Страници

Честит празник! Успение на Пресвета Богородица - Голяма Богородица!


Днес е Успение Богородично! Честит празник! Честито и на всички именици, с тези прекрасни имена! Бъдете живи, здрави и с радост и гордост носете имената си! Весел празник и наздраве!
Трапезата днес е празнична, на нея присъстват: питка, каша от пиле, грозде и диня, варено жито, царевица.
Доста дълго търсех подробности за самата питка, но навсякъде срещах само, че е с орнамент, но какво представлява самият орнамент, не е пояснено. Както и да е. Единственото място, където открих снимка на питка за този празник, беше ето тук, от празника "Панагия" на Кюстендил.
Нямам талант да моделирам фигурки от тесто, но пък имам желание, затова направих тази питка с Богородица и Младенеца. Добавих кръстче и цветя.

 Пресвета Богородица била на 64 години. Веднъж, по време на пламенна молитва за по-скоро освобождаване от тялото, пред Богородица се явил Архангел Гавриил и със сияещо от радост лице известил Волята Божия за Нейното успение, което трябвало да се извърши след три дни. Архангелът дал на Богородица райско клонче.
С радост Св. Богородица приела вестта за своята близка смърт, понеже отдавна желаела да остави долния свят и да се пресели във вечните обители. Тя коленичила, дълго се молила и благодарила на Господа.

Върнала у дома, а св. Йоан Богослов бил поразен от сиянието, което озарявало нейното лице. Тя му известила за случилото се и започнала да се готви за своята смърт. Наредила и украсила дома като за радостно тържество, завещала на две бедни вдовици дрехите, които обикновено носела, и помолила Иоан да погребе тялото Й в с. Гетсимания, където лежали нейните родители и св. Йосиф Обручник.
Пресвета Богородица имала още едно желание – да види още веднъж Св. Апостоли, които били пръснати по цял свят да проповядват Евангелието. И желанието й се изпълнило. По чуден начин всички апостоли, освен Тома, били пренесени в Йерусалим и изведнъж в едно и също време се явили пред вратите на нейния дом.

Настъпил денят. От сутринта свещи горели в дома в знак на радост и тържество. Апостолите се молели и славословели Бога. Божията Майка възлегнала на украсен одър, радостно очаквайки смъртта. Изведнъж в третия час (9 часа) чудна небесна светлина озарила стаята. Покривът на къщата като че ли се разтворил и чудно явление се представило пред очите на вярващите. Сам Господ Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ликове ангели и светци, слязъл от небесата за душата на св. Богородица.
Господ повикал пречистата Си Майка за вечен живот и след това се чуло пеенето на ангелите, които славели с думите на архангел Гавриил.
Когато след това пристъпили към одъра, на който лежало пречистото тяло на Божията Майка, видели, че лицето й сияе като слънце и чудно благоухание се разляло по стаята. Сърцата на всички присъствуващи се изпълнили с неизказана духовна радост.

Когато дошло време за погребение, Апостолите вдигнали одъра и с псалмопение го занесли през град Йерусалим в село Гетсимания.
Много жители от града, се присъединили. Когато юдейските архиереи и началници узнали, че такава чест се оказва на починалата Майка Христова, те пратили въоръжени войници, за да разгонят събралата се тълпа и да отнемат от християните тялото на Божията Майка – те искали да го изгорят. Но когато войниците се приближили, сияещ кръг изведнъж се спуснал и като че ли с каменна стена оградил шествието, а пратените войници били внезапно поразени от слепота: По-късно някои от тях повярвали и били изцерени при гробницата на Божията Майка.

Апостолите погребали тялото в пещерата при село Гетсимания и затворили с камък входа й. В продължение на три дни те се молили непрестанно при гробницата и през всичкото време над това място пеели ангели.

На третия ден след успението на Св. Богородица пристигнал Ап. Тома. Той много се огорчил, че пристигнал твърде късно и не заварил жива пресвета Богородица. В желанието си да го утешат апостолите му предложили да отвалят камъка от гроба, за да може да се поклони на пречистото тяло. Но когато влезли в пещерата, видели, че е празна и че на мястото, където било положено тялото на Божията Майка, останала само плащаницата, с която я били покрили.

Апостолите в недоумение молили Бога да им открие тайната на това чудно събитие и в същия ден тя им била разкрита. Като се събрали на обща трапеза, те беседвали за успението на св. Богородица. На своята трапеза те имали обичай да оставят едно празно място и да слагат на него хляб за възкръсналия Господ Иисус Христос. След ядене те вдигали този хляб, наричан "част Христова", и като славели Пресвета Троица, казвали: "Господи Иисусе Христе, помагай ни!". След това разделяли тоя хляб помежду си и го изяждали като благословение от Иисуса Христа. Този път, като станали от трапезата, за да въздигнат Христовата част, изведнъж чули ангелско пение и като отправили очи към небето, видели на облаците пречистата Божия Майка, сияеща от слава и обкръжена от ликове ангели: "Радвайте се! – казала им тя, – защото с вас съм през всички дни!" Изпълнени от неизказана радост, те вместо обикновената си молитва извикали: "Пресвета Богородице, помагай ни!" Оттогава апостолите повярвали, че Пресветата Божия Майка възкръснала в третия ден след успението си и с тялото била взета на небесата.

В памет на това нейно явяване пред апостолите св. Църква наредила да се прави възношение (въздигане хляб) в чест на пресвета Богородица. Това възношение се нарича "панагия" ("пресвета").

По-късно над пещерата, където било положено тялото на Божията Майка, издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Божията Майка. Този празник е един от дванадесетте велики празници.

за текста събрах материали от: интернетПиле каша


Продукти:
едно пиле
4 с.л. брашно
1-2 ч.л. червен пипер
2 скилидки чесън
1 л пилешки бульон
сол
черен пипер
40-50 мл олио


Пилето се нарязва на порции и сварява. Бялото месо се накъсва и счуква в хаванче, останалите меса се оставят за сервиране, бульонът се запазва. Брашното се запържва до златисто при непрекъснато бъркане в загрято олио, като се внимава да не прегори. Добавя се пресован чесън, червен пипер, разбърква се и веднага се разрежда 1 л от пилешкият бульон, посолява се на вкус. Добавя се и накъсаното месо, кашата се разбърква и се оставя на слаб огън да се вари до сгъстяване. Поръсва се с черен пипер и се сервира, като по желание може да се добавят порционни меса от пиле.

19 коментара:

 1. Честит празник, Кате!
  Чудесна питка си приготвила за празника!

  ОтговорИзтриване
 2. Кате,
  Неверороятна питка си направила!
  Честит празник!

  ОтговорИзтриване
 3. Честит празник, Кате!

  питката е чудесна! Пухкава, въздушна и много апетитна! Комплименти!

  Прегръдки и весел празник!

  ОтговорИзтриване
 4. Честит празник и от мен Кате!
  Жива, здрава и с много приятели около теб!
  Питката е невероятна, голяма смелост да рисуваш с тесто, и то толкова сполучливо!Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 5. Честит Празник, Кате!
  Нека Богородица ви закриля!
  Питката ти е прекрасна!
  Прегръдка и хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 6. Честит празник, Кате!
  Прекрасна питка!

  ОтговорИзтриване
 7. Честит празник с прекрасно приготвена трапеза,Катя!
  Нека Богородица бди и закриля теб, децата и семейството ти!
  Голяма прегръдка и хубава вечер, Диана

  ОтговорИзтриване
 8. Hermoso pastel quiero probar..hoy es un día especial tu cumpleaños y celebramos la asunción de la virgen lindo día...felizzzz cumpleañossss,abrazos y abrazos.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. En Bulgaria el 15 de agosto para celebrar el día el nombre de María y la Asunción. Saludos y gracias!

   Изтриване
 9. Страшна питка, Бонбон!
  Честит празник! Нека Богородица бъде с теб и цялото ти семейство!
  Прегръдка и от мен!

  ОтговорИзтриване
 10. Честит празник, още веднъж на всички! Благодаря ви за пожеланията, нека Богородица закриля вас и близките ви! Благодаря ви и за отзивите за питката! Прегръщам ви!

  ОтговорИзтриване
 11. Честит празник!
  С огромен интерес изчетох цялата публикация и да си призная досега не знаех историята за Божията Майка. Много интересно поднесена, научих доста за празника.
  Трапезата ти е много красива и празнична. И аз не съм майстор на украсите, но пък твоята идея за Девата с младенеца е не само оригинална, а и си успяла да я докараш.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нинче, много, много ти благодаря! Наистина исках публикацията да е по-достъпна и интересна, затова подбрах от няколко места и леко редактирах текста. Мисля, че се получи добре. Благодаря ти за оценката за питката, наистина вложих много в нея и я направих с голямо желание. Поздрави и нека Богородица бди над теб и близките ти!

   Изтриване
 12. Кате,честит празник с леко закъснение миличка!
  Разкошна ти е питката,както подобава,всичко си наредила по традиция!
  Нека Богородица да бди над семейството и домът ти!
  Прегръдки

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мария, честит и на теб, отново! Благодаря за пожеланията! Нека Богородица закриля теб и близките ти!

   Изтриване
 13. Да си жива и здрава Кате!
  Питката е чудесна-браво!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Живе, благодаря ти! Много здраве и щастие и за теб! Поздрави!

   Изтриване
 14. Herzlichen Glückwunsch auch von mir.
  Dieser Kuchen ist dir sehr gut gelungen.Sehr hübsch mit den Motiven.
  LG
  Martina

  ОтговорИзтриване