вторник, 25 март 2014 г.

Благовещение е!


На този ден Архангел Гавраил съобщава благата вест на Дева Мария, че тя е избрана да роди сина Божий Иисус Христос.
Благословени да са всички жени и майки!
Честит празник и на всички именници: Благо, Благовест, Благой, Блага...

Честит празник на всички и нека в живота ни има повече благи вести!



На трапезата днес се поднасят: риба, лучник, шарена пита, ястия със зеленийки: коприва, лапад, спанак.
Ето и предложенията от нашата:





Спанак с ориз
по тази рецепта


Продукти:
1 ч.ч. ориз
6 ч.ч. вода
спанак около 10 листа/
1 морков
няколко чери доматчета или обикновен домат
сол
черен пипер
2-3 с.л. зехтин Билла
1 глава стар лук


Приготвяне:
Нарежете лука и морковите на ситно и ги сложете в загрятият зехтин на средна степен на котлон да се задушат.
Когато омекнат добавете ориза и нарязаният спанак. Оставете на котлона, докато ориза стане стъкловиден.
Налейте горещата вода и оставете ястието да се вари. След десетина минути добавете нарязаните на кръгчета, чери доматчета, сол, черен пипер. Оставете ястието да се вари до готовност.
* Количеството на водата може да се увеличи, в зависимост колко сос искате да има ястието.


Скумрия с лук във фолио
вариант на рецептата: Скумрия на фурна във фолио

Продукти:
1 голяма скумрия
1/2 глава лук
сол
черен пипер
2 с.л.л зехтин Билла

Приготвяне:
Почистете и измийте рибата.
Посолете и поръсете черен пипер.
Напълнете я с лука, нарязан на полумесеци.
Поставете рибата във фолио и я увийте добре. Сложете опакованата риба в суха тава, да не ви изцапа фурната ако случайно пробие фолиото:).
Изпечете я в предварително загрята фурна на 190 градуса за 40 минути. Отворете фолиото, полейте със зехтин и я запечете така на отворено фолио за около 15 минути.



Шарена питка

Тази рецепта е вариант на оформлението ми на Великденската погача, но понеже за днешният ден се прави шарена погача, оцветих тестото с подправки и направих няколко питки, като оформлението на тази питка. Тестото ми е с прясно мляко и яйца, но вие може да направите постно, или пък друго ваше любимо тесто.

Продукти:

450 гр брашно
допълнително за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
2 с.л. зехтин Билла

За намазване на питата отгоре и платките:
бучка разтопено масло


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата със зехтина и останалото прясно мляко.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десетина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.


Разделете тестото на 4 части. 2 оцветете в зелено, като добавите към тестото около 1-2 с.л. суха чубрица.
Другите 2 оцветете в червено с 1-2 с.л. червен пипер.
Хубаво премесете, докато подправките се усвоят от тестото.
Разточете на кръгли кори, с дебелина няколко милиметра/ не е толкова важно, после ще се коригира./
Намажете всяка платка с разтопено масло.
Слепете ги две по две, с различни цветове.
Навийте ги на 2 фитила и ги усучете един около друг.
Навийте ги на кръг / венец/ и ги поставете в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.
Оставете тестото да втаса, до двойно увеличаване на обема, като го покрийте с прозрачно фолио и кърпа или одеало.

Намажете питката с разтопено масло.

Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути. Аз я пека на по-нисък рафт във фурната, за да не загаря отгоре.
Проверявайте с дървена клечка / шиш или клечка за зъби, дали питката е готова - забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.

Извадете я върху решетка, намажете я с разтопено масло и поръсете с шарена сол, завийте я с лека кърпа и я оставете за десетина минути.

А това е пърленката на Ицко:)


13 коментара:

  1. Кате, честит празник!
    Бъди здрава и благословена, обичана майка!
    Приготвила си много вкусни неща! Особено ми допадна шарената питка!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Бъди благословена и ти и храната,която поднасяш с много вяра и любов. Честит празник и нека само благи вести да прекрачват прага на дома ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Честит и благословен празник, Кате,
    както винаги прекрасна трапеза, а питката е впечатляваща
    и страхотен малък помощник или по-скоро майстор...
    Моите поздравления за двама ви и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво на Ицко и после браво на теб:)....чудесно и много вкусно меню, Кате! Бластяща си както винаги:*!
    Честито Благовещение! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Благовещение, Кате!
    Трапезата ти е прекрасна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Кате! Тази питка защо не я показа по-рано, страшно ми хареса:)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Кате! Богата е празничната ти трапеза, така да бъде всеки ден в дома ти! Здраве и благоденствие пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Катенцеее ... честито Благовещение с най-добри пожелания!
    Възхищавам ти се ... страхотна си! Имаш вдъхновение и за празник и за делник :) и го предаваш и на децата си. Прекрасно е!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, честит празник! Дано получаваш повече и по- често благи вести! Всичко, което ни показваш е страхотно, но шарената пита ми взе акъла ! :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, както винаги си се потрудила като неуморна пчеличка. :)
    Прекрасно е всичко! И честито Благовещение - желая ти здраве и обич. И нека само благи вести да достигат дома ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Макар ден по-късно, от сърце ти пожелавам здраве и семейно щастие, Кате! А защо не и още някоя блага вест ;)
    Чудесно си отбелязала празника, вкусно и красиво! Браво!

    ОтговорИзтриване
  12. Да сте живи здрави всички и повече благи вести да достигат домовете ви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит да е празника и на твоето семейство,Кате!Много здраве и благополучие и все хубави вести да получавате през цялата година!
    Цялото меню е забележително от супата до питката,която естествено ме впечатли неимоверно много-и интересна като оформление,и несъмнено много ароматна и пухкава!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване