Енчиладас със сметана, пиле и кашкавал
Енчилада е мексиканска царевична питка, покрита с доматен чили сос и черен пипер и навита на роло, след което запечена.
Енчиладас могат да бъдат с различни плънки, включително месо, сирене, боб, картофи, зеленчуци, морски дарове или други комбинации.
Повече инфо - wikipedia Enchilada
Най-често срещаният вариант е със сварено пилешко месо. Аз направих такъв вариант, но след като ги запекох ми се сториха малко сухи, затова ги полях със заквасена сметана и ето рецептата:
Продукти:
5 бр. мексикански питки Тортили
1/2 пиле, сварено и обезкостено
200 гр кашкавал
сладка царевица от консерва
заквасена сметана около 200 гр
1 консерва белени нарязани домати
1 глава лук
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
олио
няколко капки Табаско или Чили
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото. Добавете пресовният чесън. Оставете за 1 минута на котлона да пусне аромат и добавете доматеният сос.
Разбъркайте и оставете на котлона докато се сгъсти. Добавете Табаското, сол и черен пипер.
Намажете всяка Тортила с доматеният сос и поръсете със ситно нарязаното пилешко месо. Отгоре настържете кашкавал и поръсете със зърна царевица.
Навийте на роло и подредете енчиладите една до друга в намаслена тава.
Запечете ги на силна фурна около 200- 220 градуса.
Като се запекат ги полейте с разбита с вилица заквасена сметана и поръсете с настърган кашкавал. Върнете отново във фурната и запечете.
Еее, Кате, чудесна традиция за тематични менюта. А сегашното е много добро. Много е хубава мексиканската кухня - нищо сложно, а толкова богата на вкусове и аромати. Чудни предложения си представила.
ОтговорИзтриванеХубава събота ти пожелавам!
Кате, приемате ли гости? Всичко е страхотно, особено онези пръчици, които се подават от хартиената фунийка. Прегръдки и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеКате, много приятно - кулинарно пътешествие по света! И такова разнообразие! И аз ще си взема една пръчица чурос.
ОтговорИзтриванеА следващия пък къде сте? :)
Приятен слънчев ден!
Катенце, така вкусно похапнах при теб! Всичко е много апетитно, но ще бъда скромна - взимам си 1 енчиладас и фунийката с няколко чуроси :). Намирам за страхотна и идеята с тематичните менюта! Поздрави и като огладнея пак ще намина :) Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеСтрахотно меню!Много ми допада!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изобилие, браво Кате!
ОтговорИзтриванеNossa!!! Melhor impossível... Vou testar o quanto antes :0)
ОтговорИзтриванеBeijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
Se ve muy tentador muy sabroso es un gran menú,saludos abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеВкусно, цветно и много вкусно! :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са всички рецепти.
ОтговорИзтриванеМного ми харесва идеята ти за тематични менюта.
Пожелавам ти хубава и спорна седмица.
Обича и аз такива менюта! И мексиканско също и лютичко... Само тия пържените чурос не съм правила!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря, че ме подсети да на правя у дома мексиканско! Много вкусни снимки!
Вкусно тематично меню! Всички ястия са много апетитни!
ОтговорИзтриванеА омлет с картофи и лук си приготвяме и ние. Не знаех че се нарича испански! Явно вкусовете съвпадат!
И ние обичаме тематичните менюта, които ти ни представяш :)
ОтговорИзтриванеЕнчиладас правих снощи, но не с тортили, а с палачинки :)
А чурос имаше на всеки ъгъл в Барселона, но така и не ги опитах. Ако изглеждаха като твоите, със сигурност щях да ги пробвам. Техните бяха много кафяви и спаружени.
Прегръдки!
Страхотно мексиканско меню!!! Много ме впечатлиха тези чурос и непременно ще пробвам. Поздрави и усмихнат понеделник!
ОтговорИзтриванеО, това е страхотно, още тези дни ще ги приготвя тези Чурос. Изглеждат супер. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотно,бих искала да пробвам тези Чурос,но в колко вода се бърка никъде не пише.
ОтговорИзтриванеПърво гледах, гледах и не видях къде има вода в рецептата и какво трябва да се бърка:))), след това коригирах. Извинявам се за пропуска и благодаря за коментара! Поздрави!:)
Изтриване