Страници

Скумрия в 3 варианта


С
кумрията е може би една от най-консумираните риби. Заради достъпността ѝ и навикът да смятаме евтиното за некачествено, обаче сякаш се пренебрегва, а това съвсем не трябва да е така, защото месото на скумрията е изключително ценен източник на  селен, магнезий, желязо, калий, с огромно съдържание на oмега-3 мастни киселини, витамини B, D и E. Е, сигурно вече се убедихте, че тази риба трябва да присъства по-често на трапезата ви.
Повечето хора я свързват с няколко популярни рецепти, като например печена на скара, във фурна и с доматен сос. Но разнообразието на приготвянето ѝ е наистина голямо и ако се интерпретира, то със сигурност не би омръзнала. Най-вкусна е, когато е прясна, но не винаги се открива в търговската мрежа, така че може да се използва и замразена, като предварително се размрази.

Рецептите, които предлагам днес са по-скоро идеи, в които една печена риба може да се включи.


Скумрия на фурна с горчица, майонеза и подправки



Продукти:
2 бр. скумрия
2 ч.л. майонеза
1 ч.л. горчица
щипка черен пипер
щипка сух риган
сол
2 с.л. зехтин

гарнитура по желание: варени картофи, песто, домати


Рибите се почистват от вътрешностите, главите се отстраняват, скумриите се разрязват по дължина на две и се измиват добре. Майонезата, горчицата, солта, черният пипер и ригана се разбъркват с купа и рибите се намазват добре от всички страни. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се поливат с по 1 с.л. зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. По желание по време на печенето могат да се обърнат веднъж. Поднасят се с гарнитура по желание.


Салата със скумрия


Продукти:
1/2 салата айсберг
2-3 домата
1 авокадо
тиквено олио
тъмен оцет балсамико
1/2 печена скумрия

Приготвяне:
Изпечената риба се обезкостява и нарязва(накъсва) на малки парчета, айсберга се накъсва, авокадото и доматите се нарязват. В купа се подреждат продуктите за салатата, поливат се с тиквено олио и балсамико, а отгоре се поставят рибните парчета.


Сандвич със скумрия


Продукти:
Хляб по желание(багета, франзела или др.)
1 бр. авокадо
1/2 печена скумрия

Приготвяне:
Хлябът се нарязва на филийки. Авокадото се пресова с вилица и се нанася небрежно върху филийките. Отгоре се поставят парчета обезкостена скумрия.


Още рецепти със скумрия:
          


3 коментара:

  1. Кате,
    преди години имаше много хубава скумрия, сега рядко намирам.Но обикновено е замразена.Чудесни рецепти, правя я обикновено на тиган / чугунен / само хубаво измита и почистена на бавен огън да се готви под капак.Става чудесна, разпада се и костите стават меки и хрупкави.Не се слага викаква вода или нещо друго.Твоите рецепти са една алтернатива на по - различно приготвяне - с горчица и майонеза.
    Поздрави и успешен ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина малко подценявана риба и страхотни предложения,Кате -
    не само като чудесни идеи, но и като ефектно представяне от теб.
    Благодаря, сърдечни поздрави и вдъхновени майски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Както е казала и Елена хубава скумрия май вече няма, и аз само на замразена попадам или както е новия търговски трик - размразена на щанда с прясната...Дори на морето лятото рибата не е прясна, уви. Пък и цената не и е ниска, беше навремето.
    Обичам обаче скумрия и твоите предложения са апетитни, Кате.

    ОтговорИзтриване