Страници

Есенни вкусове: Тиквено руло Тирамису


Тирамису е толкова популярен сладкиш, че няма как и вариациите по тази тема да не са безброй. Като се започне от класиката с бишкоти, следват варианти с блатове, само крем, в чаши, в тави, в кексови форми, като руло, мъфини, бонбони, трюфели, с добавени плодове и т.н.
В блогът ми има няколко предложения: Класическо Тирамису, Вариант на Тирамису, Семифредо с маскарпоне, Карамелено Тирамису с малини, Сладкиш с малини, Сладкиш с ягоди, Тирамису за деца, Тиквено Тирамису, а днешното е за руло с тиква.







Продуктите са относително количество, начинът на подреждане също може да се промени. Бишкотите може да се подредят като пирамиди, една върху друга, така ще се получи "покривче", което ще е много подходящо за Коледните и Новогодишни празници. Какаото за напояването на бишкотите може да замени с кафе.


Продукти:
около 30 бр. бишкоти Савоярди
1 кутия Маскарпоне (500 гр)
100 гр пюре от тиква
2 с.л. пудра захар
2 с.л. какао Нескуик
100 мл прясно мляко
2-3 с.л. какао за поръсване
сварени (ядливи)кестени за декорация


Приготвяне:
Пюре от тиква се получава от сварена на пара или в малко вода тиква, която се пасира.
Маскарпонето се разбива с миксер на слаба степен с пудрата захар и пюрето тиква до хомогенност.
Бишкотите се потапят за кратко в мляко с какао и се подреждат върху стреч фолио, да образуват правоъгълник. Например 8бр. х 3бр., 7х3, 8х2 и т.н.
Върху тях се намазва дебел пласт с крем. С помощта на фолиото се завиват на руло. Заедно с фолиото се прибира в хладилник или камера да стегне. Да не се оставя да замръзне:). Изважда се и фолиото се отстранява. Рулото се намазва с крем и се поръсва с какао през сито. Декорира се с кестени.
Много сочно, ароматно, вкусно и есенно предложение. Заради изобилието на крем е почти невъзможно да се отреже прецизно парче, но както казват за доброто Тирамису: то трябва да е небрежно и да се яде с лъжичка:)


3 коментара:

  1. Кате,
    много интересно предложение с тиквено пюре.Когато видях твоята пълнена тиква Хокайдо реших и аз да закупя точно такава.Много отдавна не съм купевала тикви, имаме цяла градина засята на село, но сортът е Цигулки.Имам много рецепти с тиква да изпробвам.Записвам и тази за проба, чудесно много кремообразно тирамису.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Цялата ти нова серия есенни вкусове с тиква е вдъхновяваща, Кате,
    идеи, рецепти и представяне - страхотни!
    Благодаря, комплименти и поздрави за теб.

    ОтговорИзтриване