Страници

Есенни вкусове: Тиквено руло Тирамису


Тирамису е толкова популярен сладкиш, че няма как и вариациите по тази тема да не са безброй. Като се започне от класиката с бишкоти, следват варианти с блатове, само крем, в чаши, в тави, в кексови форми, като руло, мъфини, бонбони, трюфели, с добавени плодове и т.н.
Е, днешното е за руло с тиква. 







Продуктите са относително количество, начинът на подреждане също може да се промени. Бишкотите може да се подредят като пирамиди, една върху друга, така ще се получи "покривче". Какаото за напояването на бишкотите може да замени с кафе.


Продукти:
около 30 бр. бишкоти Савоярди
1 кутия Маскарпоне (500 гр)
100 гр пюре от тиква
2 с.л. пудра захар
2 с.л. какао Нескуик
100 мл прясно мляко
2-3 с.л. какао за поръсване
сварени (ядливи)кестени за декорация


Приготвяне:
Пюре от тиква се получава от сварена на пара или в малко вода тиква, която се пасира.
Маскарпонето се разбива с миксер на слаба степен с пудрата захар и пюрето тиква до хомогенност.
Бишкотите се потапят за кратко в мляко с какао и се подреждат върху стреч фолио, да образуват правоъгълник. Например 8бр. х 3бр., 7х3, 8х2 и т.н.
Върху тях се намазва дебел пласт с крем. С помощта на фолиото се завиват на руло. Заедно с фолиото се прибира в хладилник или камера да стегне. Да не се оставя да замръзне:). Изважда се и фолиото се отстранява. Рулото се намазва с крем и се поръсва с какао през сито. Декорира се с кестени.
Много сочно, ароматно, вкусно и есенно предложение. Заради изобилието на крем е почти невъзможно да се отреже прецизно парче, но както казват за доброто Тирамису: то трябва да е небрежно и да се яде с лъжичка:)


3 коментара:

  1. Кате,
    много интересно предложение с тиквено пюре.Когато видях твоята пълнена тиква Хокайдо реших и аз да закупя точно такава.Много отдавна не съм купевала тикви, имаме цяла градина засята на село, но сортът е Цигулки.Имам много рецепти с тиква да изпробвам.Записвам и тази за проба, чудесно много кремообразно тирамису.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Цялата ти нова серия есенни вкусове с тиква е вдъхновяваща, Кате,
    идеи, рецепти и представяне - страхотни!
    Благодаря, комплименти и поздрави за теб.

    ОтговорИзтриване