Предлагам ви рецепта за световноизвестният Киш с Аспержи.
Разгледах доста рецепти. В повечето се използва сирене Чедър. Някъде добавят и крема сирене. В плънката може да добавите нарязан бекон, шунка или каквото пожелаете.
Рецептата ми за тесто е базова рецепта. А плънката направих според наличните продукти в къщи. Вие също може да импровизирате като сместа от яйца и сметана обаче трябва да се запази. Какъв кашкавал или сирене ще използвате, какви зеленчуци или какви други продукти, няма никакво значение.
Продукти:
За тестото:
250 гр брашно
125 гр краве масло
1 яйце
щипка сол
3 с.л. студена вода
Плънка:
Около 8-10 бр зелени Аспержи
за варене на Аспержите: 1 с.л. зехтин, 1 с.л. сол , 1 с.л. захар и черен пипер.
4-5 стръка зелен лук – само бялата част
4 яйца
70 гр кашкавал
1 непълна ч.ч. заквасена сметана / ¾ ч.ч./
сол
Черен пипер
индийско орехче
Пармезан
Олио
250 гр брашно
125 гр краве масло
1 яйце
щипка сол
3 с.л. студена вода
Плънка:
Около 8-10 бр зелени Аспержи
за варене на Аспержите: 1 с.л. зехтин, 1 с.л. сол , 1 с.л. захар и черен пипер.
4-5 стръка зелен лук – само бялата част
4 яйца
70 гр кашкавал
1 непълна ч.ч. заквасена сметана / ¾ ч.ч./
сол
Черен пипер
индийско орехче
Пармезан
Олио
Тесто:
Пресейте брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте.
Нарежете маслото на кубчета и го добавете към брашното. Добавете яйцето и водата.
С бързи движения на пръстите омесете тесто. Направете го на топка, увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилник между 1/2 - 2 часа.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете върху прозрачно домакинско фолио.
Кората трябва да е по-голяма от тавата, за да може да направите борд.
Намажете формата за печене с четка с олио. Намажете и страните.
Прехвърлете с помощта на фолиото тестото в тавата.
Отстранете фолиото!
Надупчете с вилица тестото.
Ако желаете може да постелите хартия за печене и върху нея да поставите зърна суров боб, което ще предотврати навдигането на тестото.
Извадете от фурната и оставете във формата да се охлади.
Отчупете жилавата част на Аспержите. Ще усетите къде точно да пречупите.
Обелете ги до съцветието с белачка за зеленчуци.
Когато водата заври пуснете аспержите вътре и ги варете 10 минути на средна степен.
Извадете ги и ги оставете да се изцедят.
Разбийте в купа яйцата, добавете заквасената сметана и настърганият кашкавал. Добавете сол, черен пипер и щипка индийско орехче.
Сложете в тиган на котлон масло да се разтопи, добавете няколко капки олио и добавете нарязаният под диагонал на кръгчета зелен лук.
Оставете го да омекне.
Изсипете лука върху изпеченета кора. Отгоре подредете аспержите.
Залейте внимателно със яйчната смес и поръсете с настърган Пармезан.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Бонбонче, обичам киш с всякакви продукти!
ОтговорИзтриванеАспержи не съм опитвала и явно е време :)
Аз слагам течна сметана винаги.
Прегръдка и хубава сряда!
Здравей! Изглежда много вкусно! Благодаря ти за споделената рецепта и красивите снимки!
ОтговорИзтриване:) Хубав и усмихнат ден! :)
Изглеждат красиво-вкусни, голямо желание се иска да ги направиш! :) Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеa i snmkite sa prekrasni .
ОтговорИзтриванеКиш никога не съм опитвала, но определено имам желание да приготвя. Чудесен е твоят, Кате, страшно вкусен изглежда. И с тази златиста коричка...
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден ти желая! =)
До сега не съм правила киш, а и не съм опитвала аспержи, но твоят изглежда толкова примамлив, че май трябва да поправя и двете си пропуски. Усмихнат ден, бонбонче!
ОтговорИзтриванеДнес си купих аспержи. Познай какво ще си приготвя с тях? :-))))
ОтговорИзтриванеКиш и аспержи- невероятно добра комбинация! Благодаря! С тези снимки правиш трудно отделянето от монитора обаче, да знаеш!
Страхотно изглежда, тези дни дори хапвах подобен, та пак се сещам и скоро може и да пробвам и този вариант!Хубава вечер, Катенце!
ОтговорИзтриванеКатя,много ми харесва това твое предложение,изглежда вкусно,аз също не съм опитвала аспержи и май е време.Взимам си едно парченце, ако позволиш!Поздрави!
ОтговорИзтриванеParece Delicioso… Aliás, como tudo o que você posta em seu Blog :0)
ОтговорИзтриванеBeijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
Браво, Кате! Кишът изглежда прекрасно! Аз много не обичам аспержите, но пък в един вариант като твоя изглеждат много примамливи! Ще ти пробвам основата и пълнежа ;)
ОтговорИзтриване