Страници

Вкусове от Истрия: Фритая с Аспержи/ Fritaja with asparagus


О

пределено яйцата са една от храните, характерна за всички краища по света. Вариациите им на приготвяне са много и разнообразни. С тях може да се приготвят простички и бързи ястия, до гурме и сложни. В Хърватия е популярно едно ястие, наречено Фритая, или бъркани яйца. Съществуват версии от приготвяне само с яйца, до добавяне на други местни и сезонни продукти. За района на Истрия естествено това са дивите аспержи, прошуто, типичното твърдо сирене и понякога трюфели. Организират се фестивали и празници, на които това ястие се приготвя в огромни количества и съдове. Желателно е Фритая да се прави с яйца от домашно отглеждани кокошки или свободни и щастливи:), за да получи красивият си жълт цвят. На няколко места срещам определението за Фритая като омлет, но Фритая, която се сервира в Истрия наподобява бъркани яйца.  








Фритая с аспержи


Източник: Fini Recepti

Продукти:
*за всяка 1 порция

3 бр. яйца
5-6 фини аспержи
сол
1 с.л. краве масло
1/4 глава стар лук (или 2 стръка пресен - бялата част)

Начин на приготвяне на Фритая:
Аспержите се измиват, подсушават и начупват на 3-4 части. В случай, че са по-дебели се белят с белачка за зеленчуци и долната им жилава част се изхвърля.
Яйцата се разбиват в купа с щипка сол.
В загрят тиган се изсипва маслото и когато се разтопи се добавя ситно нарязан лук, посолява се и се задушава до омекване. Прибавят се аспержите и се запичат между 2-5 минути, зависи от дебелината им( до готовност). Добавят се яйцата и когато леко се запекат от долната страна, с помощта на шпатула се обръщат и похлупват на части към средата. Това помага на яйцата да останат с креместа консистенция. Оставят се да се запекат още малко и се сервират.


1 коментар:

  1. Интересно ястие с аспержи и яйца Кате.При това много лесно за приготвяне.Тази година имаме собственоръчно отгледани аспержи и определено ще се възползвам от рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване