сряда, 12 юни 2019 г.

Бисквитки с парченца шоколад / Chocolate chip cookies


Т

ези бисквитки се превърнаха в любими на малкият ми син, когато капитанът на кораба Menia Maria, го почерпи преди няколко години. Доста дълго време  ги купувахме, после му омръзнаха като че ли, а скоро се беше присетил за тях и ме помоли да му направя домашни. Имам рецепта за сходни в блога, но исках да ги направя по друг начин, доближавайки се до оригиналните. Изгледах доста видеа, изчетох рецепти, в някои се твърдеше, че са най-добрите, най-меките, най-истинските. За авторите е възможно да са такива, наистина, всеки си има предпочитания и аз дълго време се чудех на коя рецепта да се спра. Нямаше как да импровизирам с тях, без да съм ги правила или опитала поне веднъж, за да имам представа кое би могло да се промени. Спрях се на рецептата от iambaker.net. Вкусът им много се доближава, до тези които купувахме. Топли бисквитките са много крехки, като се охладят вече се променят, не бих ги нарекла супер меки, но са много приятни и в никакъв случай не са твърди. След като се охладиха ги прибрах в кутия и на следващият ден бяха перфектни просто! Рецептата е сполучлива, хареса ни и със сигурност вече само по нея ще правя този вид бисквитки. Освен това докато са топли са малко по-сладки, явно захарта е по-ясно изразена. Когато се охладиха вече бяха добре. Може би за нас следващият път ще намаля захарта, но ние просто не харесваме много захарни сладкиши:). Това е, след толкова години открих моята рецепта за тези популярни бисквитки с шоколадов чипс.




Бисквитки с парченца шоколад / Chocolate chip cookies


източник

Продукти за 20-30 бр.,зависи от големината:

1 ч.ч. (220 гр) меко краве масло
1/2 ч.ч. (100 гр) захар
1 и 1/2 ч.ч. (300 гр.) кафява захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 равна ч. л. сода за хляб
2 ч. л. гореща вода
3 ч.ч. (375 гр) бяло брашно
1/2 ч.л. сол
2 ч.ч. шоколадов чипс или нарязан на малки парчета шоколад( желателно висок процент какао)


Начин на приготвяне на Бисквитки с парченца шоколад:
*Ако маслото се мери с чаша е желателно преди това да се разбърка добре, за да запълни чашата.
Маслото( нарязано или разбъркано) се поставя в купа заедно с двата вида захар и бурбонската ванилова захар. Разбива се с миксер на гладък крем.
Добавят се яйцата едно по едно, като всяко следващо се добавя, след като предишното се е усвоило добре, като се разбива с миксер.
Содата се разтваря в горещата вода, добавя се солта и се изсипва в сместа. Разбърква се. Брашното се пресява, добавя се наведнъж в сместа и се разбърква вече с шпатула. След това се добавят шоколадовите парченца, отново се разбърква, за да се разпределят добре.

Тук има два начина на продължение:
1. От тестото се оформят топчета, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго и тавата се прибира в хладилник за 1 час.
2. Тестото се прави на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за един час. От него се оформят топчета, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на значително разстояние едно от друго( тъй като увеличават обема си).

Аз започнах с вариант 1 и понеже нямах свободна тава, останалото тесто прибрах в плик в хладилника. След това продължих с вариант 2:) и от хладилното тесто оформих топчета. Някои от топчетата оформих на ръка, но с лъжица за сладолед ми допаднаха много повече. Просто стоят някак по-небрежно, като бисквитките, които харесваме.
Загребвам с лъжицата за сладолед и директно изсипвам върху хартията. Както и да се направят топчетата те не се притискат, а се оставят в тази форма. Когато започнат да се пекат ще започнат да променят формата си и на финал ще се получат чудесни бисквитки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути, докато започнат да се оцветяват леко в златисто. Не се препичат, наистина това време е напълно достатъчно. Изваждат се и се оставят да се охладят в тавата, защото са много крехки, след което се преместват върху решетка и се охлаждат напълно.



12 коментара:

  1. Здравей Кате! Чудесни са тези бисквитки, аз много ги обичам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси, чудесни са наистина! Поздрави!

      Изтриване
  2. Точно такива, меки сладки и бисквитки харесвам и аз, Кате! Да имаше двечки за утрешното ми кафе...
    Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се завърна:), Ирме! Сигурна съм, че сутрешното ти кафе е придружено от друго сладко изкушение. Поздрави!

      Изтриване
    2. Не позна 🤭
      Ама тази сутрин съм особено ранобудна и се сетих пак за тях, та ей сега ще ги забъркам.
      Danke, Schatz! 😘

      Изтриване
  3. Страхотни бисквитки, Кате! И моите деца обожават такива с парченца шоколад. Тези вече ще ги направя смело и аз, благодаря за рецептата! Имам само един въпрос - бурбонска ванилова захар не съм срещала, само обикновена ванилова захар. Предполагам става и с нея, пак ли едно пакетче и да добавям ли бурбонска ванилия, ако ползвам такава? Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Бурбонска ванилова захар би трябвало да има на Др. Йоткер, но не знам дали навсякъде я предлагат. Но няма проблем да я замениш с пакетче ванилова захар, слага се за аромат. Поздрави:)

      Изтриване
    2. Благодаря, Кате! Ще търся. Целувки!

      Изтриване
    3. Намерих си бурбонска ванилия и ги направих. Дъщеря ми, като ги опита, рече: Мамо, взе си белята с тези бисквитки, искам поне веднъж в седмицата да ми ги правиш! Та до днес вече три пъти се правиха. Отново благодаря, Кате, за рецептата, наистина са страхотни! Целувки!😘

      Изтриване
    4. Много се радвам, че са ви харесали, наистина рецептата е страхотна. Не си сама в белята:) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Всякакви бисквитки с масло и шоколад са на почит у дома. Твоите изглеждат прекрасно и скоро ще ги опитам! Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Ще се радвам ако ти харесат. Поздрави!

      Изтриване