понеделник, 22 юли 2013 г.

Вурвуру , Кариди и едни скариди



Вурвуру е може би една от най-популярните дестинации на Ситония. Интересна архитектура, чисти плажове, острови, красиви гори. Не видях да има нещо като център, но пък имаше доста магазинчета, разпръснати на различни места. Това всъщност ми допадна, тъй като с часове може да се разхождаш и да разглеждаш сгради, магазинчета и таверни. Повечето от хотелите излизат директно на плажа.
В близост е плажа Кариди, който е много подходящ за семейства с малки деца, тъй като е водата е плитка доста метри навътре в морето. Тук няма шезлонги и чадъри, но пък има достатъчно дървета:). Скалите са с много интересни форми.
В дясната си част плажът е плитък, с пясък и дъното на морето също.
А в лявата част, след скалите дъното е камък и там морето е дълбоко.
Много красив плаж, а водата е много топла, спокойна и чиста. Казват, че през лятото е невъзможно да намериш свободно местенце на плажа, затова е желателно да се идва много рано:).




















Скариди саганаки / Γαρίδες σαγανάκι



"Саганаки" е известно ястие от гръцката кухня, приготвяно в малък тиган, тип саханче. Най-известно е сиренето саганаки, но може да се приготви с пиле, миди, октопод или скариди. 
Днес представям варианта на саганаки със скариди. Често го приготвяме у дома. В различни варианти: без чушки, със запечено сирене, или пък само натрошено отгоре. 





Продукти:
количества на продуктите са относителни, могат да бъдат променяни

300 гр едри скариди / използвам замразени бланширани тигрови/
1 чушка
1 глава лук
2 ч.ч. нарязани белени домати / пресни или от консерва/
сол
черен пипер
червен пипер
100 гр сирене  Фета




Приготвяне:
Ако скаридите не са почистени ги обелете и отстранете черната част на гърба.
Измийте ги и ги сложете в тиган със зехтин да се запържат до зачервяване.




Извадете ги.
В същият тиган сложете нарязаните на ситно лук и чушка.
Пържете до леко зачервяване на лука.


Добавете доматите, посолете, добавете червен и черен пипер, разбъркайте и оставете соса на котлона да се сгъсти.



Добавете скаридите, разбъркайте и изсипете в саханче.
Натрошете сирене отгоре.



Запечете на 180 градуса, за около 20 минути, докато сиренето се зачерви.
Не загрявам предварително фурната, за да не спукам саханчето.


13 коментара:

  1. Много красиви снимки и невероятно вкусна рецепта, Кате! Благодаря ти за споделената разходка! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за поредната морска разходка и удоволствие, Кате -
    красиви снимки, чудесен плаж и изкушаващо апетитна рецепта.
    Много ми беше приятно и успокояващо,
    поздрави, с пожелания за още хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, как искам да се потопя в този ароматен твой свят... Чудесно е всичко!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. За мен разходката, а за детенце скаридите - той ще ги оцени подобаващо!!! Пак невероятна публикация, Кате!!!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, очароваш ме с тези разходки!
    Апетитна рецепта!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно ястие,мила,направо да си оближеш саханчето,не само пръстите!Непременно ще си го приготвя!Хапвала съм миди Саганаки,и те стават много вкусни.Благодаря за хубавата идея,и за прекрасната разходка из този невероятно красив плаж!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви снимки Катенце а ястието е страхотно,много апетитно и примамливо,ще го опитам непременно.Поздрави Катенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Разходката си я биваше, замечтах се за това прелестно местенце, а май ще се размине почивката...утешавам се със скаридите "саганаки", които са толкова апетитни! Слънчево лято, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, прекрасно! Искам да съм на онези столчета с крака в морето и с тази чинийка до мен!

    ОтговорИзтриване
  10. не съм фенка на скаридите,но пък съм твоя фенка:)))и съм склонна да ги харесам и тях:),Кате чакам те http://vkusnouhanie.blogspot.com/2013/07/blog-post_25.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега пристигам да видя с какво ще ме изненадаш!:)

      Изтриване
  11. Голямо скиторене му удари , ама пък ей такава манджа бих хапнала с удоволствие ! И докато не си запрашила пак нанякъде ела при мен http://buonafurcettaivana.blogspot.it/2013/07/blog-post_26.html. за няколко въпроса придружени с отговор !
    Целувки ,Бонбон !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, пристигам и при теб, мила!:)

      Изтриване