неделя, 7 август 2016 г.

Торта "Шоколадовата ферма"


Идеята за тази торта се роди след успеха на Златната кокошка:). Всъщност я бях обещала на приятелка, а аз спазвам обещанията си, особено когато са сладки и особено когато са насочени към хубави хора:).


Декорацията отново е много лесна и ефектна. Не се изискват специални умения, прибори и уреди. Подходяща е за детски празник, за Великден, както и за повод и без повод. Тортата като състав може да бъде съвсем различна, да се използват и готови блатове, друг крем. За декорация използвам шоколадовите фигурки на Линд. Добавила съм пурички в борда, нещо като ограда:), иначе може всякакви импровизации и варианти да се измислят, да се добавят къщички от бисквити например. Може да се декорират кексчета по този начин и да се получи една завършена тема. От мен идеята за шоколадовите фигурки, другото е във вашето въображение:).


Продукти:
Блат:
Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
175 гр натурален шоколад
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер Др. Йоткер
60 гр бадемово брашно / използвам на "Алнатура"
5 белтъка
щипка сол


Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта и към тях се добавят един по един жълтъците като се разбива непрекъснато с миксер.
Шоколада се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня и се добавя към сместа, разбърква се.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с бадемовото брашно. Добавя се от тази смес към маслената, като се разбърква непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Белтъците се разбиват със солта на сняг и се добавят към другата смес, като се разбърква с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно се издърпва, за да не спадне обема.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Блата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Изважда се и се оставя да се охлади, след което се разрязва на две напречно.


Крем:
1 пакетче крем за сладкиши Др. Йоткер без варене + необходимите мляко и пудра захар, посочени на опаковката.
Кремът се приготвя според указанията.

Едната част на блата се поставя във форма с падащ борд. Върху нея се нанася крем, след което се поставя другият блат. Тортата се прибира в хладилник, за няколко часа.


Покритие:
Продукти:
200 гр натурален шоколад
125 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло
Приготвяне:
Сметаната се налива в тенджерка и се загрява на котлона, на средна степен. Когато кипне се отстранява от котлона и към нея се добавя натрошеният на парченца шоколад. Разбърква до еднородност. Добавя се кравето масло и се разбърква до получаване на гладка смес.
Кремът се оставя да се охлади на стайна температура, като се разбърква от време на време.


Тортата се изважда от хладилника, отстранява се борда на формата и тортата се залива с шоколадовият ганаш. Ако остане от него, може да се използва за декорация (ако е течен, може да се остави още да стегне).
Тортата се прибира в хладилник за няколко часа.
Изважда се и се декорира с шоколадовите фигури и пурички.

3 коментара:

  1. Кате,
    прекрасна, много шоколадова торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. нали знаеш, че харесвам бялата ти маса? :)
    Ама най-добре декорирана с торта като тази-весела и семпла. Поздрави, Бонбон!

    ОтговорИзтриване