Страници

Есенни вкусове: Вино и кестени


Всеки сезон има някакви отличителни цветове, аромати и вкусове, типични само за него. Ето например през есента – природата е нарисувала красиви багри, в домовете цари уютна атмосфера, а по улиците се носят аромати на вкусни топли ястия и напитки.
Един от емблематичните за мен по това време на годината е този на печените кестени. В блогът ми съм показвала рецепта както за печени, така и за варени кестени, а и в други рецепти съм ги включвала. Сега обаче ще ви покажа третият вариант за приготвяне на кестени, а това е този, който се среща по улиците - на тиган. Не знам дали точно така им се нарича съда, в който ги приготвят, но прилича на огромен тиган, с капак. Точно така ги приготвих и аз, но в домашни условия:).





Кестени на тиган

Продукти:
Кестени (ядливи!)

Приготвяне:
Всички кестени се цепват независимо как и къде: на кръстче, чертичка, на връхчето, на плоската страна или на издутата, важното е да се направи малък разрез, тъй като от топлината се издуват и „гърмят“. Тази манипулация прилагам на печените кестени, при варените не се налага.
След като кестените са подготвени, се поставят в загрят тиган на малки порции. Аз използвам тефлонов тиган с капак. Кестените трябва да са на един ред. Похлупват се с капака и през 2-3 минути се „раздрусват“ , за да се обръщат и изпекат от всички страни. Внимава се да не се изгорите, като разбира се трябва да се има предвид, че е възможно и някое кестенче да „хвръкне“ от високата температура:). При мен не се е случвало, но все пак!
Моите кестени се изпекоха за 15 минути, за всяка порция. Горе-долу това трябва да е времето, но все пак след 10 минути започнете да ги проверявате. Общо взето като се запекат външно са готови.
Пека ги на предпоследна степен на котлона, за да не изгарят изведнъж.
Както и при другият вариант на печене(във фурна) е добре да се консумират топли, защото като изстинат се белят доста трудно.
И понеже заговорихме за есенните аромати, другият такъв е на греяното вино. Не на Коледното, а на онова, което баба и дядо правеха на старата печка на дърва, а ние обути в топли вълнени чорапки слушахме историите от едно време, докато те отпиваха на глътки от вълшебната напитка. Да, такива бяха приказките на моята баба, приказки от нейното детство…


Греяно вино с черен пипер
Да не се консумира от лица под 18 години!

Продукти:
1 бутилка червено вино Мавруд (или по 200-250 мл за всяка порция)
черен пипер на вкус

Приготвяне:
Виното се налива в тенджерка или чайник и се загрява на котлон, без да завира. Поръсва се с черен пипер, разбърква се, оОтстранява се от котлона и се налива в чаши. Изчаква се малко да се охлади( зад не се изгорите), но задължително се пие топло. Прекрасно е за загряване в студените дни.



4 коментара:

  1. Обожавам печени кестени, а и винце не бих отказала!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са, Кате! Знаеш ли,че за ядливи кестени разбрах чак когато се ожених:) По моя край няма такава вкусотия:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са и кестените и виното!
    Греяно вино не съм опитвала,
    но кестени обожавам!
    Ще си ги приготвя задължително!
    Усмихнати дни, Кате!

    ОтговорИзтриване