неделя, 5 май 2013 г.

Великденска погача


За тестото на Великденската ни погача използвах тестото на Ева Тонева, с което почти винаги правя питки. Този път вместо кисело мляко добавих заквасена сметана.
Еви, отново ти благодаря за рецептата, която присъства почти на всеки празник в къщи! Споделям я тук за по-голямо удобство, като разбира се оригинала на рецептата може да видите при Ева Тонева.


Продукти:

450 гр брашно
допълнително около 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. заквасена сметана
2 с.л. олио

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

семена за поръсване на питата- бял сусам и маково семе


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата със заквасената сметана и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десетина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.

Разделете тестото на две и направете два фитила. Усучете ги.
Навийте ги на кръг / венец/ и ги поставете в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.
В центъра поставете някаква огнеупорна купа, чашка.
Оставете тестото да втаса, до двойно увеличаване на обема, като го покрийте с прозрачно фолио и кърпа или одеало.

Намажете питката с разбит жълтък в прясно мляко. Поръсете със семенца за питки.

Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути. Аз я пека на по-нисък рафт във фурната, за да не загаря отгоре.
Проверявайте с дървена клечка / шиш или клечка за зъби, дали питката е готова - забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.

Извадете я върху решетка и я оставете така да поизстине - 10-15 минути, след това може да я завиете в кърпа или да я хапнете:)/ При поднасяне в средата може да поставите боядисани яйца.




2 коментара:

  1. Кате, светъл празник! Погачата ти е прекрасна. Толкова прекрасен да е празникът за теб и семейството!

    ОтговорИзтриване
  2. И това съм пропуснала... :) Великолепна е станала, Кате! Ще опитам това тесто и ти благодаря, че го показа :)

    ОтговорИзтриване