрасна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, радвам, се че ти действам стимулиращо!:)

      Изтриване
  3. Трябва непременно да опитам тази панировка,много съм любопитна за вкуса,изглежда супер хрупкава и фина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, разкошна е панировката, но всичко с нея трябва да се консумира веднага, защото после си губи вида. Примерно бананите бяха спаднали обема до вечерта, но вкуса им пак си беше хубав.

      Изтриване
  4. Чудесни са и двата десерта. Определено ме грабна с идеята за паниран сладолед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, наистина са чудесни и вкусни. Пробвай сладоледа, предполагам, че при вас може би има още по стегнат сладолед, тук малко трудно го открих.

      Изтриване