Страници

Тахинопита ταχινόπιτα



Рецептата е от гръцката кухня. Подходяща е за постни и веган ястия, когато се приготвя със зехтин. В тази рецепта използвам Гхи. Може да се добавят и стафиди, които предварително да се накиснат в ром или пък обелени и нарязани на малки кубчета ябълки.

Продукти:
270 гр брашно
1/2 ч.л. сода Бикарбонат
1 ч.л. канела
1 ч.ч. бял тахан
1/2 ч.ч. Гхи
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. мед
1 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
по желание: пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с канелата и содата.
В друга купа се разбъркват до еднородност Гхи, тахана, меда, захарта и сокът от портокал.
Към тях се добавя на етапи сухата смес, като се бърка с дървена лъжица.
На края се добавят орехите, разбърква се добре и сместа се изсипва в квадратна тава (20х20 см), застлана с хартия за печене. Сладкиша се пече на 180 градуса за около 30 минути. Проверява се с клечка. Изважда се, оставя се да се охлади и се нарязва на квадратни парчета. Може да се поръси с пудра захар.




5 коментара:

  1. Великолепно меню,Кате!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, винаги ме впечатляваш с прекрасните менюта, които приготвяш! Пожелавам ти никога да не те напускат вдъхновението и усмивките! Щастлива сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Неуморна!!! Прекрасно меню!Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма си, Бонбон. Не ми казвай, че до Грац ги докараха тези продукти?
    тахинопитата ми остана в сърцето:)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    винаги ме изненадваш с твоите интересни тематични менюта.Много нови продукти и впечатляващи рецепти за ястия и десерти.Поздравления за всичко, което правиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване