Страници

Какво ядем през пролетта?


Н

е веднъж съм споделяла, че ястията в кухнята ми са съобразени основно със сезоните и с пътешествията. Няма нищо по-хубаво от това да се готви със сезонни продукти. Пролетта е сезонът в който организмът ни се разтоварва от питателните и малко по-тежки ястия на зимата и природата се грижи за това, като ни поднася първите си свежи продукти.  Безспорно най-добрият начин да ги консумираме е с минимална термична обработка, на пара, или печени, но при едно балансирано хранене човек може да си позволи от време на време да се наслади на пресни пържени картофки например:).
Като изключим пърженето, рецептите са си почти здравословни, приготвени с пресни био зеленчуци и меса. Целта ми тук не е да наблягам на здравословното хранене, а съвсем друга. Наред с всичките свежи продукти, понякога се чудим какво да приготвим за обяд или вечеря. Някои от рецептите тук едва ли бих показала в отделни публикации, снимани са просто колкото да се добие представа за ястието, затова реших да ги събера на едно място и заедно с останалите рецепти може би ще помогнат и улеснят избора на меню през пролетта.


Зеленото богатство на пролетта: Коприва; Спанак, лапад, киселец; Левурда.


Тиквички във всякакви варианти, повече рецепти и идеи в линка, а новата рецепта, която споделям тук е на Ивана. Благодаря, Ив, тиквичките са чудесни!

Продукти: 2-3 тиквички, 1 топка Моцарела, 1 яйце, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. брашно, сол, зехтин
сос: 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 скилидки чесън, сол
Приготвяне: Тиквичките се нарязват по дължина на тънко филийки. Не по-дебели от 5 мм. В тенджера на котлон се налива вода, добавя се малко сол и когато заври в нея се пускат тиквичките. Бланшират се за 2-3 минути, колкото да омекнат и да са податливи на огъване. Изваждат се от водата, отцеждат се и се посоляват леко. В купа се разбива яйцето с вилица, а в две отделни се изсипват галетата и брашното. Моцарелата се нарязва на парчета. Аз я разрязвам първо на две, след което на филийки. В средата на всяка тиквичка се поставя парче моцарела, а двата края се похлупват в средата, един върху друг. Може да се навият и ролца. Потапят се последователно в брашно-яйце-галета и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Върху всяко вързопче се капват 2-3 капки зехтин. За улеснение може първо всички ролца да се потопят първо в брашно, след което да се потопят в яйце и галета. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. Изваждат се и се поднасят топли със сос от кисело мляко, сол, пасиран чесън и копър.


Зелен боб- рецепти в линка.


Пресни картофи, най-често ги приготвям пържени или в плик с масло, след което добавям копър и чесън, но могат да се приготвят като всички картофи, рецепти в линка.


Яйца - повече рецепти тук, а последното ми откритие е Перфектният омлет по рецепта на Джейми Оливър.
За всеки брой са нужни: 2-3 яйца, щипка сол, черен пипер, 1 с.л. масло за тигана.
Приготвяне: Яйцата, солта и пипера се разбиват с вилица в купа. Тигана с маслото се загряват и когато маслото се разтопи се изсипват яйцата. Веднага след като отдолу започнат да се пекат се "разбъркват" със страничната предна част на вилица, по точно се правят няколко движения, наподобяващи черти. По този начин там, откъдето е минала вилицата се разстила нов слой яйце. Това се прави още веднъж и се оставя. Настъргва се сирене и се пече до готовност. (Вижте клипчето в линка)


Запеканки, огретени, с различни зеленчуци, в комбинация със сирена, кайма. Скоро приготвях:

Огретен с картофи и кайма

500 гр картофи, 250 гр кайма, 100 мл течна готварска сметана, настърган кашкавал, 1 малка глава лук, черен пипер, сол, 2 скилидки чесън, щипка индийско орехче, 1 с.л. картофено нишесте.
Картофите се белят и нарязват на тънки филийки. В тиган се загрява 1 с.л. зехтин или олио и нарязаният на ситно лук се задушава до омекване, добавя се каймата и се готви за няколко минути, да стане на трохи и побелее. Овкусява се и се подправя на вкус. Добавя се сметаната, 250 мл вода и нишестето, разтворено в малко вода. Бърка се докато заври. Добавят се картофите, пресованият чесън, разбъркват се добре, оставят се още 2-3 минути на котлона и сместа се изсипва в намазана с олио тавичка. Отгоре се поръсва кашкавал. Огретенът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути( до готовност).


Скара, барбекю, грил тиган
Най-често по такъв начин приготвям различни меса или зеленчуци. Месата като пържоли, шишчета, кюфтета, кебапчета и стекове, а зеленчуците нарязани на филийки или на шишчета. Мариновам ги в зехтин и подправки. Месото поднасям задължително със зеленчукова гарнитура от свежи, печени или варени зеленчуци. Чудесно е когато на скарата се пекат и месо и зеленчуци, тогава и основното и гарнитурата се приготвят заедно:).


Патладжани и чушки в доматен сос. Споделяла съм няколко рецепти по темата, любими такива са ми: Печени пържени чушки с доматен сос, Пържен патладжан с доматен сос, Имамбаялдъ, Пържени чушки с доматен сос, Лятна яхния, Рататуи
Печени чушки със сирене и доматен сос Точно тази рецепта не съм споделяла в блога си, за това я вмествам тук.
В зависимост от големината на чушките е и количеството на сиренето, така, че няма как да се уточни. Но ориентировъчно:
Продукти: 10 бр средно големи червени пиперки, 400 гр сирене, 1-2 яйца, доматен сос от консерва или домати, сол, щипка захар, олио.
Пиперките се измиват, почистват от семето и изпичат на котлон или завити в алуминиево фолио на фурна. Белят се. Сиренето се смесва с яйцето(яйцата). Пиперките се пълнят и подреждат в тава, с малко олио. Добавя се доматеният сос, или нарязаните на дребно домати. Ако е необходимо се посоляват, добавя се и щипка захар. Разбърква се леко. Пече се във фурна на 200 градуса докато сосът се сгъсти.


Всякакви салати, най-вече зеленолистни, повече идеи, тук.


Още идеи:

Таратор, пържени пресни картофи, пържени кюфтета.


Кюфтенца от тиквички с кайма и гарнитура от домати и краставици. Кюфтенцата се приготвят от кайма, по класическа рецепта с добавени настъргани тиквички, например на 500 гр кайма, се добавя 1 средна тиквичка. Пекат се на фурна.


Ястие с кайма, импровизация на рецепта от Gotvach.bg
500 гр кайма се омесва като за кюфтета с подправки, сол, яйце, 2 с.л. галета. Няколко гъби се измиват, нарязват и запържват в малко олио в тиган на котлон. Тава се намаслява и 1/2 от каймата се разстила. Разпределят се гъбите. Разстила се останалата кайма, отгоре се намазва с разбито яйце. Пече се на 180 градуса до готовност, малко преди да се извади от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се запича.


Пилешки воденички и сърчица със зеленчуци + салата
Воденичките се сваряват заедно със сърчицата. Отцеждат се добре. В тиган с олио се задушават нарязани лук, моркови и чушки до омекване. Добавят се дреболийките, сол, черен пипер, чубрица. Готвят се, докато останат се запекат.


Пилешки воденички с къри сос, рецептата е от "Хайде да готвим заедно". Между другото в тази страница има страхотни идеи, благодаря на Станимир Славов за споделянията!
Воденички се измиват и сваряват във вода с малко сол и черен пипер. Изцеждат се много добре, ( бульона се запазва) и се запържват на тиган с малко олио и бучка масло. 1 ч.ч. от бульона, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. къри, черен пипер и 1 с.л. настърган кашкавал се смесват много добре и се изсипват в тигана при воденичките. Вари се още 3-4 минути.


Панирани меса, руладини, вретена. Месото през пролетта вече не е в яхнии и манджи, а порционирано с гарнитура. Възможност за печене на фурна или пържене. Някои идеи:

Свински котлет с гарнитура в кашкавалена кошничка

Тава се застила с хартия за печене и върху нея на няколко места се настъргва кашкавал, като се оформят кръгове. Запичат се във фурна. Изваждат се и още топли заедно с хартията се похлупват върху обърнати купи, за да приемат формите ѝ. Моркови се нарязват на кръгчета и се задушават до омекване в тиган със зехтин. Добавят се 1 с.л. мед и 1/2 с.л. тъмен балсамико оцет, разбъркват се и се карамелизират. Пресни картофки се измиват добре и се пържат в зехтин. Котлети се поръсват с черен пипер и зехтин и се пекат на тиган от двете страни. Изваждат се и се увиват в алуминиево фолио. В кошничките се поставят зеленчуците и се поднасят като гарнитура към котлетите.


Свински шницел, приготвен по рецепта за Шницел по виенски.


Австрийско пържено пиле с картофи и салата, по тази рецепта



Какво още?
Всякакви ястия със зеленчуци, рецепти и идеи тук.
Паста, рецепти тук.
Различни ястия със сирене, рецепти тук.
Веган и постни ястия - рецепти тук.

2 коментара:

  1. Кате,
    пролетта и лятото са любими сезони.Зеленчуци, плодове, прясна зеленина има в изобилие.Чудесни предложения със сезонни зеленчуци, подправки и зеленина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, направо ме шашна!
    Сериозен труд е това. Браво на теб за публикацията!

    ОтговорИзтриване