събота, 22 октомври 2016 г.

Кулинарно от палитрата на есента


Есенно меню за "So Into FOOD"




Пъстра зелена салата с плодове и ядки



Продукти за 4 порции:
200 гр микс зелени салати
2 кайсии
2 смокини
4 резена Прошуто крудо
орехови ядки
лешници


Приготвяне:
Зелените салати се накъсват на едро. Разпределят се в чинии. Декорират се с нарязаните смокини и кайсии, резените прошуто и ядките. По желание може да се поднесат с дресинг. Подходящ е млечно-майонезен.

Цветно ястие със зеленчуци и пиле



Продукти за 4 порции:
2 големи патладжана или няколко малки
1 бр пилешко филе тип“Пепепруда“
5 бр. мариновани в зехтин сушени домати
2 бр триъгълници топено сирене
няколко скилидки чесън
10-15 бр. чери домати микс
3 цветни пиперки
*2 бр патладжани „пръстчета“
сол
черен пипер
сух риган
зехтин


*Вместо тези патладжани може да се използва част от вътрешността на големите патладжани и да се нареже на кубчета.
Приготвяне:
Патладжаните се измиват. На малките се отрязва капаче, а големите се разрязват по дължина на две и се издълбават. Посоляват се, а вътрешността се нарязва на ситно.
Пилешкото филе се нарязва на много ситни кубчета.
В тиган се загрява зехтин. Филето и 1 нарязана скилидка чесън се запържват до готовност. Към тях се добавят нарязаното топено сирене , нарязаните сушени домати, солта, ригана и пипера, налива се около 50 мл вода. Разбърква се.
Патладжаните се пълнят с тази смес. В тава със зехтин се изсипват нарязаните пиперки, целите чери домати, патладжанените пръстчета и останалите скилидки чесън. Върху тях се подреждат пълнените патладжани. Поливат се със зехтин. Тавата се завива с алуминиево фолио.
Ястието се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност. В края на печенето може да се отстрани фолиото.


Баница „Розички“ с тиква и ядки


Продукти:
1 пакет кори за баница от типа“на сач“(желателно с кръгла форма)
2-3 резена сладка тиква
1 ч.ч. счукани орехи и лешници
олио
захар - по 1 ч.л. за всяка розичка
канела
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

Приготвяне:
Тиквата се обелва и настъргва на ренде. Задушава се в тиган с олио до омекване, добавя се канелата. Оставя се да се охлади.
Корите се разгъват и нарязват на триъгълници. С размер около 20*20*20 см. Намазват се с олио. С изправени пръсти се завърта в широката част така, че да се навие и набере като роза, като се оставя малка част за похлупване. Във всяка роза се поставя 1 с.л. тиква, 1 ч.л. ядки, 1 ч.л. захар. Похлупва се със свободните краища и се обръща.
Готовите розички се подреждат една до друга в тава застлана с хартия за печене.
Баницата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Изважда се и се оставя да се охлади.
Сиропа се приготвя като водата и захарта се оставят на котлона да се варят за няколко минути. Всяка розичка се сиропира с по 1 с.л. от топлият сироп.
Като се охлади се поръсва с пудра захар.


3 коментара:

  1. Какви красиви цветове! Вълшебница си ти, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като Зори ще напиша ... Вълшебница си ти, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    прекрасна палитра от цветове и аромати.Чудесно представяне в списанието.И трите ти предложения са прекрасни, а снимките - разкошни.Чудесно съчетание от цвят, аромат и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване