Страници

Кулинарни пътешествия: Мексико / Taco, Burrito, Chimichanga, Fajita, Quesadilla, Enchilada


Д

о скоро Мексиканската кухня ми бе доста непозната, най-вече заради огромните разстояния, както и заради факта, че не съм пътувала по тези ширини. Рецептите в блога ми се свеждаха до едно меню, направено преди толкова години и единични рецепти за Енчиладас и Кесадиля. Трудно е да готвиш нещо, което нито си виждал, нито опитвал. Да, в интернет има много рецепти, но ако започнеш да се доверяваш на всяка, която се провъзгласява за класическа, можеш сериозно да се объркаш. Започнах да се запознавам от близо с тази така интересна кухня по време на Стрийт фууд фестивалите в Грац. Хубавото е, че се провеждат всяка година, дори и два пъти годишно и там храната е наистина приготвена по автентичен начин, дори гледаш как се случва това. След това посетихме един чудесен мексикански ресторант, също в Грац, в който успяхме да опитаме различни ястия. Децата ми харесват всичко, което до момента сме пробвали и по тази причина реших да направя тази сборна публикация, в която заедно с вас да разнищим разликата между едни от най-популярните мексикански вкусотии и разбира се да си направим едно вкусно кулинарно пътешествие.




Taco, Burrito, Chimichangas, Fajita, Quesadillas и Enchilada



Информацията, която споделям тук е на база всичко, което съм прочела, видяла и опитала по темата. Без претенции за оригиналност, а по-скоро за практичност и в помощ на тези, за които като мен е трудно да направят разлика между Taco, Burrito, Chimichangas, Fajita, Quesadillas.

    


Нека да започнем от Тортиля. Това е мексиканска кръгла и тънка питка, която се прави от царевично, пшенично или пълнозърнесто брашно. Тя всъщност е и елемента, който дава сходство между всичките тези ястия.


Разликите между тях могат да бъдат описани накратко по този начин:

Тако - тортили с плънка, сгънати на две.
Бурито - тортили с плънка, но навити на руло.
Чимичанга - тортили с плънка, чиито два срещуположни края се загъват, след което се навива на руло или накратко нещо като пържени буритос.
Фахита - основната разлика е, че месото се приготвя на скара или грил тиган и се сервира с/в тортили. Може да се добавят и зеленчуци, а съществуват и вегетариански версии. В някои ресторанти се поднася в чугунен съд, върху дървена дъска с гарнитура от различни салси, гуакамоле и зелени салати. Някои видове Фахитас се приготвят с лентички месо(основно пилешко) и зеленчуци, приготвени на грил или незалепващ тиган, други с цял стек месо, изпечено на скара и след това нарязано.
Кесадиля - между две тортили, или една сгъната като полумесец, се поставя плънка и се пече на скара, грил тиган или др. Най-често плънката е от сирена, но често се добавят яйца, различни зеленчуци и меса.
Енчилада - тортили с плънка, завити на руло, залети най-често с доматен и чили сос, но съществуват и варианти с различни сосове.

Всичките могат да се направят с различни плънки, като за някои от тях има специални рецепти и наименования, но в мексиканската кухня всеки си ги приготвя според вкуса. Поднасят се с гуакамоле, салса, заквасена сметана, люти чушки, домати, лук, маруля. Най-често се поднасят без прибори и се хапват с ръка.


Подправките в Мексиканската кухня



Когато говорим за една регионална кухня задължително трябва да обърнем внимание на подправките. Защото ако изпържим тиквички, моркови и лук и им добавим различни подправки като традиционни български или пък китайски, ориенталски и др. то ще получим съвсем различни вкусове, характерни за страната.
В мексиканката кухня има няколко отличаващи се и челни позиции държи лютото чушле от сорта Хабанеро и Чипотле. Сред често използваните са кимион и чили на прах. Разбира се има и други, без които едно ястие колкото и да е вкусно, не може да бъде завършено.
Във всичките рецепти за овкусяване използвам мексиканският микс на Spizing, тъй като е един разкошен букет от селектирани подправки.


Как да си направим?





Както споменах в началото плънките за всичките ястия могат да бъдат по избор. А всъщност с една и съща плънка могат да се направят и различни ястия, особено Тако, Бурито и Чимичанга. Може би най-популярната е смляно говеждо месо и сварен боб, но тези три вида направих по следната рецепта:


Продукти:
1 бр. голямо пилешко филе тип "Пеперуда"
1 морков
2 чушки
1 малка тиквичка(може и без)
1 глава лук
1 к.ч. царевица от консерва
1 с.л. Мексиканска подправка" Spizing"
олио, зехтин или царевично олио за пържене

гарнитура Гуакамоле:
2 бр. авокадо
1 домат
1/2 глава червен лук
магданоз
сок от 1/4 лайм
сол/морска
люто чили,табаско
черен пипер

допълнително:
заквасена сметана
люто чили


Приготвяне:
Гуакамоле: Лукът и магданозът се нарязват на ситно и се счукват в хаванче.Авокадото се бели и пасира с вилица, но така, че да останат частички. Добавят се лука, магданоза, подправките, сокът от лайма, табаското(на вкус). Разбърква се добре. Поп принцип може да се пасира и гладко, или да се направи само от авокадо. Затваря се в буркан и се прибира в хладилник.

Месото се нарязва на тънки жулиени, или малки късчета. Зеленчуците също се нарязват по избор-на жулиени или дребни кубчета.
В дълбок тиган се загрява мазнината и пилето се готви, докато остане на мазнина. Към него се добавят зеленчуците, без царевицата. Готвят се докато останат на мазнина и се запекат, добавят се отцедената царевица и подправките. Разбърква се, оставя се 2-3 минути на котлона.

За Тако - плънката + гарнитурата се поставят в тортиля, която се сгъва на две.
За Бурито - плънката + гарнитурата се поставят в тортиля, която се навива на руло, като е добре, от единият край преди навиването да се прегъне, за да не пада плънката.
За Чимичанга - Плънката + гарнитурата се поставят в тортиля, двата срещуположни края се подгъват навътре, а след това откъм страната на единият неподгънат край се навива на руло и се пържи.

Фахитас


Продукти:
1 бр. пилешко филе тип"Пеперуда"
1 чушка
1 глава лук
сол
зехтин
1 с.л. Мексиканска подправка "Spizing"
2 тортили

За поднасяне:
заквасена сметана
*Гуакамоле
**бърза доматена салса



* Гуакамоле може да се приготви или по горната рецепта в публикацията, или само от пасирано авокадо, овкусено с лимонов сок и сол.

**Бърза доматена салса:
1 люто чушле(Чили, Халапеньо)
10-15 цветни чери домата
кориандър(магданоз)
сол
прясно смлян черен пипер
зехтин
сок от 1/4 лайм
Всичко се нарязва на много ситно и се овкусява. Ако чушлето е прекалено люто, количеството може да се намали.

Пилешкото се нарязва на ивички, чушката също, лукът на полумесеци. Поставят се в купа, добавя се подправката, щипка сол и зехтин и се разбърква.

Месото със зеленчуците се пекат заедно на грил тиган. Тортилите се затоплят във фурна или на тиган. В тях се поставя настъргано сирене, гуакамоле, сметана, доматена салса и нарязано чушле. Завиват се като дюнер.



Кесадиля
Техниката за приготвяне на Кесадиля е една и съща, различни са плънките. Споделяла съм рецепта за Кесадиля с шунка и кашкавал, а сега за Мексиканска кесадиля със сирене и яйца / Mexican Egg and Cheese Quesadillas, която приготвих с пшенични тортили и с пълнозърнести.


Продукти: за 4 бр.

4 бр тортили
6 яйца
300 гр полутвърдо сирене от сорта Monterey Jack (кашкавал)
сол
черен пипер
заквасена сметана
*салса


Приготвяне:
*Салсата се приготвя според указаната по-долу рецепта.
Яйцата се разбиват с вилица в купа с 1 с.л. вода. Тиган се загрява, добавя се зехтин или краве масло. Изсипват се яйцата и когато се захванат започва да се бърка с дървена лъжица. Ако искате да станат на по-едри парченца, не се бърка интензивно, а просто лъжицата се прокарва през яйцата като се докосва дъното и получените парчета леко се обръщат. Готовите яйца се отстраняват от котлона.
Друг тиган се намаслява и в него се поставя една тортила. В едната ѝ част се изсипва малко настъргано сирене(кашкавал), върху него се изсипва част от яйцата и отгоре отново сирене. Тортилята се сгъва със свободният край. Запича се и от двете страни.


Кесадилята се сервира топла, като се реже на триъгълници и се поднася със салса и заквасена сметана.



Доматена Салса


3 бр. едри домата
1 бр. зелена чушка
1 средна глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. светъл оцет
3 с.л. доматено пюре
щипка смлян кимион
малка част от люто чушле
1/2 ч.л. сол

*Захарта, лимона, оцета и доматеното пюре могат да бъдат заменени с 3 с.л. Сладко-кисел кетчуп.


Зеленчуците се измиват, белят, почистват и се нарязват на ситно. Изсипват се в касерола и към тях се добавят останалите продукти. Салсата се вари на средна степен на котлон до сгъстяване, като се разбърква от време на време. Заради различната сочност на доматите това може да отнеме между 15 -30 минути. Най-вкусна е топла, но може да се съхрани затворена в буркан за 1-2 дни в хладилник и преди поднасяне да се затопли. Чудесна е поднесена към мексиканските начос.

Чимичанга с банани шоколад / BANANA - CHIMICHANGAS DE CHOCOLATE


Продукти:
4 Тортили
2-3 банана
1 ч.ч. Нутела или лешников крем
зехтин за пържене
канела и захар за поръсване


Приготвяне:
Бананите могат да се нарежат или оставят цели. Тук са нарязани. Върху всяка Тортила се нанася слой Нутела, добавят се банани, двата срещуположни края се подгъват навътре и след това от единият към другият не подгънат край се навива на руло. Пържат се в гореща маслена баня. Изваждат се върху домакинска хартия, поръсват се с канела и захар и се поливат с шоколад.


Публикацията се оказа доста дълга, но пък надявам се полезна. Ако вие сте по-запознати с Мексиканската кухня и по-специално с тези ястия, ще се радвам да споделите в коментар и други любопитни неща, или пък любима рецепта.

1 коментар:

  1. Кате,
    аз също не съм посещавала Мексико и не съм опитвала такава кухня никога.Но знам,че мексиканските тортили и други изделия се правят от някакъв сорт бяла царевица.Гледала съм във филми как правят тортилите.Но не от нашенските видове брашна.Но също така знам,че мескиканската кухня е доста пикантна и имат много и различни видове люти чушлета, от които приготвят и сосове.С интерес прочетох и твоята публикация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване