Страници

Чомлек с телешка опашка


Чомлек е ястие от българската кухня, което се състои от месо и зеленчуци. Като всяко друго и това се среща в различни версии, добавени зеленчуци, различни видове месо и т.н. Характерното обаче е, че продуктите са или цели или нарязани на едро. Приготвя се в глинен гювеч и се готви за няколко часа.
Резултатът е ясен:) крехко и сочно месо с гарнитура от вкусни зеленчуци. Ето как го приготвих аз:




Продукти:
1 кг телешка опашка, нарязана на шайби
1 кг дребни картофи
1/2 кг лук
2 моркова
1 суха чушка
1 глава чесън
1 дафинов лист
черен пипер
сол на вкус
100 мл вино
вода



Приготвяне:
Зеленчуците се обелват, остъргват и измиват. Ако са големи се нарязват на едро. В глинен гювеч се налива малко олио и се подреждат ред зеленчуци, върху тях се подрежда месо, върху него отново зеленчуци. Между пластовете се поръсва сол и пипер, парченца накъсана суха чушка, скилидки чесън, пуска се и дафиновият лист. Отстрани по стените на съда се налива внимателно виното и след това се налива вода почти на нивото на продуктите.
Гювеча се затваря с капак, уплътнява се с тесто. (Друг съвременен вариант е гювечът да се покрие с алуминиево фолио, след това да се затвори с капака.). Важното е да се уплътни добре.
Съдът се поставя във фурната, включва се на 200 градуса да свикне с температурата, след 5-10 минути се засилва на 250 градуса и когато започне да ври(усеща се миризма или пък се чува бълбукането) температурата на фурната се намалява на 180 градуса. Така ястието се готви за 4 часа. Ако телешкото месо не е достатъчно крехко, може и повече време.





7 коментара:

  1. Имаш опашка, правиш чомлек, Кате :) Страхотна манджа си сготвила, а снимките са невероятно апетитни!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Няма да кажа какво ми покапа от тези снимки....

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    това ястие е много характерно за Банско, но не съм използвала до сега телешка опашка, а джолан.Но твоят вариант е несъмнено по - вкусен и оригинален.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. А как обичам телешки опашки...а да не казвам, че рядкост да се намерят по магазините.
    Разкошна гозба!

    ОтговорИзтриване
  5. Ако добавите малко джоджен, едно две зрънца бахар няма да сгрешите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! Ще пробвам следващият път. Поздрави!

      Изтриване