понеделник, 4 август 2014 г.

Еклер Париж-Брест и моето гостуване в "Loves green kitchen"


Лятото е доста динамичен и активен сезон и ето днес, отново съм в движение:)
Гостувам в Loves-green-kitchen , домакинята ми е една слънчева млада дама, която открих благодарение на общите ни кулинарни интереси, в последствие се оказа, че имаме и други сходни любими занимания:). Габи е много позитивен, усмихнат и лъчезарен човек. Блогът й е прекрасно местенце, уютно, вкусно и с красиви и интересни дестинации. Това, което много харесвам в нея е отношението й към на пръв поглед малките, но важни неща в живота и се радвам, че е сред виртуалните ми и не само приятели!



За това гостуване избрах световноизвестният "Еклер Париж - Брест", който е създаден през 1910 г. от 1891 г. в чест на колоездачния пробег Париж-Брест. Формата му е като велосипедно колело.
Класическият еклер Париж-Брест се състои от парено тесто и крем Патисиер с пралина, но разбира се, като всяка класическа рецепта и тази търпи варианти и импровизации.


Може да се направи един голям еклер, като торта. Кремове може да използвате и други, готови, вашите любими, изобщо въпрос на личен избор. Аз избрах този крем, тъй като в повечето от рецептите във френски сайтове и блогове, които разгледах присъства именно той. Рецептата за еклерите също може да е вашата изпробвана рецепта, импровизации и варианти - безброй. Важното е еклерите да са в кръгла форма, като колелетата на велосипед.
Моите еклери направих по рецепта от блога.
Кремът е с малко дълга история, от тези приключенските:), но в крайна сметка се получи и понеже съм на гости, предполагам ще ви е
приятно да прочетете няколко думи извън рецептата.
Този крем се опитах да направя преди доста време и не успях, т.е. стана крем, но с рядка консистенция, неподходяща за пълнеж на торта, еклер и т.н.
Идеята е, че се прави крем, към който се добавя пралина.
Първият път направих домашен ванилов крем, стана супер, добавих и масло - перфектен, обаче, в момента, в който добавих пралината, кремът се втечни, тъй като захарта се разтопи. Действах по този начин, тъй като в рецептите пралината се добавя на края. Е, при мен не се получи и понеже разбрах къде е причината, ще ви кажа, ако решите да правите домашен ванилов крем с пралина или какъвто и да е крем с варене - изчакайте да се охлади и тогава добавете пралината.
В тази рецепта използвам сух крем Patissiere, но ако вие не може да си намерите такъв, пак ви казвам, може да направите всякакъв ванилов крем, или друг.


Еклери:
4 яйца
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно

Приготвяне:
В тенджера смесете водата и олиото. Сложете на котлон.
Когато течността заври прибавете брашното наведнъж, бъркайте докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранете от котлона.
Оставете за около 5 минути да се охлади и добавете едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце разбърквате, докато се поеме.
Шприцвайте еклерите по следният начин:
Очертайте кръг от обратната страна на хартия за печене. Обърнете я, с рисунката отдолу и я поставете в тавата, в която ще печете еклерите.
Първо направете един кръг, с диаметър по очертанието.
След това вътре в този кръг направете още един.
И след това върху двата кръга, точно където се допират един в друг направете трети кръг.
По желание наръсете с натрошени филирани бадеми.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190 градуса, за около 30 минути, или докато започнат леко да се оцветяват в златисто. Не отваряйте фурната първите 20 минути, или ако го правите, нека да е много бързо, за да не спада обема на еклерите.


Пралина
Продукти:
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки

Приготвяне:
Запечете за кратко ореховите ядки на сух тиган и ги разстелете върху хартия за печене.
Разтопете захарта в сух съд на котлон, докато се карамелизира.
Изсипете я върху орехите.
Изчакайте да се охлади и да стегне, натрошете на парчета и ги поставете в кухненски робот. Смелете ги.
Да станат на прахообразна смес.


Крем

Продукти:
1 пакетче сух крем Патисиер
250 мл прясно мляко, според указанията на опаковката
няколко с.л. пудра захар

Приготвяне:
*Кремът се прави със студено мляко, затова не е необходимо кремът да се охлажда и пралината се добавя веднага.

Направете крема според указанията на опаковката и на няколко пъти към него добавете пралината. Рабъркайте внимателно със шпатула, за да не спада обема.

*Ако желаете може да направите:
Домашен крем:
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
няколко капки есенция ванилия с масло на Др. Йоткер
1 жълтък
3 пълни с.л. брашно + 1 ч.л. царевично нишесте
1/2 пакетче краве масло / 65 гр.

Приготвяне:
Сложете млякото със захарта на котлон да кипнат, разбъркайте да се разтвори захарта.
В купа разбъркайте до хомогенност брашното, нишестето и жълтъка, есенцията, с малко прясно мляко / около 2-3 с.л. Прецедете сместа през цедка, за да няма бучки.
Оттеглете горещото мляко от котлона и на тънка струйка изсипете към него брашнената смес, бъркайте непрекъснато със шпатула.
Върнете на котлона и оставете да се вари на ниска степен, докато започне да се сгъстява, като разбърквате от време на време.
Когато кремът се е сгъстил достатъчно, го отстранете от котлона, покрийте с прозрачно домакинско фолио, за да не хваща коричка.
След десетина минути добавете кравето масло и бъркайте докато се усвои. Покрийте отново с прозрачно фолио и оставете да се охлади добре, за да не разтопите пралината.
Добавете към пралината охладеният крем, на няколко пъти, като разбивате с миксер на ниска степен. Покрийте с прозрачно домакинско фолио.
Приберете кремът в хладилник, докато стегне.
Кремът трябва да е гъст.


Сглобяване:
Разрежете еклерите на две, като режете точно под горният кръг, така, че в едната половина остават двата долни кръга.
Напълнете ги с крем, ако желаете сложете плодове, покрийте с изрязаното кръгче.
Поръсете еклерите с пудра захар.








Мила Габи, благодаря ти за поканата и честта да съм твой пръв гост в блога, наистина много мил жест!
Надявам се на теб, приятелите и гостите на блоговете ни да е интересно, вкусно и забавно:).

17 коментара:

  1. Поне една от гумите на колелото ми прати де,Кате....на спиците не държа:))))!Прекрасно изглеждащ еклеров венец,а с този фин крем няма как да не ми е и по вкуса!
    Презентацията на десерта с тези изразителни снимки е както се казва"Един път!".
    Поздрави на Габи и на теб Катюшка:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ехе, много идейна снимка е тази с колелото :) И еклерите са разкошни, подозирам, че точно толкова разкошни, колкото вас, мили дами, Кате, Габи! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна вкусотия,Кате и чудесно гостуваане!

    ОтговорИзтриване
  4. Това е един от любимите ми десерти.
    Отлично си го презентирала, Кате и с много вкусен крем си напълнила "гумите"! :) Браво! Комплименти за идеята и старанието!
    Поздрави за тебе и домакинята ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастична рецепта и снимки! Пожелавам ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно е всичко, Кате!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, невероятна гледка! Дори му усещам вкуса на това чудо!Снимките са перфектни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, страхотно чудо си сътворила и снимала, браво!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, Катенце, поредната вкусотия при теб! Ама е тооолкова уханно, вкусно и сладичко... Да не му се тръгва на човек! Поздрави и за теб, и за Габи!

    ОтговорИзтриване
  10. Бонбон, яки снимки;) И еклерите и домакинята ми харесаха;)Прегърни се!

    ОтговорИзтриване
  11. Лелеее,невероятни са и десерта,и снимките,Кате!
    Един такъв голям еклер така добре ще ми дойде сега,ама де тоз късмет :) .
    Последната снимка спира дъха,връщах се да й се наслаждавам няколко пъти!
    Честито гостуване отново!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Обожавам еклери! Въпреки че не трябва да ям сладко по разни причини, тайно си похапвам еклери:) А твоите са толкова неустоими.....
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, уникално, просто ме остави без думи. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Чучесен десерт, а в твое изпълнение, е както винаги невероятно привлекателен и изкушаващ!
    Да си призная честно и аз съм го приготвяла, но с това вечерно снимане....
    Поздравления, Кате!

    ОтговорИзтриване
  15. Вкусно и красиво....Това с колелото много ме изкефи,Кате.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Fiquei com água na boca ao ver o seu post... Que Maravilha, Huuuuuuuuuuuummmmmmmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.com.br

    ОтговорИзтриване
  17. Красота! Прекрасно гостуване си направила, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване