Страници

Гурме по немски: Черен дроб в Берлински стил / Leber Berliner Art


L
eber Berliner Art е класическо ястие от Берлинската кухня, което се състои от пържен черен дроб, пържени ябълки и лучени кръгчета. При сервиране се поръсва с магданоз и често се гарнира с картофено пюре. Много популярно е и в заведенията предлагащи класическа австрийска и немска кухня в Австрия.
Заради цветовете и продуктите го асоцирам с есента, но е едно чудесно всесезонно ястие, което е пример за това как един на пръв поглед смятан за обикновен продукт може да се превърне в истинско гурме ястие.



Черен дроб в Берлински стил / Leber Berliner Art


Тази рецепта може да се приготви както с телешки, така и със свински дроб. Задължителните компоненти трябва да бъдат спазени: дроб, ябълки и лук. Останалото е въпрос на интерпретация на всеки готвач, както и съобразено със сезона. През пролетта например може да се поднесе със свежа зелена гарнитура, но най-често се поднася с картофено пюре.


Продукти:
1 бр. телешки или свински дроб
1 глава лук
1 ябълка
50 гр бяло брашно
50 гр пълнозърнесто брашно
50 гр краве масло
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. кафява захар
мазнина за пържене

за пюрето:
5-6 средни картофа
около 100 мл прясно мляко
сол
черен пипер
50 гр краве масло
магданоз


Приготвяне:
За пюрето: картофите се сваряват, белят и намачкват с ръчна преса. Добавят се маслото, пипера и солта.Разбърква се добре и се добавя по малко от млякото, докато се получи желаната консистенция. Взависмост от вида на картофите може да се наложи добавяне на по-малко или повече мляко.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина около 5 мм, като всеки ринг се отделя. В плик се изсипват двата вида брашно, разбъркват се и към тях се добавят лучените кръгчета. Пликът се завива и се разтръсква много добре, докато всички кръгчета се покрият с брашно. Изваждат се и се изтръскват от излишното брашно. Пържат се в гореща мазнина от двете страни до леко златисто. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят.
Ябълката се почиства от семките и се нарязва на кръгчета с дебелина между 5 мм -1 см. В тиган се загрява бучка краве масло и след като се разтопи се прибавят ябълковите шайби. Пекат се от двете страни до леко оцветяване. Добавят се двата вида захар. Разбърква се добре и когато захарта се карамелизира по ябълките, те се изваждат.
Дробът се нарязва на не дебели парчета. Потапят в брашно, изтупва се излишното и се пържат в загрята мазнина по две минути от всяка страна. Вътре трябва да остане леко розов. Изважда се върху домакинска хартия.
Сервиране: В чиния се подреждат парчета дроб, гарнират се с ябълковите и лучени кръгчета и картофено пюре. Ястието се поръсва магданоз.


2 коментара:

  1. Изискано и вкусно ястие, Кате. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесна рецепта за приготвяне на дроб.У дома няма кой да го консумира, но понякога имаме гости и се налага да приготвяме.Така,че ще се възползвам от рецептата, интересно предложение, вкусно и красиво.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване