Страници

Изсушени цветове от Сакура / Salt pickled Sakura cherry blossom
К

огато през пролетта нацъфтелите японски вишни украсят с нежността си парковете и улиците на града, атмосферата става някак приказно красива. Много бих искала някой ден да посетя Япония точно в такъв период. С вълнение разглеждам снимки и видеа от фестивалите, които се провеждат в страната на изгряващото слънце. Всяка година очаквам с нетърпение да се появят и още първите цветчета ме карат да се усмихвам. Тази година реших да съхраня малко пролетно вълшебство в бурканче, от което да ръся и през другите сезони по щипка розова магия.
Може би в предишна моя публикация сте обърнали внимание на внимателното ми колекциониране на тези пролетни съкровища:), а в друга пък сте успели да доловите вълнението ми от красотата на нацъфтелите Сакура.Най- подходящи са цветовете, когато не са отворени напълно, някъде около 70 % . Но аз не се престраших да обера красивите цветове от дърветата, затова използвах тези, които вятъра бе оронил. Събрах мъничко, но пък те са специални.Като цяло методите за изсушаване на цветовете се свеждат до предварително дехидратиране със сол и сливов оцет, след което цветовете се изсушават на въздух.


Изсушени цветове от Сакура


Продукти:
Цветове от сакура
сол ( 20 % от теглото на цветовете)
сливов оцет

Приготвяне:

Цветовете от сакура се измиват много внимателно, като за целта се поставят в купа, налива се вода и с ръка се разбъркват. Изцеждат се, поставят се между листове домакинска хартия и се подсушават. Изсипват се в купа, добавя се солта, разбъркват се с ръка, отново много внимателно. Върху тях се поставя стъклен буркан, ако не е достатъчно тежък, може в него да се налее вода. Целта е да притиска цветовете и от тях да се отдели течност.
Купата престоява в хладилник една нощ. Отделената течност се отстранява. Заливат се с сливов оцет, количество да ги покрие. Прибират се в хладилник за 3 дни. Изваждат се, отцеждат се и се подреждат върху домакинска хартия, плоча, хартия за печене и се изсушават за 3 дни на проветриво и сенчесто място. Прибират се в буркани, като към тях се добавя сол. Съхраняват се на тъмно и хладно място и от време на време се разбъркват. Използват се за сладкиши, суши, ориз и различни ястия от азиатската кухня.


1 коментар:

  1. Кате,
    много красиви са тези цветове, чудесна идея за декорация в сушен вид.Прекрасно съчетание с ориз, със зеленчуци или ядково песто.Ще се възползвам и аз и ще изпробвам подобно изсушаване на цветовете.Красиви, много красиви са.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване