Страници

Шаран в полски стил / Karpfen auf polnische Art


Е

дна от най-любимите ми риби е Шаран. Предпочитам да е с тегло около 1,2оо- до 1,5оо кг, държа и на произхода на рибата, тъй като често заради отглеждане в заблатени води месото на рибата има неприятен дъх на тиня. Но когато шаранът е от чисто езеро, или такова в което се полагат специални грижи за движение на водата, и когато е с тегло под 1, 5 кг, тогава тази риба е много вкусна. Пържен е най-често сервиран у дома, но по Никулден задължително го пълня. Тези рецепти съм показвала вече в блога. В Австрия обаче останах учудена какви специалитети могат да се приготвят с шаран и не случайно цената му за кг тук е доста висока.


Шаран в полски стил / Karpfen auf polnische Art



Характерното за тази рецепта е, че рибата се пържи, след което се сервира върху задушени, сварени или печени зеленчуци със сос. Понякога се запича върху зеленчуците, друг път компонентите се подготвят поотделно и се сервират заедно. Зеленчуците са по избор, но основно морковите, гъбите и корените за супа са най-подходящи. Стафидите са сладкият елемент, характерен за полската кухня. Количеството на съставките е относително. Зависи кой какво количество храна консумира. Но ориентировъчно рецептата е подходяща за 2-4 човека, преценете сами.

Продукти:
1 корен пащърнак
1 резен целина
2 моркова
1 глава лук
1 с.л. стафиди
10 бр. средни гъби печурки
100 мл зеленчуков бульон
4 порционни парчета шаран
сол
черен пипер
щипка канела
2 с.л. бяло брашно
2 с.л. пълнозърнесто брашно
1 с.л. галета
50 мл олио за зеленчуците + олио за пържене на рибата




Приготвяне:
Зеленчуците се почистват и измиват. Морковите и гъбите се нарязват на филийки, пащърнака и целината на кубчета, а лука на полумесеци. В дълбок тиган се загрява олиото(50 мл) и зеленчуците се изсипват в него. Задушават се до омекване. Подправят се със сол, черен пипер и се налива бульона, добавят се стафидите и щипката канела. Когато ястието заври се отстранява от котлона и се изсипва в тава.
Двата вида брашно и галетата се смесват. Рибата се посолява и овалва в брашното. Изпържва се в горещо олио от двете страни. Готовите парчета се подреждат в тавата върху зеленчуците. Ястието се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути. Поднася се топло.

3 коментара:

  1. Много ми хареса това предложение, Кате. Би се одобрило и у дома. Благодаря ти за рецептата :*

    ОтговорИзтриване
  2. Точно шаран не харесвам, Кате, че винаги усещам "оня мирис", независимо къде е живяло рибето. Но пък тази коричка... да не повярваш, дояде ми се. Бих се пресегнала с пръсти, нахално и на мига, стига да можеше. ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    шаранът е много вкусна риба, но трябва да е прясна, да е отгледана в чисти води.Моят баща вече почина, но преди години ловеше много хубав пресен шаран от язовира ни .Не обичаше когато рибата е отгледана изкуствено във водоеми.Шаранът е много вкусен и на скара, а твоята рецепта ме изненада с наличието на подправката канела.Не съм я срещала до сега в комбинация с риба.Чудесна и много интересна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване