Чомлек е ястие от българската кухня, което се състои от месо и зеленчуци. Като всяко друго и това се среща в различни версии, добавени зеленчуци, различни видове месо и т.н. Характерното обаче е, че продуктите са или цели или нарязани на едро. Приготвя се в глинен гювеч и се готви за няколко часа.
Резултатът е ясен:) крехко и сочно месо с гарнитура от вкусни зеленчуци. Ето как го приготвих аз:
Продукти:
1 кг телешка опашка, нарязана на шайби
1 кг дребни картофи
1/2 кг лук
2 моркова
1 суха чушка
1 глава чесън
1 дафинов лист
черен пипер
сол на вкус
100 мл вино
вода
Приготвяне:
*При приготвяне на месо с кокал, задължително го измивам от евентуални малки парченца кости, които често се получават при нарязването, след което го подсушавам добре.
Зеленчуците се обелват, остъргват и измиват. Ако са големи се нарязват на едро. В глинен гювеч се налива малко олио и се подреждат ред зеленчуци, върху тях се подрежда месо, върху него отново зеленчуци. Между пластовете се поръсва сол и пипер, парченца накъсана суха чушка, скилидки чесън, пуска се и дафиновият лист. Отстрани по стените на съда се налива внимателно виното и след това се налива вода почти на нивото на продуктите.
Гювеча се затваря с капак, уплътнява се с тесто. (Друг съвременен вариант е гювечът да се покрие с алуминиево фолио, след това да се затвори с капака.). Важното е да се уплътни добре.
Съдът се поставя във фурната, включва се на 200 градуса да свикне с температурата, след 5-10 минути се засилва на 250 градуса и когато започне да ври(усеща се миризма или пък се чува бълбукането) температурата на фурната се намалява на 180 градуса. Така ястието се готви за 4 часа. Ако телешкото месо не е достатъчно крехко, може да отнеме и повече време.
Зеленчуците се обелват, остъргват и измиват. Ако са големи се нарязват на едро. В глинен гювеч се налива малко олио и се подреждат ред зеленчуци, върху тях се подрежда месо, върху него отново зеленчуци. Между пластовете се поръсва сол и пипер, парченца накъсана суха чушка, скилидки чесън, пуска се и дафиновият лист. Отстрани по стените на съда се налива внимателно виното и след това се налива вода почти на нивото на продуктите.
Гювеча се затваря с капак, уплътнява се с тесто. (Друг съвременен вариант е гювечът да се покрие с алуминиево фолио, след това да се затвори с капака.). Важното е да се уплътни добре.
Съдът се поставя във фурната, включва се на 200 градуса да свикне с температурата, след 5-10 минути се засилва на 250 градуса и когато започне да ври(усеща се миризма или пък се чува бълбукането) температурата на фурната се намалява на 180 градуса. Така ястието се готви за 4 часа. Ако телешкото месо не е достатъчно крехко, може да отнеме и повече време.
Имаш опашка, правиш чомлек, Кате :) Страхотна манджа си сготвила, а снимките са невероятно апетитни!
ОтговорИзтриване:) Няма да кажа какво ми покапа от тези снимки....
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванетова ястие е много характерно за Банско, но не съм използвала до сега телешка опашка, а джолан.Но твоят вариант е несъмнено по - вкусен и оригинален.
Поздрави !
Изглежда страхотно, Кате!
ОтговорИзтриванеА как обичам телешки опашки...а да не казвам, че рядкост да се намерят по магазините.
ОтговорИзтриванеРазкошна гозба!
Ако добавите малко джоджен, едно две зрънца бахар няма да сгрешите!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара! Ще пробвам следващият път. Поздрави!
ИзтриванеТова е най-истинската рецепта за чомлек! Поздравления за автора!
ОтговорИзтриванеО, много благодаря за този коментар! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, благодаря за - "оригинална" не би могло да опише това съвършенство, което получихме - неповторима, вълшебна, крехка, галеща сетивата рецепта. Благодарим от все сърце, бъдете здрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря, че споделихте отзив! Тези коментари помагат на други хора да преценят дадена рецепта.
ИзтриванеАз също благодаря от сърце за милите думи и желая здраве на Вас и близките Ви! Екатерина
Страхотна рецепта от началото до края, особено края когато си я изпълнил и остава само да се наслаждаваш да страхотния вкус, евала.
ОтговорИзтриванеПолучи се страхотно, вкусно и невероятно лесно за изпълнение.
ОтговорИзтриванеМного благодаря, че отделихте време за коментар! Това помага на други читатели да преценят рецептата.
ИзтриванеБлагодаря и за милите думи! Поздрави, Екатерина!