Страници

Пилешки крилца в сладко-кисел сос


Рецептата за тези крилца е от блога на Пеп-4о.
Крилцата са много вкусни, соса също:). Наподобяват вкуса на едни крилца, които много ми харесват в Спиди, Плевен. Горещо ги препоръчвам, както се казва. Пепчо, благодаря за рецептата, споделяла съм, че няколко пъти съм я правила!




Няма разлика в рецептата, но я записвам и тук, да не вземе Пепчо да я изтрие от блога:) Пък и тук си съхранявам рецептите, да спестя писането в тефтерчето:)

Продукти:
около 1 кг пилешки крилца

марината:
150 мл солен соев сос
100 мл олио
100 мл бяло вино
2 с.л. червен пипер
сока от 1 лимон
1 с.л. майорана
1 ч.л. черен пипер
1 щипка сол/ може и без, соевияt сос е достатъчно солен

сос:
200 мл бяло вино
200 мл кетчуп
2 ч.л. мед
50 мл светъл балсамов оцет(или ябълков)


Приготвяне:
Крилцата се почистват и от тях се изрязват тънките крайни части. Измиват се и се подсушават.
Продуктите за маринатата се поставят в купа и се разбъркват добре.
Крилцата се поставят в купата, разбъркват се добре, така че марината да ги покрива и купата се покрива със стреч фолио. Прибират се в хладилник за 12 часа. Изваждат се от маринатата.
В дълбок тиган се изсипват продуктите за соса. Когато сосът заври котлона се намалява.
Крилцата се подреждат на един ред и тигана се затваря с капак. Ако нямате капак може да се използва алуминиево фолио.
След 5 минути крилцата се обръщат. Готвят се общо 30 минути, като през 5 минути се обръщат. След 30те минути от началното време за готвене капака се отстранява и се оставя на котлон докато соса се сгъсти.

5 коментара:

  1. Здравей Кате!
    Страхотни крилца,прати малко и у дома !
    прегръдки и хубава вечер мила
    нека е спорна и предстоящата седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, ще ти пратя, но и заповядай, с най- голямо удоволствие споделям с теб!:)

      Изтриване
  2. Чудесно изпълнение, Кате. Много обичам сладко-кселият сос и всичко с него. Когато за първи път опитах китайско, беше с такъв сос и се влюбих в него. Тази рецепта е малко по-различна от онази, която аз ползвам, но пък звучи неустоимо, вкусно и омайващо. Много е предизвикателна и ме заинтригува също да я опитам.
    Снимките ти както винаги са прекрасни и предизвикващи неистов глад и вълчи апетит. :)))

    Прегръдки, Кате и пожелание за прекрасна неделна вечер и една успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. И у нас се хапва с удоволстие китайско-като твоите крилца.Изглеждат апетитно.
    Приятна вечер,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимите ни, със сладко кисел сос за всякакви случаи :)
    Сега имам едни хапки, пак в сладко-кисел сос, но с джинджифил, ще пусна тия дни, виж и оня сос, Кате.
    Много, много апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване