Рецептата е от гръцката кухня. Подходяща е за постни и веган ястия, когато се приготвя със зехтин. В тази рецепта използвам Гхи. Може да се добавят и стафиди, които предварително да се накиснат в ром или пък обелени и нарязани на малки кубчета ябълки.
Продукти:
270 гр брашно
1/2 ч.л. сода Бикарбонат
1 ч.л. канела
1 ч.ч. бял тахан
1/2 ч.ч. Гхи
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. мед
1 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
по желание: пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с канелата и содата.
В друга купа се разбъркват до еднородност Гхи, тахана, меда, захарта и сокът от портокал.
Към тях се добавя на етапи сухата смес, като се бърка с дървена лъжица.
На края се добавят орехите, разбърква се добре и сместа се изсипва в квадратна тава (20х20 см), застлана с хартия за печене. Сладкиша се пече на 180 градуса за около 30 минути. Проверява се с клечка. Изважда се, оставя се да се охлади и се нарязва на квадратни парчета. Може да се поръси с пудра захар.
Великолепно меню,Кате!Поздрави :)
ОтговорИзтриванеКате, винаги ме впечатляваш с прекрасните менюта, които приготвяш! Пожелавам ти никога да не те напускат вдъхновението и усмивките! Щастлива сряда!
ОтговорИзтриванеНеуморна!!! Прекрасно меню!Целувки!
ОтговорИзтриванеГоляма си, Бонбон. Не ми казвай, че до Грац ги докараха тези продукти?
ОтговорИзтриванетахинопитата ми остана в сърцето:)
Кате,
ОтговорИзтриваневинаги ме изненадваш с твоите интересни тематични менюта.Много нови продукти и впечатляващи рецепти за ястия и десерти.Поздравления за всичко, което правиш.
Поздрави !